• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Σύλληψη τριών ανήλικων μαθητών ύστερα από μήνυση της διευθύντριας

November 02, 2022 925

 

 
«Αυτό από μόνο του είναι μια παιδαγωγική ήττα. Μια παιδαγωγική αποτυχία όλων. Μαθητών, δασκάλων, γονέων. Κυρίως όμως είναι μια αποτυχία της διεύθυνσης του σχολείου. Αν φτάνει ένας διευθυντής Γυμνασίου να καλεί την Αστυνομία στο σχολείο και να συλλαμβάνονται παιδιά, έχουν γίνει σίγουρα πολλά λάθη πριν», Κώστας Χριστόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Πεντέλης

Κατηγορούμενοι για φθορές, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, εξύβριση και παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών βρίσκονται τρεις ανήλικοι μαθητές 13 και 14 ετών, οι οποίοι από τη Δευτέρα έχουν μπλεχτεί σε μια απίστευτη περιπέτεια που συμπεριλαμβάνει την προσαγωγή τους, την κράτησή τους σε αστυνομικό τμήμα, προσέλευση με χειροπέδες στην Ευελπίδων και τελικά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους.

Ολα ξεκίνησαν όταν το πρωί της Δευτέρας μια μικρή ομάδα παιδιών προσπάθησε να κάνει κατάληψη στο 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων για λόγους, όπως λένε, στοχοποίησης και διακριτικής συμπεριφοράς σε βάρος ορισμένων μαθητών από καθηγητές και τη διευθύντρια του σχολείου. Η κατάληψη απετράπη μετά την παρέμβαση της διευθύντριας, ωστόσο το κλίμα ήταν οξυμένο. Οι πληροφορίες για ό,τι ακολούθησε είναι συγκεχυμένες.

Η διευθύντρια υποστηρίζει ότι ένας μαθητής εκσφενδόνισε καπνογόνο στη σκάλα προς τον πρώτο όροφο, στην ηλεκτρονική σελίδα της Αμαρυσίας, που πρώτη μετέδωσε την είδηση της σύλληψης, διαβάζουμε ότι άναψαν περισσότερα από ένα καπνογόνα μέσα σε σχολικές αίθουσες, ενώ στον ηλεκτρονικό Τύπο αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές έγινε λόγος για... πυρσούς και βεγγαλικά μέσα σε τάξεις. Εμείς μαθαίνουμε ότι ο ένας εκ των τριών συλληφθέντων είχε στην τσάντα του ένα καπνογόνο το οποίο όμως ουδέποτε άναψε αλλά πέταξε στα σκουπίδια απ’ όπου ένας άλλος μαθητής το βρήκε και το άναψε σε έναν από τους διαδρόμους του σχολείου.

 

Κατόπιν, η διευθύντρια κάλεσε την Αστυνομία. Ομάδα ΔΙΑΣ έφτασε στο σημείο και «συνομίλησε ευγενικά και πολιτισμένα με μαθητές, λέγοντάς τους ότι αυτές οι πράξεις δεν επιτρέπονται και είναι αξιόποινες», όπως γράφει η ίδια σε επιστολή που απευθύνει στους γονείς των μαθητών του σχολείου και προσθέτει ότι ύστερα από μερικές ώρες επαναλήφθηκαν βίαια επεισόδια με μαθητές να προκαλούν φθορές σε πόρτες, καρέκλες, πίνακες, κάδρα και ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, αναγκάζοντάς τη να ξανακαλέσει την Αστυνομία.

Αντρες της Αστυνομίας προσήγαγαν τρεις μαθητές στο Τμήμα Ασφαλείας Μελισσίων, οι οποίοι τελικά συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας αφού η διευθύντρια υπέβαλε μήνυση σε βάρος τους. Τα τρία ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης, στο οποίο και κρατήθηκαν, ενώ το πρωί της επομένης οδηγήθηκαν στη Σήμανση και στη συνέχεια εμφανίστηκαν με χειροπέδες στην Ευελπίδων, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 21 Μαΐου 2024.

«Αυτό από μόνο του είναι μια παιδαγωγική ήττα. Μια παιδαγωγική αποτυχία όλων. Μαθητών, δασκάλων, γονέων. Κυρίως όμως είναι μια αποτυχία της διεύθυνσης του σχολείου. Αν φτάνει ένας διευθυντής Γυμνασίου να καλεί την Αστυνομία στο σχολείο και να συλλαμβάνονται παιδιά, έχουν γίνει σίγουρα πολλά λάθη πριν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Πεντέλης, Κώστας Χριστόπουλος, και προσθέτει: «Τα θέματα συμπεριφοράς και σχολικής ζωής λύνονται παιδαγωγικά και μόνο. Με πειθώ και ποινές που προβλέπει η εκπαιδευτική διαδικασία, με γνώμονα πάντα το καλό των παιδιών. Ολων των παιδιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φωτεινή Μαρκαντώνη που μετά το περιστατικό παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και η οποία δήλωσε: «Τα παιδιά οφείλουμε να τα προστατεύουμε, όχι να τα διασύρουμε και σίγουρα όχι να τους κάνουμε μηνύσεις και να τους βάζουμε χειροπέδες».

