• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Αγανάκτηση και οργή: Ελεύθερος ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον 16χρονο Ρομά Κ. Φραγκούλη

December 19, 2022 660

Αγανάκτηση και οργή από τη σοκαριστική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, να αφεθεί ελεύθερος ο 34χρονος αστυνομικός που δολοφόνησε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη. Η απόφαση έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τον αδόκητο θάνατο του νεαρού.  

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έλυσε τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, κάνοντας δεκτή την πρόταση του ανακριτή ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Οι γονείς του 16χρονου αναμένεται να προχωρήσουν σε ένσταση με στόχο το θέμα να φτάσει έως και τον Άρειο Πάγο, στον καταυλισμό των Ρομά, στην Αγία Σοφία, κυριαρχεί αναβρασμός, ενώ την ίδια στιγμή οι δικηγόροι του αστυνομικού εμφανίζονται προκλητικοί λέγοντας πως «όταν μιλά η δικαιοσύνη, όλοι οι άλλοι πρέπει να σιωπούν» και πως ο τραγικός θάνατος ενός παιδιού «θα πρέπει να αποτελεί ένα παράδειγμα για τα ανώριμα παιδιά, να αρνούνται την εφαρμογή του νόμου».

Το σκεπτικό της απόφασης

Κατά την απολογία του στον 6ο ανακριτή, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε άμυνα γιατί ο 16χρονος οδηγός του καταδιωκόμενου οχήματος επιχείρησε να εμβολίσει τη δεύτερη μηχανή της ΕΛ.ΑΣ. Ανέφερε ότι πυροβόλησε εν κινήσει, στοχεύοντας στο αυτοκίνητό και όχι στον οδηγό.

Οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφάσισαν για τη διαφωνία εισαγγελέα- ανακριτή, λαμβάνοντας υπόψη τη δικογραφία που σχηματίστηκε πριν εκπνεύσει ο 16χρονος. Γιατί προβλέπεται ένα χρονικό περιθώριο 5 ημερών που δεν μπορεί να παραταθεί και γιατί μέχρι την ώρα της απόφασης δεν είχαν διαβιβαστεί τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικό θανάτου, ιατροδικαστική έκθεση κλπ). Αρχικά εις βάρος του 34χρονου αστυνομικού ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονιας.

Ο κατηγορούμενος θα κληθεί ξανά για συμπληρωματική απολογία και δεν είναι απίθανο να προφυλακιστεί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αστυνομικός

Η απόφαση του δικαστηρίου πάρθηκε μετά από διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής του κράτησης. Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έλυσε τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή και με βούλευμα του έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας είχε την άποψη πως ο αστυνομικός, έπρεπε να οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς λόγω της εμπειρίας και εκπαίδευσής του δεν έπρεπε να πυροβολήσει στην προκειμένη περίπτωση.

Κούγιας: Στο μέλλον τα ανώριμα παιδιά να μην αρνούνται την εφαρμογή νόμου

Προκλητικές οι δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του αστυνομικού, Αλέξη Κούγια, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε πως ο θάνατος του 16χρονου Ρομά θα πρέπει «να αποτελεί παράδειγμα ώστε τα ανώριμα παιδιά να αρνούνται την επιβολή του νόμου».

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συντριβή μας για τον αδόκητο θάνατο του νεαρού αυτού, ο οποίος πραγματικά θα πρέπει να αποτελεί ένα παράδειγμα ώστε στο μέλλον, αντίστοιχα ανώριμα παιδιά, όχι μόνο Ρομά αλλά γενικώς ανώριμα παιδιά, να αρνούνται την εφαρμογή του νόμου. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο γιατί οι στιγμές είναι δύσκολες», όπως δήλωσε.

Επιπλέον, έκανε λόγο για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις» από πολιτικά κόμματα που υιοθετούνται από ανθρώπους που λειτουργούν συναισθηματικά. 

Από την πλευρά του, ο δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης του αστυνομικού, Σωτήρης Τερζούδης, δήλωσε πως «όταν μιλά η δικαιοσύνη, όλοι οι άλλοι πρέπει να σιωπούν». 

