Το Οικονομικό Ινστιτούτο «Bruegel» δημοσίευσε προχθές συγκριτικά στοιχεία για το τι δαπάνες έχουν κάνει διάφορα κράτη, με δικούς τους πόρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Δηλαδή δεν περιλαμβάνονται τυχόν μέτρα, όπως λόγου χάρη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντανακλά δηλαδή τις καθαρά εθνικές δαπάνες, δηλαδή το τι χρήματα έκρινε ότι άξιζε να ξοδέψει το κάθε κράτος από μόνο του. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

 

Η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι στην τελευταία θέση με 6,4% του ΑΕΠ και μάλιστα απέχει πάρα πολύ από τον μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών του πίνακα που είναι 22,76%. Στον πίνακα έχουν προστεθεί τα επιμέρους ποσοστά των τριών βασικών κατηγοριών δαπανών (είναι οι αριθμοί σε μπλε). Για παράδειγμα η Πορτογαλία έχει δαπανήσει τα τριπλάσια (19,1% του ΑΕΠ) σε σχέση με την Ελλάδα.

 

Κάποιοι καλόπιστα -ή κακόπιστα- θα πουν ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι του Ιουνίου. Αλλά και της Πορτογαλίας είναι του Μαΐου, ενώ της Ιταλίας και της Ολλανδίας είναι επίσης του Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη για να μεταβληθεί η θέση της Ελλάδας. Άντε να φτάσει την Ουγγαρία, αν και το θεωρώ πολύ δύσκολο καθώς οι Ούγγροι τον Μάρτιο είχαν εφαρμόσει μέτρα μεγαλύτερου μεγέθους απ’ ότι είχε κάνει η Ελλάδα τον Ιούνιo.

 

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι το ταμειακό κόστος των παρεμβάσεων Covid-19 θα ανέλθουν ως το τέλος του 2020 σε 18,19 δισ. ευρώ (σελ. 137-9 Εισηγητική Έκθεση). Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει το 9,9% του ΑΕΠ του 2019.

Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι και το τελικό ποσό των άλλων χωρών θα αυξηθεί αναλογικά ως το τέλος του έτους, οπότε οι βασικές διαπιστώσεις παραμένουν οι ίδιες. Είμαστε κι εδώ ουραγοί. Και μάλιστα με διαφορά. Δυστυχώς!