• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Κρύο και ορθοστασία μετά... μουσικής

December 25, 2022 252

 

 
Σε αίθουσες χωρίς θέρμανση, καρέκλες και αναλόγια αναγκάζονται να κάνουν πρόβες οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει έδρα την Αρτα ● Διαμαρτύρονται ακόμη για την έλλειψη καθηγητών και για τον νόμο της Κεραμέως που αφαίρεσε την απόκτηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από τις 5ετείς σπουδές.

H νεοσύστατη συμφωνική ορχήστρα και το Σύνολο Νυκτών Οργάνων της σχολής τους ταξίδεψε, στις 2 Δεκεμβρίου, στο Φαζάνο της Ιταλίας, για να παρουσιάσει έργα Ελλήνων και Ιταλών συνθετών. Ποιος ξέρει, όμως, σε τι κρύες αίθουσες, χωρίς καν καρέκλες να καθίσουν και τόσο μικρές που τα δοξάρια των βιολιών τους... συγκρούονται μεταξύ τους, κάνουν πρόβες και μάθημα οι φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων; Με έδρα την Αρτα, το τμήμα αριθμεί τους περισσότερους σπουδαστές αλλά και τα περισσότερα προβλήματα.

Σχεδόν δύο ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη του εξαμήνου, εργαστήρια ειδικοτήτων και άλλα υποχρεωτικά μαθήματα είτε δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου, λόγω έλλειψης καθηγητών, είτε μόλις άρχισαν να διδάσκονται. Ετσι, φοιτητές και καθηγητές εξαναγκάζονται σε έναν αγώνα κόντρα στον χρόνο, με συνεχείς και πυκνές αναπληρώσεις, σε ένα άκρως εξαντλητικό καθημερινό πρόγραμμα.

 

«Μετά επτά εβδομάδες, καλούμαστε τώρα να συμπληρώσουμε 13 συνολικά διαλέξεις στο υποχρεωτικό μάθημα των Μουσικών Δεξιοτήτων, λίγο πριν από τις εξετάσεις εξαμήνου. Εγώ, για παράδειγμα, κάθε Τρίτη έχω Μουσικές Δεξιότητες 14.00 - 20.00, ενώ πριν έχω άλλο υποχρεωτικό μάθημα. Η αναπλήρωση των χαμένων ωρών γίνεται την Τετάρτη 8 π.μ. - 2 μ.μ. και ακολουθεί υποχρεωτικό εργαστήριο, τα Μουσικά Σύνολα, έως τις 8 μ.μ. Δηλαδή συνεχόμενο 12ωρο! Ακόμη και οι καθηγητές διαμαρτύρονται, οι οποίοι έρχονται να διδάξουν στην Αρτα από τα Γιάννενα, για 300-400 ευρώ που χαλάνε σε διόδια, βενζίνες και ξενοδοχεία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Χαράλαμπος Κάγκας, τριτοετής φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι σπουδαστές του τμήματος, πολλοί εκ των οποίων επιθυμούν να διδάξουν μουσική ως εκπαιδευτικοί, θίγουν ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο αφορά όλες τις σχολές που αποδίδουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Ο νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ (ν. 4957/2022) και συγκεκριμένα το άρθρο 99 ορίζει ότι οι φοιτητές της σχολής, τόσο οι νεοεισαχθέντες όσο και εκείνοι που ήδη φοιτούν, θα αναγκαστούν να παρατείνουν για ένα ακόμη έτος τη διάρκεια των πενταετών σπουδών τους, εφόσον επιθυμούν να αποκτήσουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

