Η πολύνεκρη έκρηξη έγινε το βράδυ της Τρίτης, στα όρια των πολιτειών Νασαράουα και Μπένου.

Εκπρόσωπος εθνικής ένωσης κτηνοτρόφων της Νιγηρίας, ο Τασίου Σουλεμάν, είπε πως ομάδα κτηνοτρόφων της φυλής Φουλάνι μετέφεραν βοοειδή στη Νασαράουα από την Μπένου, όπου είχαν κατασχεθεί από τις αρχές εξαιτίας παραβίασης της νομοθεσίας για τους βοσκότοπους, όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

 

«Τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία. Οι τραυματίες ήταν αμέτρητοι», πρόσθεσε ο κ. Σουλεμάν.

Η βόρεια κεντρική Νιγηρία, γνωστή επίσης ως Middle Belt («μεσαία ζώνη»), αποτελεί εδώ και περίπου έναν αιώνα εστία εντάσεων ανάμεσα σε κτηνοτρόφους, που είναι συχνά μουσουλμάνοι, και γεωργούς, πολλοί από τους οποίους είναι χριστιανοί. Αν και οι διενέξεις συνήθως αφορούν τους βοσκότοπους και την πρόσβαση στο νερό, αποκτούν συχνά φυλετικές και θρησκευτικές διαστάσεις. Τις διενέξεις έχουν επιτείνει η πληθυσμιακή έκρηξη στη Νιγηρία και η κλιματική αλλαγή.

Ο κυβερνήτης στην πολιτεία Νασαράουα, ο Αμπντουλάχι Σούλε, δεν έδωσε απολογισμό των θυμάτων, όμως είπε σε δημοσιογράφους πως οι θάνατοι οφείλονταν σε βόμβα. Δεν ανέφερε ποιος πιστεύεται ότι την τοποθέτηση, όμως είπε πως συνεργάζεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί ότι θα «αποκλιμακωθεί η ένταση» που θα μπορούσε να προκαλέσει το πολύνεκρο συμβάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνήτη, έγινε ομαδική ταφή των θυμάτων νωρίτερα χθες.

 

Νωρίτερα, η αστυνομία στην πολιτεία έκανε λόγο για 27 νεκρούς εξαιτίας της έκρηξης «βόμβας», προειδοποιώντας όμως πως υπήρχαν επίσης «πολλοί τραυματίες» και ότι «ο απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί». Πρόσθεσε πως διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος οργάνωσης κτηνοτρόφων έκανε λόγο για πλήγμα του νιγηριανού στρατού.

«Αεροπορική επιδρομή»;

«Επρόκειτο για αεροπορικό πλήγμα», είπε ο Λαουάλ Ντάνο, ο οποίος ανήκει επίσης στην εθνική ένωση των κτηνοτρόφων, τη Miyetti Allah.

«Ξέρουμε πως μόνο ο στρατός έχει αεροπλάνα (…). Καλούμε να γίνει έρευνα σε βάθος και να επιβληθούν οι απαραίτητες ποινές σε αυτούς που βρίσκονταν πίσω από αυτό» το πλήγμα, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νιγηρίας δεν απάντησε όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο για να του ζητήσει σχόλιο.

Στο παρελθόν, έχουν καταγραφεί πολύνεκρα πλήγματα του στρατού με θύματα αμάχους, ειδικά στη βόρεια Νιγηρία, όπου οι ένοπλες δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με τζιχαντιστές και συμμορίες κακοποιών.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε κατά λάθος χωριό στην πολιτεία Γιόμπε, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα πολίτες. Η Πολεμική Αεροπορία είχε εξηγήσει πως το λάθος έγινε κατά τη διάρκεια καταδίωξης τζιχαντιστών.

Τον Ιανουάριο του 2017, τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροσκάφος έπληξε καταυλισμό εκτοπισμένων εξαιτίας της βίας των τζιχαντιστών στη Ραν, πόλη κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε έξι μήνες αργότερα, ο στρατός απέδωσε το πολύνεκρο λάθος στην «έλλειψη της προσήκουσας σήμανσης στην περιοχή».

Η ανασφάλεια στη Νιγηρία αποτελεί κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη του Φεβρουαρίου, στις οποίες, δυνάμει του Συντάγματος, ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, στρατηγός ε.α. που εξελέγη το 2015 και επανεξελέγη το 2019, δεν θα είναι υποψήφιος.