• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Μουσείο Καποδίστρια στη Κέρκυρα

December 20, 2021 3889

Το Μουσείο Καποδίστρια στη Κέρκυρα πέρασε στην τελική φάση μαζί με άλλα 60 κορυφαία μουσεία της Ευρώπης, διεκδικώντας το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς, για το 2022.  

Το βραβείο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς και διοργανώνεται από το European Museum Forum , υπό την αιγίδα του Council of Europe. H ανακήρυξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του European Museum Forum, που θα διεξαχθεί στο Estonian National Museum , στο Ταρτού της Εσθονίας (4-7 Μαΐου 2022).

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτή τη διάκριση», θα πει στον Αθήνα 9.84, η  διευθύντρια – επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια, Ντάρια Κοσκόρου,  σημειώνοντας ότι είναι το μοναδικό από την Ελλάδα, που διεκδικεί τη σημαντική αυτή διάκριση για το 2022. «Στο διαγωνισμό συμμετέχουν μικρά και μεγάλα Μουσεία από την Ευρώπη, τα οποία τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν ή προχώρησαν σε εκτεταμένη ανανέωση και σήμερα συμβάλλουν ουσιωδώς, μέσω καινοτόμων, δημιουργικών και εξωστρεφών προσεγγίσεων στη λειτουργία τους στην ενίσχυση και πρόοδο της κοινωνίας και στην προώθηση της κοινωνίας των μουσείων».

Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών

«Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ιδρύθηκε το 1981 αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι το μοναδικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και τη παρακατοθήκη του Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια», αναφέρει η Κοσκόρου. «Το Μουσείο στεγάζεται στην εξοχική κατοικία και κτήμα της οικογένειας Καποδίστρια στη μέση Κέρκυρα, γνωστή ως «Κουκουρίτσα», το οποίο έχει κηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Στην κατοικία αυτή έχει ζήσει και ο Ιωάννης Καποδίστριας, κατά την δίαρκεια των νεανικών του χρόνων.

»Το 2017, ωστόσο προχωρήσαμε σε μια ριζική και ουσιώδη ανανέωση του Μουσείου, με νέα μόνιμη βιογραφική έκθεση και νέες ερευνητικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες, προς το κοινό. Αυτό ήταν και το όπλο μας για την υποψηφιότητα μας. Αξιολογηθήκαμε από τη διοργάνωση, με επίσκεψη στο μουσείο αλλά και από κάποιον αξιολογητή, ο οποίος το επισκέφθηκε χωρίς να το γνωρίζουμε».

«Στους επισκέπτες του Μουσείου προσφέρεται μια βιωματική εμπειρία, ένα ταξίδι στο χρόνο» υπογραμμίζει η διευθύντρια του Μουσείου. «Παρακολουθούν, μέσα από τη μοναδική συλλογή του και τη Μόνιμη Βιογραφική Έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια. την πορεία της ζωής του, σε μια αφήγηση που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα και κορυφώνεται με τη δολοφονία του στο Ναύπλιο».

«Παράλληλα στην αίθουσα προβολής παρουσιάζονται σύντομες συνεντεύξεις 9 σύγχρονων στοχαστών και ακαδημαϊκών, που συζητούν την παρακαταθήκη που άφησε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Επίσης παρουσιάζεται και η ιστορία του κτήματος και της οικίας της Κουκουρίτσας των Καποδίστρια και πως μετατράπηκε σε Μουσείο».

«Ο κήπος χρησιμοποιείται και ως χώρος παράλληλων ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου. Υπάρχει ένα καταπληκτικό καφέ, το οποίο μάλιστα έχει διακριθεί για τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό. Είμαστε ένα πολύ ανοιχτό στην κοινωνία μουσείο. Επίσης για τους μακρινούς επισκέπτες μας, υπάρχει  το ψηφιακό αρχείο του Ιωάννη Καποδίστρια με πολύτιμα στοιχεία και πρωτότυπο αρχειακό υλικό για όποιον ενδιαφέρεται, με ελεύθερη πρόσβαση» καταλήγει η κα Κοσκόρου. 

Το Μουσείο ιδρύθηκε μετά τη δωρεά του εξοχικού της Κουκουρίτσας, από τη Μαρί Καποδίστρια Δεσύλλα, σε τρία σωματεία του νησιού, την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας και η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών.

ΠΗΓΗ: Καλλιόπη Ασλανίδου - www.athina984.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search