• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Κοινωνική έκρηξη στη Σρι Λάνκα – Άγρια καταστολή των διαδηλώσεων

May 30, 2022 61

 

Στη δίνη μιας ολόπλευρης κρίσης, της μεγαλύτερης στη σύγχρονη ιστορία της (από το 1948, όταν και ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος αποτινάσσοντας το βρετανικό ζυγό) παραδέρνει η Σρι Λάνκα.

Η αντιλαϊκή πολιτική της διεφθαρμένης οικογένειας Ρατζαπάκσα, που λυμαίνεται την εξουσία της χώρας, επέτεινε τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, φάρμακα, και καύσιμα Η όξυνση της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε κοινωνική έκρηξη. Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες ο λαός της Σρι Λάνκα με μαζικές κινητοποιήσεις και αποκορύφωμα την πανεθνική γενική απεργία στις 20 Απρίλη, απαιτεί την παραίτηση του προέδρου Ρατζαπάκσα και της κυβέρνησής του, και η οικονομική κρίση μετασχηματίστηκε απότομα σε πολιτική. Ο Ρατζαπάκσα επιστρατεύει την τακτική του καρότου (απευθύνοντας εκκλήσεις στην αντιπολίτευση για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»), αλλά και του μαστιγίου με την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, απανωτές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και εξαπολύει όργιο αστυνομικής και στρατιωτικής βίας και τρομοκρατίας, με τραγικό μέχρι στιγμής απολογισμό 8 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες.

Αν και ο πρόεδρος είδε μέχρι και τον πρωθυπουργό και αδελφό του, Μαχίντα, να εξαναγκάζεται υπό το βάρος της λαϊκής οργής και αγανάκτησης σε παραίτηση, χάνοντας παράλληλα και την πλειοψηφία στη Βουλή, συνεχίζει απτόητος την αντιλαϊκή επέλασή του. Στα πλαίσια αυτά, ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην εκποίηση-ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρατζαπάκσα έχει απευθυνθεί τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Κίνα για τη χορήγηση δανείων με στόχο την αποπληρωμή του δυσθεώρητου κρατικού χρέους των 51δισ. ευρώ. Η προσέγγιση με το Πεκίνο ωστόσο προκάλεσε για ευνόητους λόγους την άμεση παρέμβαση – υπαγόρευση της αμερικανίδας πρέσβη στη Σρι Λάνκα, η οποία «καταδίκασε τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search