«Παρότι στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται μαθήματα που παρέχουν την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, το νομοσχέδιο ορίζει ότι για τουλάχιστον άλλο ένα έτος θα πρέπει να παρακολουθούμε επιπλέον μαθήματα, χωρίς αυτή η συνθήκη να είναι δεδομένη για όλους, αλλά μόνο για όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία, ώς τώρα, είναι άγνωστα», μας λέει η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Φατμά Σελαμή Ογλού, και προσθέτει: «Ζητάμε τα επιπλέον μαθήματα να ενταχθούν στο πενταετές πρόγραμμα σπουδών μας (σ.σ. το Τμήμα Μουσικών Σπουδών δημιουργήθηκε μετά την ένταξη του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), χωρίς να χρειαστεί να διευρυνθεί το χρονικό όριο στα έξι τουλάχιστον χρόνια ή να τροποποιηθεί το υπάρχον πρόγραμμα με τρόπο τέτοιο που να μην αποσπάται η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια από αυτό και, κυρίως, να μην εφαρμοστούν κριτήρια στην παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων των φοιτητών και φοιτητριών στο πρόγραμμα απόκτησης παιδαγωγικής επάρκειας». Με την παραπάνω πρόταση συντάσσεται και η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

Η ανησυχία των σπουδαστών του τμήματος είναι έκδηλη, αφού μια παράταση σπουδών σημαίνει οικονομική αλλά και ψυχολογική επιβάρυνση: θα χρειαστεί να παρατείνουν τη διαμονή τους στην πόλη που σπουδάζουν, η επιμήκυνση του χρόνου σπουδών τούς βγάζει εκτός προγραμματισμού και δεν ξέρουν τι μέλλει γεννέσθαι με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. «Δήλωσα τη συγκεκριμένη σχολή, γιατί με ενδιέφερε πραγματικά. Γνώριζα ότι οι σπουδές μου θα διαρκούσαν πέντε χρόνια και ξαφνικά τώρα μου λένε ότι πρέπει να επιβαρυνθώ με τουλάχιστον ένα έτος επιπλέον. Και λέω τουλάχιστον, γιατί, με τα χαμένα μαθήματα λόγω έλλειψης καθηγητών, οι σπουδές έτσι κι αλλιώς πάνε πίσω. Αν είχα όλα αυτά τα δεδομένα στα χέρια μου, ίσως τελικά και μην επέλεγα το συγκεκριμένο τμήμα», τονίζει ο Χαρ. Κάγκας και επισημαίνει ότι η κατάσταση επηρεάζει ακόμη πιο έντονα τους τελειόφοιτους.

Ακατάλληλες αίθουσες

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Οι σπουδαστές τονίζουν ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες αίθουσες για τις απαραίτητες πρόβες, ότι δεν έχουν καν αναλόγια για να ακουμπήσουν τις παρτιτούρες τους! «Δίναμε εξετάσεις σε αίθουσα που ούτε για σχολείο δεν κάνει. Θυμάμαι ότι είχε -5°C και αναγκαστήκαμε οι ίδιοι να φέρουμε σόμπες για να ζεσταθούμε και για να ζεσταθούν τα όργανα, ώστε να μπορέσουμε να εξεταστούμε. Ή, άλλη φορά, φοιτητές κάθονταν στο παγωμένο μάρμαρο, γιατί δεν υπήρχαν καρέκλες», μας λέει ο Χαράλαμπος, με τη Φατμά να προσθέτει: «Η ορχήστρα της σχολής κάνει πρόβα σε μια αίθουσα χορού τόσο μικρή, που μετά βίας χωράμε όλοι. Τα βιολιά χτυπάνε μεταξύ τους τα χέρια. Ηχητικά, δε, είναι ακατάλληλη. Δεν ακούμε τον ήχο που βγάζουμε, που δεν υπάρχει τίποτα πιο βασικό για έναν μουσικό».

«Ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας την ανάκληση του άρθρου 99, καθώς και να επιληφθεί άμεσα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Ζητάμε ακόμη την υποστήριξη του Δήμου Αρταίων και της Περιφέρειας Ηπείρου όσον αφορά τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στις νέες συνθήκες και να μην αναγκαστούμε να στερήσουμε την τέχνη μας από αυτήν την πόλη στην οποία -με νύχια και με δόντια- προσπαθούμε να προσαρμοστούμε!», καταλήγει η ανακοίνωση των φοιτητών του τμήματος.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search