της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Παρασκευή 7 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι προσήλθαν στο 2ο Δ.Σ. Νέας Περάμου μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και μοίρασαν σακουλάκια με γλυκά τα οποία συνοδεύονταν από κάρτα και φυλλάδιο βουλευτή, υποψηφίου στις εκλογές αυτές, στην οποία υπήρχαν στοιχεία επικοινωνίας, το όνομα και το σήμα του κόμματός του. 

Σύμφωνα με την καταγγελία που έφτασε στο ΤΡΡ (έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία του προσώπου που προχώρησε στην καταγγελία), η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων υποστήριξε πως είχε κλειδί για το σχολείο από την προηγούμενη μέρα που είχαν πραγματοποιήσει πασχαλινό παζάρι και πως, σε επικοινωνία τους με τη διευθύντρια, εκείνη συμφώνησε να μοιράσουν τα συγκεκριμένα …δώρα στους μαθητές, επιτρέποντάς τους να κρατήσουν το κλειδί και να εισέλθουν την Παρασκευή.

Το περιστατικό έχει γνωστοποιηθεί στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση από την πλευρά της.

Eπικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τη Διευθύντρια του σχολείου, Ευγενία Αλεξοπούλου, ζητώντας της να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες, με την ίδια να ζητά να αποστείλουμε εγγράφως τα ερωτήματα. Όπως και κάναμε. «Με δεδομένο ότι για το ζήτημα διενεργείται έρευνα και εν όψει του εμπιστευτικού χαρακτήρα αυτής, δεν μου επιτρέπεται άνευ αδείας της Υπηρεσίας μου να εκφράσω άποψη επί του θέματος. Προς ενημέρωσή σας οφείλω να σας διαβεβαιώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Διεύθυνση του Σχολείου τηρεί  απαρεγκλίτως την αρχή της πολιτικώς ουδετέρας διοικήσεως» ήταν η απάντησή της και ζήτησε να λάβει τα στοιχεία εκείνα από τα οποία προκύπτει η γνώση και έγκρισή της στο περιστατικό.

Στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε και με την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, η οποία σχολίασε:  «Μοιράσαμε γλυκάκια το Πάσχα στα παιδιά, όπως μοιράζουμε πάντα, και γλυκάκια και δωράκια. Και είχε πάνω μια ευχετήρια κάρτα για Καλό Πάσχα από τον κ. Μπούρα -αυτός μας τα έκανε δωρεά». Μας ζήτησε να καλέσουμε λίγο αργότερα κι όταν καλέσαμε μετά από περίπου μία ώρα, με εμφανώς επιθετικό τόνο, είπε: «Το κάνουμε (σ.σ. μοιράζουμε γλυκάκια) κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, αν είμαστε κακοί γι’ αυτό, τι να πω… τελειώνει εδώ το θέμα. Εμείς σαν σύλλογος και γονείς μοιράζουμε γλυκάκια στα παιδάκια μας». Αρνήθηκε να απαντήσει αν η διευθύντρια γνώριζε για την κάρτα του κ. Μπούρα, λέγοντας πως για να μπει ο σύλλογος στο σχολείο φυσικά «παίρνουμε άδεια κι έρχεται δασκάλα και μας ανοίγει», επισημαίνοντας πως «πήραμε άδεια και από δασκάλα και από τη διευθύντρια».

Από το γραφείο Τύπου του πολιτικού γραφείου του κ. Μπούρα, τέλος, μας επιβεβαίωσαν πως «πάντα τις ημέρες του Πάσχα και των Χριστουγέννων κάτι κάνει, μοιράζει γλυκάκια και σε άλλα σχολεία». Σε ερώτηση για την κάρτα που συνόδευε τα γλυκά, η απάντηση που λάβαμε ήταν «μα δεν ήταν με κάρτα» και αργότερα από το γραφείο τύπου μας απάντησαν «ε εντάξει, προφανώς αυτό δεν ήταν για τα παιδάκια, ήταν για τον Σύλλογο». Μας κάλεσαν εκ νέου για να σημειώσουν πως ο Σύλλογος ζήτησε από τον κ. Μπούρα τα γλυκάκια κι εκείνος ανταποκρίθηκε.

Ο Αθανάσιος Μπούρας εξελέγη βουλευτής στον τομέα Δυτικής Αττικής που κατέβαινε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου. Με μεγάλη πορεία στη γαλάζια παράταξη, έχει στην πλάτη του κάμποσες θητείες βουλευτή, από το 2000, ενώ έχει βρεθεί και σε άλλα σημαντικά πόστα στην ομάδα του κόμματος, ανάμεσα σ’ αυτά και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τον Ιούλιο του 2019. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 είχε βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Γιόρταζε και δεν πρόλαβε – λέει – να διαβάσει την επιστολή που του απέστειλε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, με την οποία ζητούσε να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να ενημερώσει τη Βουλή για τα αποτελέσματα των ερευνών της Αρχής για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Ωστόσο, και πριν τη γιορτή του, τον ακολουθούσαν σκιές στη συγκεκριμένη θέση.

Θανάσης Μπούρας | Βουλευτής Δυτικής Αττικής - YouTube

«Μοιράζει γλυκάκια και σε άλλα σχολεία» μας είπαν με χαρά -σαν κάτι θετικό- από το γραφείο τύπου του κ. Μπούρα. Άρα, σίγουρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μεμονωμένο περιστατικό. Κι αν σε επίπεδο Πολιτείας θέλει κάποιος να στείλει …ευχές τις γιορτινές μέρες στα σχολεία, μπορεί να το κάνει ο Δήμος.

Πόσο θεμιτό και κυρίως ηθικό είναι τα σχολεία να μετατρέπονται σε πεδία προεκλογικής καμπάνιας; Για την ιστορία, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ξανά τέτοια περιστατικά, ούτε από κάποιο άλλο κόμμα. Και όλα σημειώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Και όλα από τη γαλάζια παράταξη, με διαφορετικό τρόπο αναλόγως το …κοινό: με εκφοβισμό στους εργαζόμενους, με γλυκάκια στα παιδάκια.