• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Οι πόλεμοι κι οι βόμβες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ δημιούργησαν δεκάδες εκατομμύρια εκτοπισμένους από το 2001

October 24, 2020 541

 

Σεπτέμβριος 2001 – Σεπτέμβριος 2020. 19 χρόνια, πόλεμοι σε αρκετές γωνιές της Γης και 37 εκατομμύρια εκτοπισμένοι… Αυτό είναι το «θεάρεστο έργο» των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας» και της «εξαγωγής Δημοκρατίας».

Ένας αριθμός εκτοπισμένων που όμοιό του δεν έχει δει ο κόσμος από το 1900, εξαιρουμένου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστημίου Brown με θέμα το κόστος των πολεμικών συρράξεων.

Ξεκινώντας από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2001 και συνεχίζοντας στο Ιράκ, το Πακιστάν, την Υεμένη, τη Σομαλία, τις Φιλιππίνες, τη Λιβύη και τη Συρία, η έκθεση αναφέρει ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, άοπλοι πολίτες κατά μεγάλη πλειοψηφία, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων που έλαβαν ή εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ!

Η έκθεση του Πανεπιστημίου Brown λογαριάζει ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων (πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι) ανήλθε :
μετά το 2001 στο Αφγανιστάν σε 5,3 εκ. (26% του πληθυσμού της χώρας πριν τον πόλεμο), στο Πακιστάν 3,7 εκ. (3%)
μετά το 2002 στην Υεμένη σε 4,3 εκ. (24%), στη Σομαλία 4,1 εκ. (46%), στις Φιλιππίνες 1,7 εκ. (2%)
-μετά το 2003 στο Ιράκ σε 9,2 εκ. (37%)
-μετά το 2011 στη Λιβύη σε 1,2 εκ. (19%)
-μετά το 2014 στη Συρία σε 7,1 εκ. (37%).

Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός 37 εκατομμύρια ενδεχομένως να αποτελεί μια «συντηρητική» εκτίμηση, με τα πραγματικά μεγέθη να ξεπερνούν τα 48 με 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κι αυτό διότι και σε άλλες χώρες, κυρίως της Αφρικής (Νιγηρία, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ) καταγράφονται αναγκαστικές εκτοπίσεις πληθυσμών εξαιτίας πολεμικών συρράξεων με άμεση ή έμμεση ανάμιξη των ΗΠΑ.

Δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων

Σύμφωνα με το New York Times Magazine, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν τη μόνη αιτία του προσφυγικού ρεύματος από αυτές τις χώρες, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν τον κυρίαρχο ρόλο ή την εμπλοκή τους στον έναν ή τον άλλον βαθμό στις συγκεκριμένες συγκρούσεις.

Κατά συνέπεια, πλήθη ανθρώπων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για όλους τους… συνήθεις λόγους που σχετίζονται με ένοπλες συγκρούσεις, όπως εναέριοι βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές, μάχες σώμα με σώμα και καταστροφές κατοικιών, ακόμα και ολόκληρων πόλεων. Την ίδια ώρα, ευθείες απειλές κατά της ζωής κατοίκων περιοχών και ο εφιάλτης της εθνοκάθαρσης και των αντιποίνων συμβάλλουν στη δημιουργία προσφυγικών καραβανιών.

Οι συγκρούσεις, οι οποίες σε ορισμένες χώρες συνεχίζονται για σχεδόν δύο δεκαετίες, έχουν αποδιοργανώσει τις οικονομίες, καταστρέφοντας την παραγωγική δομή και εξαλείφοντας πολλές θέσεις εργασίας.
Σε πολλές δε περιπτώσεις, οι πόλεμοι έχουν καταργήσει την πρόσβαση σε πηγές τροφίμων και νερού, νοσοκομεία, σχολεία και άλλες υποδομές, καθιστώντας αδύνατα ακόμα και συνήθη καθημερινά πράγματα.

Πρόσφυγες στο έδαφος των ΗΠΑ και της Ευρώπης

Την ίδια ώρα, η έκθεση του Πανεπιστημίου Brown επισημαίνει ότι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχτηκαν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τις χώρες στις οποίες διεξήγαγαν πολέμους.

Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ δέχτηκαν περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τη Νοτιοανατολική Ασία ως πρόσφυγες πολέμου, μερικοί εκ των οποίων ζούσαν προσωρινά σε στρατόπεδα στη νήσο Γκουάμ και τη στρατιωτική βάση στο Πέντλετον στη Νότια Καλιφόρνια.

Την ίδια ώρα, ο παραλληλισμός με το προσφυγικό ρεύμα των τελευταίων ετών προς την Ευρώπη και τις πολεμικές «καμπάνιες» των ιμπεριαλιστών της εδώ πλευράς του Ατλαντικού είναι ολοφάνερος.
Έτσι, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και επακόλουθα άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία, δέχονται πλήθη προσφύγων από τις πολεμικές ζώνες που είτε οι ίδιες δημιούργησαν είτε συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν.

Αντίθετα, η έκθεση του Πανεπιστημίου αναφέρει ότι 25,3 εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους. Μερικοί μάλιστα από αυτούς που επιστρέφουν αποτελούν θύματα ακούσιας απέλασης από τις χώρες υποδοχής, ενώ άλλοι επιστρέφουν μόνο για να βρουν μπροστά τους την ίδια βία από την οποία κάποτε διέφυγαν.

Τείχη και συρματοπλέγματα για τους κατατρεγμένους

ΗΠΑ και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν εξαπολύσει το προηγούμενο διάστημα φονικούς και καταστροφικούς πολέμους, οδηγώντας συστηματικά στην εξαθλίωση, την πείνα και το θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους και σειρά χωρών.

Οι πόλεμοι κι οι βόμβες των ιμπεριαλιστών γεννούν λοιπόν τα καραβάνια των μεταναστών, οι οποίοι έχοντας χάσει κυριολεκτικά τον κόσμο τους, θαλασσοπνίγονται στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου και σκίζουν τις σάρκες τους στα συρματοπλέγματα και τα τείχη που υψώνει ο Τραμπ, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και οι διάφοροι Όρμπαν και Σία.

Τείχη που έρχονται να κρατήσουν έξω τους «ενοχλητικούς» πρόσφυγες – οικογένειες, νέους και παιδιά – τους οποίους οι ίδιοι δημιούργησαν.
Ο ιμπεριαλισμός και οι μηχανές του θανάτου του (στρατός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κλπ) δε διστάζουν να πνίξουν στο αίμα λαούς, με σκοπό να υφαρπάζουν τον πλούτο χωρών και να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια γεωστρατηγική «σκακιέρα».

Μάλιστα, ζητούν τα… ρέστα από τα ίδια τους τα θύματα, καλλιεργώντας το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία, στρέφοντας τους λαούς τον έναν ενάντια στον άλλον.

Αυτό είναι το «DNA» των ιμπεριαλιστών, αυτή είναι η πολιτική τους. Και δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search