Από την πλευρά της η διευθύντρια υπερασπίζεται τις ενέργειές της εξηγώντας στην επιστολή της: «Εδωσα ένορκη κατάθεση για όλα τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στο σχολείο μας, με γνώμονα πάντα το όφελος όλων ανεξαιρέτως των μαθητών μας, αλλά και την υποχρέωσή μου, κατά τον νόμο και την υπηρεσία μου, όπως κάθε πολίτης, να αναφέρω οιαδήποτε αξιόποινη πράξη υποπίπτει στην αντίληψή μου. Γιατί, αφ’ ενός αυτοί που ενεργούν έτσι πλέον χρειάζεται να αντιληφθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι κηδεμόνες τους ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τη δική μας αρμοδιότητα και πλέον ο νόμος θα αναλάβει τον ρόλο του. Αφ’ ετέρου η πλειονότητα των μαθητών αλλά και οι συνάδελφοί μου έχουν κάθε δικαίωμα να ζουν και να ενεργούν καθημερινά σε ένα ήρεμο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Είναι δικαίωμα όλων το ανοιχτό, ελεύθερο και ασφαλές δημόσιο σχολείο. Δυστυχώς αυτή η μικρή ομάδα των παραβατικών μαθητών μας έχει μετατρέψει το ανωτέρω δεδομένο, κεκτημένο δικαίωμα σε ζητούμενο».

Ωστόσο, οι γονείς των τριών παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική εικόνα. Κάνουν λόγο για στοχοποίηση των παιδιών τους από τη διευθύντρια, η οποία, όπως χαρακτηριστικά μας είπε η Β.Θ. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας), «πάει να φορτώσει όλα τα δεινά του σχολείου σε αυτά τα συγκεκριμένα παιδιά. Βρήκε τρία παιδιά και τα έχει για αποδιοπομπαίους τράγους. Και όχι τυχαία. Τα δύο είναι από μονογονεϊκές οικογένειες και το τρίτο από αναδοχή και σε διαδικασία υιοθεσίας».

«Και άλλα παιδιά έχουν κάνει διάφορα, αλλά τα υπόλοιπα παιδιά είναι παιδιά γονέων με “εξουσία” και “κύρος” και όχι “παιδιά χωρισμένων γονιών”, όπως μου έχει πει πολλές φορές υποτιμητικά η διευθύντρια», προσθέτει η Ε.Κ. (τα στοιχεία της στη διάθεσή μας), μητέρα του δεύτερου συλληφθέντος, η οποία, μάλιστα, στο παρελθόν είχε απευθυνθεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Β’ Αθήνας ζητώντας να γίνει σύσταση στη διευθύντρια για διακριτική μεταχείριση σε βάρος του παιδιού της και η οποία καταγγέλλει ότι από τότε ο 14χρονος γιος της έχει μπει στο στόχαστρο της διευθύντριας. «Εχει χάσει την μπάλα με τα παιδιά. Ορισμένα είναι ζωηρά, περνούν την εφηβεία, αλλά δεν είναι αλήτες. Είναι καλά παιδιά. Η διευθύντρια δεν επιδιώκει τον διάλογο, να βρεθεί πού είναι το λάθος και πού το σωστό και να αναζητηθεί λύση πάντα με γνώμονα το καλό των παιδιών. Αντίθετα, κινείται εκδικητικά», τονίζει.

Αλλά και η Ι.Τ. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), η μητέρα του τρίτου συλληφθέντος, υποστηρίζει ότι η διευθύντρια έχει καταχραστεί τη θέση της, θεωρώντας ότι της δίνει την άνεση να μιλάει δηκτικά και προσβλητικά προς ορισμένα παιδιά τα οποία ως εφηβάκια αντιδρούν.

