• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Απανωτοί τραυματισμοί μαθητών αλλά… έχουμε ψηφιακές πλατφόρμες και εξοπλισμό ρομποτικής!

March 31, 2023 300
Τα ζητήματα της ασφάλειας στα σχολεία κινούνται στις ίδιες ράγες που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη

Λίγες ώρες πριν  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, περιχαρής στείλει ανακοίνωση,  ότι παραδίδονταν σύγχρονος εξοπλισμός ρομποτικής και STEM σε νηπιαγωγείο της Αττικής, στο πλαίσιο της παράδοσης των σετ στα σχολεία της Επικράτειας, ένας μαθητής Γυμνασίου κινδύνεψε να σκοτωθεί μέσα στο ίδιο του το σχολείο όταν έπεσε από ύψος 6 μέτρων, μετά την υποχώρηση κακοφτιαγμένης περίφραξης!

Ένας μήνας, σχεδόν, έχει περάσει από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, λίγος καιρός παραπάνω από το θανάσιμο τραυματισμό στο σχολείο των Σερρών και χθες, Πέμπτη, ένας  μαθητής έχασε το δάχτυλό του σε σχολείο της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, όταν η πόρτα του έπιασε το χέρι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου στην Πολίχνη ενημέρωσε πως γύρω στις 11:40 ο 8χρονος μαθητής ήταν στην τουαλέτα μαζί με άλλους δύο συμμαθητές του, όταν έκλεισε η πόρτα και του έπιασε το χέρι.

Στο σχολείο επικράτησε πανικός και το παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε πως το μικρό δάχτυλο του δεξιού χεριού του είχε ακρωτηριαστεί και δυστυχώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι.

Προχθές την Τετάρτη, στο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ήταν καθαρά θέμα τύχης που δεν θρηνήσαμε άλλη μια νέα ζωή εξαιτίας της ακαταλληλότητας των δημόσιων υποδομών. 

Ένας 15χρονος μαθητής τραυματίστηκε όταν έπεσε από ύψος 6 μέτρων στο σχολείο του, μετά την υποχώρηση περίφραξης του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ ο 15χρονος ενώ βρισκόταν στην αυλή του σχολείου, υποχώρησε περίφραξη με πλέγμα, με αποτέλεσμα ο μαθητής να βρεθεί στο κενό.

Τα δυο αυτά πρόσφατα περιστατικά με τους τραυματισμούς των μαθητών κατά την διάρκεια του σχολείου, δεν είναι μια «κακιά στιγμή», που παραλίγο να γίνει μοιραία. Έρχεται να προστεθεί σε εκατοντάδες άλλες, και τείνει να γίνει μια συνήθεια! 

Χρόνια, τώρα, είναι γνωστή η κατάσταση, που επικρατεί στα σχολεία. Ετοιμόρροπα, παλιά κτίρια, ασυντήρητα για χρόνια, σοβάδες που πέφτουν στα κεφάλια μαθητών, παράθυρα που σπάνε, κανένας αντισεισμικός έλεγχος, ακατάλληλες αυλές, επικίνδυνες περιφράξεις, ανύπαρκτες υποδομές προστασίας από καιρικά φαινόμενα, και πολλά άλλα…

Όλα τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, που έχει αφήσει τα σχολεία στο έλεος της υποβάθμισης και της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

Δήμος και κράτος πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών, ο ένας στον άλλο, για να έχει τελικό αποδέκτη τους ίδιους τους γονείς. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει όλες τις δημόσιες δομές, με ευθύνη και των δήμων που συμβαδίζουν με την πολιτική της κυβέρνησης.

Τραυματισμοί στα σχολεία τους τελευταίους 15 μήνες  (ενδεικτικά)

Νοέμβριος 2022: Ολόκληροι σωλήνες θέρμανσης αποκολλήθηκαν από το ταβάνι και έπεσαν στους διαδρόμους έξω από τις σχολικές αίθουσες σε δημοτικό στη Στυλίδα.

