• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Οι κοινωνικές ανισότητες από ψηλά (Από την Αφρική και την Ασία μέχρι τη Λατινική Αμερική)

May 04, 2022 69

 

Αν παρατηρήσει κανείς από μακριά τις σύγχρονες πόλεις, θα δει εμφανέστερα τις κοινωνικές ανισότητες μέσα στις οποίες ζούμε.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από το φωτογραφικό πρότζεκτ Unequal Scenes του Johnny Miller. Ο Miller, φωτογράφος με σπουδές στην ανθρωπολογία, ήθελε να δείξει τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνονται στο χώρο οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η άνιση πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε συνθήκες υγιεινής διαβίωσης.

Επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα drone για να δώσει μία διαφορετική οπτική γωνία των ανισοτήτων μέσα στο αστικό περιβάλλον, φωτογραφίζοντάς το από ύψος εκατοντάδων μέτρων. Ταυτόχρονα, το drone θα του επέτρεπε να αποτυπώσει αυτή την πραγματικότητα με έναν πιο αντικειμενικό τρόπο.

Ο Miller ξεκίνησε με εναέριες λήψεις στο Γιοχάνεσμπουργκ, την πόλη που του έδωσε και την αφορμή για το πρότζεκτ, καθώς συχνά στη Νότια Αφρική πολύ πλούσιες κοινότητες απέχουν μόλις λίγα μέτρα από τα όρια παραγκουπόλεων. Συνέχισε αναζητώντας αστικά τοπία με έντονη την αντίθεση αυτή και τελικά τα εντόπισε σε γειτονιές των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Τανζανίας, της Κένυας, της Ινδίας.

Παρά τις διαφορές στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και στον τρόπο ζωής των χωρών αυτών, το μοτίβο της εύπορης συνοικίας που συνορεύει με παραγκουπόλεις υπάρχει παντού. Οι αντιθέσεις είναι σοκαριστικές, αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν τις συνειδητοποιούν εύκολα, παρά μόνο αντικρίζοντας τις εναέριες φωτογραφίες.

Ο Miller σχολιάζει ότι οι φωτογραφικές του λήψεις αντανακλούν έναν ευρύτερα άνισο κόσμο: «Ζούμε σε γειτονιές και συμμετέχουμε σε οικονομίες που ενισχύουν την ανισότητα. Εξοικειωνόμαστε και θεωρούμε δεδομένο το αστικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί. Μας σοκάρει να βλέπουμε παράγκες και έρημα κτίρια σε περιοχές οριοθετημένες από φράχτες, δρόμους ή πάρκα, στην άλλη πλευρά των οποίων ζουν οι πλουσιότεροι. Αλλά η συχνότητα με την οποία συναντάμε το στοιχείο αυτό σε διαφορετικές περιοχές αναδεικνύει πόσο συστηματική είναι αυτή η ανισότητα. Δεν είναι κάτι που προκύπτει φυσικά, είναι σχεδιασμένη και εσκεμμένη στέρηση δικαιωμάτων», εξηγεί παρουσιάζοντας το πρότζεκτ.

Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική

Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Ναϊρόμπι, Κένυα

Ναϊρόμπι, Κένυα

Μουμπάι, Ινδία

Μουμπάι, Ινδία

Το πρότζεκτ Unequal Scenes του Johnny Miller ξεκίνησε το 2016, έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες εκθέσεις και έχει επανειλημμένα βραβευθεί. Δείτε το πλήρες πρότζεκτ στο unequalscenes.com

Πηγή: info-war.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search