• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Πλήρης αναλγησία και αδιαφορία των αρμοδίων αρχών για τα επείγοντα προβλήματα του Δήμου Λαγκαδά

January 20, 2023 242

"Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ από την έναρξη της περσινής χρονιάς με συνεχείς ανακοινώσεις, συσκέψεις με γονείς και παραστάσεις στη δημοτική αρχή και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε επισημάνει την οξύτητα των προβλημάτων στις κτηριακές υποδομές των σχολείων του Λαγκαδά και την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής τους.

Μπροστά στην αδιαφορία τους να δρομολογήσουν τις αναγκαίες λύσεις, κατέθεσε υπόμνημα με το οποίο απευθύνθηκε σε όλες τις αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης, Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δημοτική Αρχή Λαγκαδά, ΥΠΑΙΘ)."

Επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ από την έναρξη της περσινής χρονιάς με συνεχείς ανακοινώσεις, συσκέψεις με γονείς και παραστάσεις στη δημοτική αρχή και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε επισημάνει την οξύτητα των προβλημάτων στις κτηριακές υποδομές των σχολείων του Λαγκαδά και την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής τους. Μπροστά στην αδιαφορία τους να δρομολογήσουν τις αναγκαίες λύσεις, κατέθεσε υπόμνημα με το οποίο απευθύνθηκε σε όλες τις αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης, Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δημοτική Αρχή Λαγκαδά, ΥΠΑΙΘ).

Επισημαίναμε ότι τα προβλήματα αυτά αποτελούν μέρος μόνο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνολικά τα δημόσια σχολεία και πηγάζουν από τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων και τις μεγάλες περικοπές δαπανών για την παιδεία οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια έχουν μειωθεί κατά 40%. Το στεγαστικό πρόβλημα των δημόσιων σχολείων επιδεινώθηκε με την κατάργηση του ΟΣΚ και την ανάθεση της ευθύνης αυτής στην ΚΤΥΠ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το στεγαστικό κτηριακό πρόβλημα των σχολείων του Λαγκαδά (1ο και 2ο Γυμνάσιο), ενώ είναι καταγεγραμμένο εδώ και χρόνια, γνωστοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση ακαταλληλότητας των δυο κτηρίων το Σεπτέμβριο του 2021. Οι αρμόδιες αρχές κατέληξαν σε προσωρινές λύσεις για τις οποίες επισημάναμε ότι δεν εξασφάλιζαν την ασφαλή προσωρινή λειτουργία των σχολείων. Από την δημοτική αρχή ,παρά τις υποσχέσεις της για επίλυση των προβλημάτων που με κινητοποιήσεις τους έθεσαν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και όλη η τοπική κοινωνία είναι τελείως εγκαταλειμμένοι!

Προειδοποιήσαμε , παράλληλα και για την επικινδυνότητα του κτηρίου του ΕΠΑΛ ΛΑΓΚΑΔΑ το οποίο έχει σοβαρότατα προβλήματα καθίζησης και μόνωσης τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΞΥΝΘΕΙ

Στο 1ο Γυμνάσιο τα kibo δεν επαρκούν,με αποτέλεσμα τα τμήματα ειδικής αγωγής να κάνουν μάθημα στους διαδρόμους. Όταν βρέχει, δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά έξω από τις αίθουσες kibo. Υπογραμμίζουμε τον υγειονομικό κίνδυνο από τον ελλιπή αριθμό τουαλετών και τα προβλήματα που έχουν και αυτές που χρησιμοποιούν οι μαθητές, αλλά και τον κίνδυνο για τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν για γραφεία τους αίθουσες από το κτήριο που έχει κριθεί ως ακατάλληλο .

Στο 2ο Γυμνάσιο που στεγάζεται μαζί με το 3ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Κολχικό, ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει γραφείο εκπαιδευτικών, ούτε γραφείο Δ/νσης. Οι εκπαιδευτικοί εδώ και 18 μήνες αναγκάζονται να εκτελούν τα διοικητικά και εκπαιδευτικά τους καθήκοντα σε καρέκλες δίπλα στο χώρο του κυλικείου! Δεν λειτουργούν τα απαραίτητα εργαστήρια για όλα τα μαθήματα.