Γνωστοποίησε ακόμη, την πρώτη αντίδραση του αστυνομικού, λέγοντας πως «έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», ξεκαθαρίζοντας ακόμη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου έγινε δεκτή από τον αστυνομικό «με ανακούφιση» και πως «την περίμενε με αγωνία».

 

«Εσφαλμένη η απόφαση», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Εσφαλμένη χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου να αφήσει ελεύθερο τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

«Είναι μια απόφαση εσφαλμένη. Και είναι εσφαλμένη αφενός γιατί ένα άτομο που αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή, κάνοντας αλόγιστη χρήση βίας, με μία ευθεία βολή είναι σίγουρα επικίνδυνο. Ωστόσο είναι και μια απόφαση που δεν απηχεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα» τόνισε και συμπλήρωσε πως «αυτή τη στιγμή η δικογραφία επιστρέφει στον αρμόδιο ανακριτή από τον οποίο εμείς απαιτούμε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ιδίως να διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης όσον αφορά την ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού που καταλαμβάνει ακριβώς τη στιγμή του πυροβολισμού».

«Είναι κάτι που εμείς αιτηθήκαμε εγγράφως από τον πρώτο ανακριτή, από την πρώτη ημέρα και είναι κάτι που το ζητά και το συμβούλιο πλέον με σαφή ερωτήματα που θέτει προς τις ανακριτικές αρχές. Η συμπληρωματική απολογία του κατηγορουμένου πλέον για τετελεσμένη ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο πρέπει να γίνει κάτω από άπλετο φως» πρόσθεσε.

Ένσταση ετοιμάζουν οι γονείς - Νέες κινητοποιήσεις από τους Ρομά

Ένσταση ετοιμάζουν οι γονείς του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, καθώς δηλώνουν απογοητευμένοι με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, ο Παναγιώτης Σαμπάνης, Πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας σχολιάζοντας την απόφαση ανέφερε πως «οι γονείς στεναχωρέθηκαν πάρα πολύ με αυτή την απόφαση. Οι γονείς θα κινηθούν νομικά ώστε να γίνει ένσταση της απόφασης και η υπόθεση να φτάσει στον Άρειο Πάγο».

Ο ίδιος συνεχίζοντας, τόνισε ότι «οι γονείς είναι πολύ στεναχωρεμένοι, έχασαν το παιδί τους. Αν είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο αστυνομικός ήδη θα είμαστε πίσω από τα κάγκελα».

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Π. Σαμπάνης, η υπερασπιστική γραμμή της οικογένειας θα ενισχυθεί με την πρόσληψη ενός ακόμη δικηγόρου από την Αθήνα, ο οποίος εντός ημερών αναμένεται να αποφασίσει αν θα αναλάβει την υπόθεση.

Να σημειωθεί πως οι Ρομά θα πραγματοποιήσουν πορεία η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προς το Δικαστικό Μέγαρο και με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Ωστόσο, η ημερομηνία και η ώρα που θα πραγματοποιηθεί δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

 

Το επόμενο διάστημα, ο ανακριτής θα ζητήσει την άσκηση νέας ποινικής δίωξης κατ' ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό τής εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι επήλθε ο θάνατος του ανήλικου. Για τη νέα πράξη - αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο - θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Βαθιά απογοήτευση για τη σημερινή εξέλιξη»

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δηλώνοντας απογοήτευση για τη σημερινή εξέλιξη. Όπως αναφέρει, «παρότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή ούτως ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία, ως Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας για την σημερινή εξέλιξη». 

«Το γεγονός ότι ένας αστυνομικός που πυροβόλησε έναν ανήλικο, παραβλέποντας κάθε κανόνα εμπλοκής δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, όπως επίσης και η μη διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου είναι σημεία που μας προβληματίζουν και στα οποία θα συνεχίσουμε να επιμένουμε», επισημαίνει και συμπληρώνει πως θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια αλλά και σύσσωμη την κοινότητα, της οποία πάγιο αίτημα είναι η απόδοση δικαιοσύνης

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search