«Δεν αρνούμαι ότι το παιδί μου έχει κάνει κατά καιρούς διάφορα, αλλά πρόκειται για παιδαγωγικά πταίσματα και όχι ποινικά!», μας λέει η Ι.Τ. και επισημαίνει: «Ολο αυτό που έζησαν τα παιδιά και εμείς είναι ακραία κακοποιητικό. Το παιδί μου είναι τραυματισμένο. Από τη μια νιώθει θυμό και απογοήτευση για το εκπαιδευτικό σύστημα και από την άλλη νιώθει ντροπή, νιώθει στιγματισμένος. Να φανταστείτε ότι δεν ήθελε καν να πάει στο σχολείο να πάρει την τσάντα του έπειτα από ό,τι συνέβη. Και όλα αυτά επειδή ορισμένοι σε θέση εξουσίας θεωρούν ότι μπορούν να μειώνουν και να υποτιμούν τα παιδιά».

Κάθε επέμβαση της αστυνομίας σε ένα σχολείο είναι μια παιδαγωγική αποτυχία

Του Κώστα Χριστόπουλου, 
προέδρου της Ενωσης Γονέων Δήμου Πεντέλης

Λυπηρά γεγονότα εκτυλίχθηκαν την Δευτέρα 24/10/2022 στο 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων. Δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρχαν εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ μαθητών και διεύθυνσης σχολείου.

Μικρή ομάδα παιδιών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του 15μελούς, προσπάθησαν το πρωί να ξεκινήσουν κατάληψη για λόγους, όπως είπαν, συμπεριφοράς και αντιμετώπισης μαθητών από κάποιους καθηγητές και κυρίως τη διευθύντρια του σχολείου, κ. Σοφία Μαραβέλια. Δεν ήταν η πρώτη φορά που μαθητές και γονείς ανέφεραν «ειδική» και άνιση μεταχείριση, πρόκληση και στοχοποίηση από τη διεύθυνση του σχολείου.

Δεν ήταν και η πρώτη φορά όμως που και η διευθύντρια εντόπιζε σε συγκεκριμένα παιδιά ευθύνες για συμπεριφορές εκτός ορίων και επέβαλε κυρώσεις. Είχε άλλωστε πρόσφατα επισκεφθεί το σχολείο τόσο η Σχολική Σύμβουλος από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και παλιότερα ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός από το ΚΕΔΑΣΥ.

Η κατάληψη τελικά απετράπη, η ένταση όμως ανέβηκε περαιτέρω. Φωνές, φασαρία, ένα καπνογόνο που δεν άναψε αλλά... τελικά άναψε, ένα σπασμένο τζάμι, μια λιποθυμία... Εκεί η διευθύντρια, χωρίς απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, αποφασίζει και καλεί την αστυνομία και υποβάλλει μήνυση.

Τρία παιδιά 13 και 14 ετών, προσάγονται στο τμήμα Ασφαλείας Μελισσίων, διανυκτερεύουν στα κρατητήρια του τμήματος Ασφαλείας Πεύκης και το πρωί οδηγούνται πρώτα στη σήμανση και μετά στα δικαστήρια. Με χειροπέδες...

Τρία παιδιά, τα δύο από μονογονεϊκές οικογένειες με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες, το τρίτο από αναδοχή και σε διαδικασία υιοθεσίας...

Τρία 13χρονα παιδιά από το σχολείο βρέθηκαν στον εισαγγελέα με χειροπέδες.

Αυτό από μόνο του είναι μια παιδαγωγική ήττα. Μια παιδαγωγική αποτυχία όλων. Μαθητών, δασκάλων, γονέων. Κυρίως όμως είναι μια αποτυχία της διεύθυνσης του σχολείου. Αν φτάνει ένας διευθυντής γυμνασίου να καλεί την αστυνομία στο σχολείο και να συλλαμβάνονται παιδιά έχουν γίνει σίγουρα πολλά λάθη πριν. Τα θέματα συμπεριφοράς και σχολικής ζωής λύνονται παιδαγωγικά και μόνο. Με πειθώ και ποινές που προβλέπει η εκπαιδευτική διαδικασία με γνώμονα πάντα το καλό των παιδιών. Όλων των παιδιών.

Όπως ανέφερε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, κ. Φωτεινή Μαρκαντώνη, που με αφορμή το γεγονός χθες παραιτήθηκε, «Τα παιδιά οφείλουμε να τα προστατεύουμε, όχι να τα διασύρουμε και σίγουρα όχι να τους κάνουμε μηνύσεις και να τους βάζουμε χειροπέδες».

ΥΓ. Τα περί συμμορίας παιδιών και μαχαιριών στην κατοχή τους στο χθεσινό συμβάν που ακούστηκαν, δεν αληθεύουν (δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό άλλωστε ούτε καν στη δικογραφία) και αντί να βοηθούν, δημιουργούν περισσότερη ένταση αλλά και ερωτηματικά...

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search