Στο 3ο Γυμνάσιο Λαγκαδά-Λ.Τ.-Κολχικό έχουν δημιουργηθεί προβλήματα γιατί οι αίθουσές τους, μετά την παραχώρηση αιθουσών στο 2ο Γυμνάσιο, δεν επαρκούν, ενώ έμειναν χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γιατί χωρίστηκε σε αίθουσες διδασκαλίας ,με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις του σχολείου να γίνονται στους διαδρόμους του κτηρίου!

Αγνοείται ακόμη η τύχη του σχεδίου της ανέγερσης νέων κτηρίων, καθώς δεν έχει κοινοποιηθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση νέου κτηρίου για το 2ο Γυμνάσιο, ενώ μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη απάντηση ποια είναι η λύση που προωθούν για το 1ο Γυμνάσιο.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ!

Η δημοτική αρχή συνεχίζει να δίνει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρεί και εμπαίζει με διάφορες προφάσεις μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και την ΕΛΜΕ. Διαβεβαίωνε ότι θα επιλύσει, τουλάχιστον, τα άμεσα προβλήματα (λιμνάζοντα νερά, τουαλέτες, γραφεία εκπαιδευτικών, νέες αίθουσες, θέρμανση). 18 μήνες μετά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βελτίωση. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από τα δύο σχολεία.

Είναι εκκωφαντική και εξοργιστική και η αδιαφορία από την πλευρά των άλλων αρμόδιων αρχών (ΥΠΑΙΘ, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας), όταν 600 μαθητές/τριες των Γυμνασίων και οι εκπαιδευτικοί αυτών κινδυνεύουν καθημερινά ή στην καλύτερη περίπτωση, στερούνται τα στοιχειώδη για την τέλεση του έργου τους. Είναι οι ίδιοι που διακηρύττουν ότι το εκπαιδευτικό έργο “βελτιώνεται” μέσα από την προώθηση της “αυτονομίας - αξιολόγησης των σχολικών μονάδων” που εμπεριέχει τη λογική “εκπαιδευτικοί, γονείς βρείτε μόνοι σας πόρους για να λειτουργήσετε τα σχολεία” και ταυτόχρονα με μια σειρά εξεταστικά πλέγματα (εξετάσεις PISA σε δημοτικό και Γυμνάσιο, Τράπεζα θεμάτων σε όλο το Λύκειο, Ε.Β.Ε., κ.ά.) αυξάνουν τους φραγμούς των μαθητών στη μόρφωση. Προειδοποιούμε, όμως, η ανοχή τελείωσε! Ό,τι και αν συμβεί υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι!

Η εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για αυτή την κατάσταση και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Τις επόμενες μέρες, μετά από συναντήσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα (συλλόγους εκπαιδευτικών, γονείς, μαθητές) θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΥΠΑΙΘ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

• Ανέγερση με κρατική ευθύνη δύο νέων σχολείων που θα στεγάσουν το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά. Σαφές και άμεσο χρονοδιάγραμμα (μελέτη, έναρξη και περάτωση εργασιών, κ.ά.). Εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση για την ανέγερσή τους.

• Να λυθούν όλα τα άμεσα προβλήματα και για τα δύο σχολεία (νέα kibo για αίθουσες και γραφεία εκπαιδευτικών, τουαλέτες, διαμόρφωση αύλειου χώρου, αθλητικές υποδομές, κ.ά.).

• Έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές των σχολείων για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για τη λειτουργία τους.

• Να υπάρξει πρόνοια για την προμήθεια αιθουσών βαρέως τύπου ή εύρεσης άλλου κτηρίου μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος γιατί ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών.

• Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις όλων των σχολείων του δήμου Λαγκαδά όπως τα ίδια απαιτούν.

• Να εξεταστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα καθίζησης και μόνωσης στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά.

• Να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες στο Γ/Σ Σοχού για να μην πλημμυρίζει.

• Συγκεκριμένο και εκτεταμένο σχέδιο για τη σχολική στέγη, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον αίθουσες και να μειωθεί το πλήθος μαθητών ανά τμήμα.

• Να σταματήσουν σχέδια συγχωνεύσεων του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Λαγκαδά.

• Να μειωθεί η ύλη στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

• Να μην πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις (τράπεζα θεμάτων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και PISA για Στ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου). Να μην εφαρμοστεί η Ελεύθερη βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια και να αυξηθεί ο αριθμός εισαχθέντων στα ΑΕΙ.

Το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Η γραμματέας

Χρήστος Ζαγανίδης Σοφία Στεφανίδου

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search