Ο μεγαλοταβερνιάρης-πρέσβης ολοκλήρωσε τις ανά τη χώρα περιοδείες του σε στέκια συναδέλφων του (ταβερνιάρηδων, όχι πρέσβεων), έβγαλε τη βερμούδα και τις σαγιονάρες, φόρεσε κοστούμι και σκαρπίνια και κάλεσε για δείπνο στην πρεσβευτική κατοικία τον Τσίπρα. Δεν ξέρουμε αν ήταν δική του πρωτοβουλία ή αν τον διέταξαν από τα «κεντρικά» στην Ουάσινγκτον. Υποψιαζόμαστε ότι έγινε το δεύτερο, γιατί απ’ όσο μπορούμε να συμπεράνουμε από τις αγκαλιές και τα φιλιά με δεξιούς υπουργούς και μεγαλοπαράγοντες, το «πατριωτάκι από την Αστόρια», καίτοι έγινε πρέσβης από κυβέρνηση Δημοκρατικών (προσωπικά από τον Μπάιντεν), κολλητιλίκια έχει κυρίως με δεξιούς της Ελλάδας, φαινόμενο καθόλου ανεξήγητο, αν αναλογιστούμε τους δεσμούς της Δεξιάς με την «ομογένεια».

Τι σημαίνει η πρόσκληση του Τσίπρα από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ σε ανακοινώσιμο δείπνο; Σημαίνει ότι η αμερικάνικη πολιτική αναγνωρίζει στο πρόσωπο του προσκεκλημένου έναν εν δυνάμει πρωθυπουργό και σπεύδει να το δηλώσει. Είναι και μια έμμεση δέσμευση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναμιχθούν υπέρ της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, αλλά θα τηρήσουν γραμμή ίσων αποστάσεων.

Δεν πιστεύουμε να αναρωτιέται κανείς/καμιά σας γιατί πήγε ο Τσίπρας. Τον περνάτε για αντιιμπεριαλιστή και ιδιαίτερα για αντιαμερικανό; Ως πρωθυπουργός ο Τσίπρας έμεινε απόλυτα προσηλωμένος στην παραδοσιακή γραμμή της αμερικανοδουλείας της ελληνικής αστικής τάξης και του κράτους της. Και οπλικά συστήματα παρήγγειλε και τη συμφωνία για την επέκταση των αμερικάνικων βάσεων προετοίμασε (ο Μητσοτάκης τη βρήκε έτοιμη και απλά έβαλε τη τζίφρα του). Εδώ έφτασε στο έσχατο σημείο αυτοεξευτελισμού χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ… διαβολικά καλό, υπήρχε περίπτωση να μην πάει… εις τον δείπνον τον μυστικόν με τον Τσούνις;

Δεν ξέρουμε αν ο Τσούνις διαβεβαίωσε τον Τσίπρα για την πρόθεση της πρεσβείας να παραμείνει ουδέτερη στην επικείμενη εκλογική αντιπαράθεση (η έγκριση των υπουργών που θα αναλάβουν κάποια «κρίσιμα» υπουργεία και κάποιες «κρίσιμες» υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ/ΚΥΠ δεν συζητείται, γιατί θεωρείται αυτονόητο δικαίωμα Της Πρεσβείας), είμαστε όμως σίγουροι ότι ο Τσίπρας ζήτησε από τον Τσούνις να μεταφέρει στους πολιτικούς του προϊσταμένους τη διαβεβαίωση ότι ο ίδιος προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να βρίσκονται… στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Οσο για κάποιες ψιλοενστάσεις που εκφράζουν για το Ουκρανικό, κάπως πρέπει να διαφοροποιούνται από την κυβέρνηση για να δικαιολογούν το ρόλο τους ως αντιπολίτευση. Δεν ξεσήκωσαν και τον κόσμο δα, ούτε οργάνωσαν διαδηλώσεις έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.

ΥΓ. Η φωτογραφία δεν είναι από το δείπνο, αλλά από την πρώτη συνάντηση Τσίπρα-Τσούνις στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΗΓΗ: eksegersi.gr