Νοέμβριος 2022: Αντί για καντάδες... πέφτουν σοβάδες. Για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο έπεσαν σοβάδες στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Νοέμβριος 2022: Τυχεροί στάθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό καθαριότητας στα συστεγαζόμενα 26ο και 29ο Δημοτικά Αχαρνών, αφού κανείς τους δεν βρέθηκε στο διάδρομο την ώρα λειτουργίας του ολοήμερου, όταν άρχισαν να πέφτουν σοβάδες από το ταβάνι. 

 

Σεπτέμβριος 2022: Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Αδένδρου κατήγγειλε πως έπεσαν σοβάδες στο σχολικό συγκρότημα.

Ιούνιος 2022: Εκπαιδευτικός τραυματίστηκε από πτώση παραθύρου στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών, όπως κατήγγειλε η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας. 

 

Απρίλιος 2022: Από καθαρή τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός, όταν σοβάδες κόντεψαν να πέσουν στα κεφάλια μαθητών στη Χίο.

Ιανουάριος 2022: Επεσαν σοβάδες στον προαύλιο χώρο του 7ου Νηπιαγωγείου, το οποίο συστεγάζεται με το 8ο δημοτικό σχολείο Βύρωνα. 

 

Σεπτέμβριος 2022: Μαθητής Δημοτικού στο Ηράκλειο, τραυματίστηκε σοβαρά στην αυλή του σχολείου, από πτώση

Φεβρουάριος 2022: Βροχή σοβάδων στο κτίριο όπου στεγάζονται το 8ο Δημοτικό και το 9ο Ειδικό Δημοτικό Αθηνών στο Γουδή. Οι σοβάδες έπεσαν σε κοινόχρηστο χώρο από τον οποίο διέρχονται μαθητές και των δύο σχολείων, αλλά «ευτυχώς» η πτώση της οροφής έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο

Ιανουάριος 2022: Στη διάρκεια των Χριστουγέννων κατέρρευσε στέγαστρο σε μια από τις πτέρυγες του 1ου Γυμνασίου στο Ηράκλειο Αττικής «το οποίο εάν είχε πέσει σε ώρα λειτουργίας σχολείου θα θρηνούσαμε θύματα».  

 

Δεκέμβριος 2021: Εν ώρα μαθήματος αποκολλήθηκαν από την οροφή δύο φωτιστικά συστήματα σε αίθουσα του ΕΠΑΛ Μύρινας

Δεκέμβριος 2021: Στους Αμπεκολήπους, στο συγκρότημα που στεγάζονται το 18ο δημοτικό Αθηνών, το 56ο γυμνάσιο και δύο νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικοί αντίκρισαν ένα πρωί πεσμένους σοβάδες από τον εξωτερικό τοίχο του παλιού κτιρίου στην αυλή όπου προαυλίζονται τα παιδιά του Νηπιαγωγείου. 

 

Νοέμβριος 2021: Το 4ο Δημοτικό Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, εκκενώνεται μετά την πτώση ψευδοροφής. Την ώρα που συνέβη το περιστατικό, τα παιδιά κανονικά θα είχαν μάθημα. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα θα πήγαιναν εκδρομή. Λίγο πριν την αναχώρηση, η καθηγήτρια παρατήρησε μια ρωγμή και άφησε τα παιδιά να βγουν έξω 5 λεπτά νωρίτερα. Λίγες στιγμές αργότερα, κατέρρευσε όλη η ψευδοροφή. 

 

Νοέμβριος 2021: Τύχη βουνό είχαν οι εκπαιδευτικοί στο 7ο δημοτικό της Νέας Ιωνίας, όταν κομμάτι από το ταβάνι κατέρρευσε στην αίθουσα του Συλλόγου Διδασκόντων και από τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες.

Νοέμβριος 2021: Σε ώρα λειτουργίας του 7ου δημοτικού Καισαριανής, αποκολλήθηκε κομμάτι της οροφής και έπεσε στη σκάλα που συνδέει την ταράτσα με τον πρώτο όροφο. Η πτώση συνέβη ελάχιστα λεπτά πριν το διάλειμμα και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. 

 

Μπαράζ ατυχημάτων 

Κλειστά παραμένουν τις τελευταίες ημέρες το 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ Βύρωνα μετά από την αποκόλληση ολόκληρων κομματιών από την ταράτσα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας μαθητής και ένας άλλος να γλυτώσει από τύχη. 

