• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ανησυχία για δραματική μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου – Βακτήριο απειλεί με αφανισμό τους ελαιώνες (Videos)

June 14, 2022 88

Ορατός είναι ο κίνδυνος για μία τρομακτική έλλειψη ελαιολάδου και μάλιστα δεν υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα του προϊόντος αυτού, προειδοποιεί η New York Post, περιγράφοντας την ανησυχητική κατάσταση στους ιταλικούς ελαιώνες, που ίσως πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

 
 

Η εικόνα από τους ιταλικούς ελαιώνες είναι απογοητευτική. Τα δέντρα προσβάλλονται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, παίρνουν ένα άρρωστο ωχρό χρώμα και τελικά «δεν έχουν πιθανότητα επιβίωσης» σύμφωνα με τον ιστότοπο Atlas Obscura.

Τα προβλήματα στον ιταλικό ελαιώνα άρχισαν πριν από μία δεκαετία, όταν εξαιτίας του βακτηρίου χάθηκαν 20 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Πούλια. Το βακτήριο μεταφέρεται από το έντομο hilaenus spumarius, που απομυζά τον χυμό των δέντρων. Από την Πούλια το πρόβλημα μεταφέρθηκε και σε άλλες ελαιοπαραγωγές περιοχές της Ιταλίας και τώρα πλέον θεωρείται απειλή για όλη την Μεσόγειο.

 
 

Οι παράγοντες της βιομηχανίας ελαιολάδου ανησυχούν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το βακτήριο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί τόσο που θα πούμε… το λάδι, λαδάκι.

«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή. Το μέλλον είναι αβέβαιο», δήλωσε στην αμερικανική The Post ο Πιέτρο Μπρεμπίλια, ιδιοκτήτης καταστήματος λιανικής πώλησης ειδών διατροφής στην Τοσκάνη, ο οποίος κάνει εξαγωγές ιταλικού ελαιολάδου και στις ΗΠΑ. Ο Μπρεμπίλια θεωρεί ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του βακτηρίου, που λέει πως έχει πλήξει το 50% της ιταλικής παραγωγής τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

«Είναι χρόνια που έχουμε αυτό το πρόβλημα… οι ελαιώνες καταστρέφονται. Ανησυχώ», λέει ο Μπρεμπίλια, τονίζοντας ότι εξαιτίας του βακτηρίου έχει υποβαθμιστεί και η ποιότητα του ιταλικού ελαιολάδου, με συνέπεια να μην ανταποκρίνεται στα υγειονομικά στάνταρντ αρκετών χωρών. «Αγαπώ την χώρα μου, αλλά δεν είμαστε και οι καλύτεροι για να παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας», ομολογεί ο Μπρεμπίλια, αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για το πρόβλημα.

Πάντως ένας άλλος ειδικός της ιταλικής αγοράς, ο Φραντσέσκο Ντ΄ Ονόφριο, στέλεχος αλυσίδας σούπερ-μάρκετ, λέει στην The Post ότι η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε πρωτοβουλίες για μαζική φύτευση νέων ελαιόδεντρων όπου προκλήθηκαν καταστροφές από το βακτήριο. «Έχω μιλήσει με μεγάλους παραγωγούς στην Ιταλία και δεν βλέπουν πρόβλημα για την παραγωγή του 2023», λέει στην αμερικανική εφημερίδα ο Ντ΄ Ονόφριο, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον η παραγωγή του 2023 εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Παράλληλα το κόστος παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου αυξάνεται από μία σειρά παραγόντων, όπως είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους των καυσίμων, με συνέπεια να παρατηρούνται πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του λαδιού που φτάνει στον καταναλωτή.

 

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως λέει ο Μπρεμπίλια, καθώς μετά την ρωσική εισβολή ουσιαστικά σταμάτησε ο εφοδιασμός της παγκόσμιας αγοράς με ηλιέλαιο από την Ουκρανία. Έτσι στην αλυσίδα τροφίμων, κάποιες βιομηχανίες αντικατέστησαν το ηλιέλαιο με ελαιόλαδο, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών ορισμένων ελαιολάδων κατά 40%.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Μπρεμίλια ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ιταλική οικονομία, αφού το ελαιόλαδο είναι από τους πιο σημαντικά προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής. «Ανησυχώ για το μέλλον», λέει ο Ιταλός έμπορος.

Photo: pixabay.com

ΠΗΓΗ: Από Χρίστος Καλουντζόγλου

topontiki.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search