• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

O δολοφόνος του καθηγητή στο Παρίσι zήτησε να του τον υποδείξουν και τον αποκεφάλισε - Απειλές - τρομοκρατία πριν από τη δολοφονία

October 17, 2020 748



Ο 18χρονος, ο οποίος αποκεφάλισε έναν καθηγητή Ιστορίας σε δρόμο σε προάστιο του Παρισιού, έξω από το σχολείο όπου δίδασκε το θύμα, είχε πλησιάσει μαθητές στον δρόμο και τους είχε ζητήσει να του δείξουν ποιος είναι, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ρικάρ είπε ακόμη ότι ο γεννημένος στη Ρωσία τσετσενικής καταγωγής δράστης, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ανήρτησε μια φωτογραφία του πτώματος του καθηγητή στο Twitter, συνοδευόμενη από ένα μήνυμα που αναλάμβανε την ευθύνη για τον φόνο.

Ο Ρικάρ είπε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκε στον δράστη.

Η αστυνομία πυροβόλησε και τον σκότωσε λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του 47χρονου καθηγητή Σαμιέλ Πατί μέρα μεσημέρι στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορίν την Παρασκευή.

Η ανάρτηση αφαιρέθηκε γρήγορα από το Twitter, το οποίο ανέφερε ότι ανέστειλε τον λογαριασμό επειδή παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας.

Ο Ρικάρ ανακοίνωσε ότι το μήνυμα ανέφερε: "Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,... προς τον (πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν, αρχηγό των απίστων, εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον (Προφήτη) Μωάμεθ".

Ο Πατί είχε νωρίτερα μέσα στον μήνα δείξει τους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη με θέμα την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων.

Οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι η απεικόνιση του προφήτη αποτελεί βλασφημία.

Ο δράστης ζούσε στην πόλη Εβρέ, βορειοδυτικά του Παρισιού, και δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, είπε ο Ρικάρ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση 9 άτομα ως ύποπτα για την επίθεση.

Τέσσερις συγγενείς του δράστη, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν αμέσως μετά την επίθεση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Άλλοι πέντε συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους και δύο γονείς μαθητών στο γυμνάσιο του Μπουά ντ'Ολν όπου εργαζόταν ο καθηγητής.

Πριν από μια εβδομάδα, ένας άνδρας ο οποίος είπε ότι η κόρη του ήταν στην τάξη του Πατί ανέβασε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο χαρακτήριζε αλήτη τον καθηγητή και έκανε έκκληση προς άλλους "να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πουν 'σταματήστε, μην αγγίζετε τα παιδιά μας' ".

Δεν είναι σαφές αν ο γονέας αυτός είναι μεταξύ των συλληφθέντων και αν ο δράστης είχε δει το συγκεκριμένο βίντεο.

Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ακόμη ότι το σχολείο είχε δεχτεί απειλές πριν από την επίθεση, ότι ο δράστης ζούσε νόμιμα στη Γαλλία και είχε καθεστώς πρόσφυγα και ότι το θύμα είχε καταθέσει γραπτή καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμηση όταν το σχολείο είχε δεχτεί απειλές με αφορμή τις μεθόδους διδασκαλίας του.

Νέες στοιχεία σχετικά με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στην Γαλλία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής, ο άνδρας που τον αποκεφάλισε περίμενε έξω από το σχολείο και ζήτησε από μαθητές να προσδιορίσουν τον στόχο του.

 

Στην συνέχεια, ακολούθησε τον καθηγητή, ο οποίος επέστρεφε σπίτι του με τα πόδια μετά το σχολείο, του έφερε πολλά χτυπήματα με μαχαίρι στο κεφάλι και στην συνέχεια τον αποκεφάλισε. Οι μάρτυρες λένε ότι άκουσαν τον 18χρονο δράστη να φωνάζει «Αλλαχού Ακμπάρ».

Λίγο πριν πυροβολήσουν οι αστυνομικοί τον δράστη, είχε προλάβει και είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία του πτώματος του καθηγητή συνοδευόμενη από μήνυμα με το οποίο ουσιαστικά αναλάμβανε την ευθύνη για τον φόνο. «Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,… ενημερώνω τον Μακρόν, αρχηγό των απίστων, ότι εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον Μωάμεθ».

 

Η ανάρτηση αφαιρέθηκε γρήγορα από το Twitter, το οποίο ανέφερε ότι ανέστειλε τον λογαριασμό επειδή παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας.

Δεχόταν απειλές πριν δολοφονηθεί

 

Όπως έγινε γνωστό, ο καθηγητής, Σαμουέλ Πατί, που δείξει τους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη με θέμα την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων, είχε δεχθεί απειλές. Απειλές είχε δεχθεί και το σχολείο για τη διδασκαλία του Σαμουέλ Πατί, ο οποίος είχε καταθέσει γραπτή καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο 47χρονος Πατί, καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας συμβούλεψε τους μουσουλμάνους μαθητές του να βγουν από την αίθουσα εάν πίστευαν ότι ενδέχεται να προσβληθούν. Ωστόσο, μία μουσουλμάνα μαθήτρια δεν βγήκε από την τάξη. Αργότερα, μίλησε στους γονείς της για το μάθημα, με αποτέλεσμα ο πατέρας της να αντιδράσει με θυμό στο περιστατικό, κατηγορώντας τον καθηγητή πως έδειξε γυμνές εικόνες του Μωάμεθ. Ο πατέρας υπέβαλε επίσημη καταγγελία και δημιούργησε βίντεο που αποδεικνύουν τον θυμό του σχετικά με τις ενέργειες του Πατί, καλώντας τον κόσμο να πάει στο σχολείο για να διαμαρτυρηθεί.

Αναρτήσεις μίσους από γονέα

 

Ο πατέρας αυτός σε αναρτήσεις του στο Facebook αποκαλούσε τον καθηγητή «αλήτη» και έκανε έκκληση προς άλλους «να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πουν “σταματήστε, μην αγγίζετε τα παιδιά μας”».

 

Επιπλέον, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε την ημέρα της τραγωδίας, κατήγγειλε το «μίσος« του καθηγητή και ζήτησε την απόλυσή του. «Αυτός ο κακοποιός δεν πρέπει πλέον να βρίσκεται στην Εθνική Εκπαίδευση, δεν πρέπει να εκπαιδεύει πλέον τα παιδιά, πρέπει να πάει και να εκπαιδευτεί ο ίδιος».

 

Ο πατέρας αυτός είναι ένα από τα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση, είπε ο Ρικάρντ, προσθέτοντας πως η αδερφή αυτού του άνδρα είχε προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία το 2014.

Πορεία μνήμης

Την ώρα που οι αρχές δίνουν διαρκώς περισσότερα στοιχεία για τον δράστη της επίθεσης, η οποία ερευνάται ως τρομοκρατική, εκατοντάδες Γάλλοι πραγματοποίησαν πορεία στη μνήμη του καθηγητή που δολοφονήθηκε στο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν.Οι πολίτες κρατούσαν πλακάτ στη μνήμη του Σαμουέλ Πατί, καθηγητή Ιστορίας-Γεωγραφίας, τα οποία έγραφαν «Είμαι καθηγητής». Ο δήμαρχος της πόλης, Λοράν Μπρος τόνισε ότι «είμαστε ενωμένοι, έχουμε πνεύμα αλληλεγγύης».

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search