«Άρχισαν να πέφτουν ολόκληρα κομμάτια από διάφορα σημεία της ταράτσας εν ώρα λειτουργίας των δύο σχολείων που βρίσκονται στο ίδιο συγκρότημα» εξηγεί  ο αντιπρόεδρος της Ζ’ ΕΛΜΕ Αθήνας Γιάννης Μοσχονάς. 

Κατήγγειλε δε ότι την ώρα που τα σχολεία βρίσκονται υπό κατάρρευση, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Βύρωνα αποφάσισε να μειώσει το κονδύλι για τη συντήρηση και την επισκευή των σχολικών κτηρίων κατά 60.000 ευρώ. Ειδικότερα, η δαπάνη μειώθηκε από τις 74.400 ευρώ στις 14.400 ευρώ. 

«Ζούμε από τύχη»

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, σύλλογοι και σωματεία εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα έχουν καταγγείλει πολλά περιστατικά που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις: «Βροχή» τσιμέντων και σοβάδων πέφτουν από τα ταβάνια, στέγαστρα καταρρέουν, φθορές σε πόρτες και παράθυρα, υγρασίες, μούχλα, γυμνά καλώδια, σωλήνες ξεχαρβαλώνονται, ακατάλληλα προαύλια γεμάτα κινδύνους, αίθουσες κλουβιά. Να μην αναφερθούμε σε πλημμυρισμένες αίθουσες από την κακοκαιρία και κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα μετά από σεισμούς. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΚΤΥΠ το 50% των σχολικών κτιρίων είναι ηλικίας μεταξύ 30 έως 50 ετών, ενώ μόνο στο 5% έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης. 

Ο τραγικός θάνατος ενός 11χρονου παιδιού (Άλλα δυο παιδιά ηλικίας 6 και 11 ετών, αντίστοιχα, τραυματίστηκαν) από την έκρηξη καυστήρα σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες πριν τρεις περίπου μήνες συνδέθηκε με τραγικό τρόπο στην αλυσίδα των περιπτώσεων που ξεστόμισαν τη φράση «από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα» στη σχολική κανονικότητα της φθοράς και της εγκατάλειψης.

Η ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Παιδείας: Από τον Άννα… στον Καϊάφα

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στις σχολικές υποδομές και την ευθύνη των Δήμων ως προς την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σε σχέση με την συντήρηση, τον έλεγχο των υποδομών και των λειτουργικών εξόδων είπε: «Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του «Μουτζούρη» και να αμαυρώνεται χωρίς να έχει την ευθύνη…Είναι δυσανάλογα μεγάλη η ευθύνη που έχει πέσει στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης για τις σχολικές μονάδες. Τα περισσότερα σχολεία μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν προτού η συντήρησή τους γίνει ευθύνη της Αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για παλαιές κατασκευές που περιήλθαν στην ευθύνη των Δήμων το 2011 με πολλά πολεοδομικά και άλλα προβλήματα».

Από την άλλη μεριά έχουμε ένα υπουργείο Παιδείας που περηφανεύεται για τη «ρομποτική στα σχολεία», τις «ψηφιακές πλατφόρμες» αλλά αρνείται να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας και σιωπά όταν οι μαθητές πέφτουν από τα παράθυρα.

Μια σειρά γεγονότα, την ίδια ώρα που η υπουργός Παιδείας «διαλαλούσε» από κανάλι σε κανάλι τις μεταρρυθμίσεις που έφερε στην εκπαίδευση και την ψηφιακή επανάσταση που πέτυχε, ήρθαν να αποκαλύψουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία που μένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος των περισσότερων ΜΜΕ.

Αλήθεια γιατί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιλέγει την «αξιολόγηση», τις «καινοτομίες», την «ψηφιακή επανάσταση» και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» αλλά αδιαφορεί για τα σχολεία;

Την απορία έλυσε η συνέντευξη της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, η οποία μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα Mega» για διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους μαθητές της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως η κατασκευή των σχολείων είναι αρμοδιότητα του... υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Παράλληλα, τόνισε πως η συντήρησή τους είναι ευθύνη... των Δήμων…

Καταλάβατε;

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search