Τεταμένη είναι η κατάσταση στη Βραζιλία μιας και υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια προκαλώντας σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διεθνή πρακτορεία που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες.

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει. Θα σταλούν ενισχύσεις» προειδοποίησε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο με ανάρτησή του στο Twitter.

 

Το Κόμμα των Εργατών του προέδρου Λούλα ζήτησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να περιορίσουν τους διαδηλωτές.

Η αστυνομία της Μπραζίλια προσπάθησε να απωθήσει τους εκατοντάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου της χώρας κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η ζώνη γύρω από το Κογκρέσο είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου, που αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή του Λούλα στην προεδρία, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκάδες από αυτούς σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη.

 

Οπαδοί του Μπολσονάρου

Διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την πρασιά γειτονικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο.

Ο Μπολσονάρου, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Λούλα δεν βρίσκεται στην Μπραζίλια αλλά στο Σάο Πάουλο.