• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ένας εφιάλτης από τον οποίο δε θα ξυπνήσουμε εύκολα

May 23, 2023 656
 
Ιδίως αν δεν καταλαβαίνουμε το διακύβευμα των δεύτερων εκλογών.
 
 

Ηεκλογική άνοδος ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δεν πρέπει να μας παραπλανά: Στις εκλογές της 21ης Μαΐου (και χωρίς στρογγυλοποιήσεις που δεν ωφελούν) η ΝΔ εμπέδωσε μια πλήρη ηγεμονία – καταθλιπτική μεν, ηγεμονία δε. Πρόκειται για μια ηγεμονία, η οποία ξεκινά πολύ πριν από τη σημερινή μέρα: από όταν στο τότε ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωναν τη μεταστροφή προς την εξάρτηση και προς το νεοφιλελευθερισμό και από όταν, αργότερα, στο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο προσχωρούσαν στα μνημόνια, αλλά επιπλέον πανηγύριζαν αφελώς.

Χτες το βράδυ, ο Μάκης Βορίδης διατράνωνε την απώλεια της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς. Δεν έχει (τουλάχιστον όχι εντελώς) άδικο. Δεν είναι αλήθεια ότι η αριστερά έχει χάσει συνολικώς την ιδεολογική ηγεμονία. Αντιθέτως, ένα μεγάλο μέρος ιδίως της νεότερης γενιάς, τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς ανακαλύπτει εκ νέου τις σοσιαλιστικές ιδέες. Είναι όμως αλήθεια ότι πρώτα η αναίρεση του κοινωνικού συμβολαίου του ΠΑΣΟΚ με τον λαό (με οριστικό τρόπο κατά την περίοδο των μνημονίων) και έπειτα η εγκατάλειψη του «ΟΧΙ» του καλοκαιριού του 2015 έπεισαν ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για το αναπόφευκτο του νεοφιλελευθερισμού και ακόμα περισσότερο της εξάρτησης. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η αλλαγή εκλογικής συμπεριφοράς αλλά μετασχηματισμού κουλτούρας συνολικώς. Και με κουλτούρα ανημπόριας, αυτήν την οποία κατεξοχήν εξέθρεψαν το ύστερο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σοσιαλισμός, ριζοσπαστική αριστερά κλπ.

Για να κατανοήσουμε τα παραπάνω σε σχέση με τις χτεσινές εκλογές, πρέπει να ανατρέξουμε στην εποχή κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε πλησίστιος προς την εξουσία. Πολύ λίγοι τότε στον αριθμό και διόλου ευχάριστοι στον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμαιναν ότι ο τελευταίος ήταν κοινωνικά ρηχός. Το διάχυτο και δίκαιο αντιμνημονιακό κλίμα δεν θεμελίωνε άλλο πρότυπο και άλλο συσχετισμό στους μαζικούς κοινωνικούς χώρους. Δεν συνοδευόταν από καμία ιδεολογική και προγραμματική δουλειά βάθους, αλλά ως επί το πλείστον από εύκολα τσιτάτα. Αυτά, σε όσους είχαν υπάρξει σε μαζικό κόμμα, ήταν προφανή. Ο κορμός όμως του τοτινού και του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε και παραμένει αυτός μιας εσωστρεφούς, μικροαστικής γραφειοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μεγάλωνε, αλλά πετούσε σαν μπαλόνι. Μια τέτοια διαδικασία είναι πιο γρήγορη από την όποια ανάπτυξη ενός (συλλογικού) σώματος, αλλά σκάει με μια καρφίτσα. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν νοιάζονταν για αυτά. Ο ετεροπροσδιορισμός από τον αντίπαλο, η ιδεολογική ρηχότητα, η κουτοπονηριά, ο καριερισμός, η τεμπελιά κυριάρχησαν και κυριαρχούν. Ακόμα και όταν το Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανώς απωθητικός και απλώς πρόλαβε να εκβιάσει την ψήφο του ελληνικού λαού, ενταφιάζοντας ήδη από τότε και πολύ περισσότερο κατά τα επόμενα κυβερνητικά του χρόνια την όποια αξιοπιστία του «αντιμνημονίου», η κομματική γραφειοκρατία, βυθισμένη στα προνόμια της εξουσίας προσπαθούσε απλώς να επιβιώσει η ίδια με σοφιστείες. Είναι εντυπωσιακό, αλλά ακόμα και χθες το βράδυ, συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται βουλευτές εξέπεμπαν μια αντίληψη business as usual: να πιάσουμε τη θέση στο τραπέζι και περιμένουμε την επόμενη μοιρασιά του χαρτιού.

Ακόμα και όταν το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και πάλι ηττηθεί καθαρά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαπιστώσει ότι είχαν χάσει περίπου… λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει τη νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ του 2012. Νομίζει ότι θα είναι πάντα τουλάχιστον δεύτερος, οπότε απλώς χρειάζεται να περιμένει. Μάλιστα, ακόμα χειρότερα από το τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συντρίβεται σε κάθε μαζικό κοινωνικό χώρο, υποκρίνεται ότι βρέχει.

Τα κόμματα είναι οργανισμοί: χρειάζονται πόδια, σπονδυλική στήλη, χέρια, κεφάλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μικρότερα κόμματα τα οποία εμφανίζονται κατά καιρούς στην αριστερά (πχ. ΛΑΕ, ΜΕΡΑ25, κόμμα Κωνσταντοπούλου και πολλά άλλα) είναι ασώματες κεφαλές. Ακόμα και το σημερινό ΚΙΝΑΛ είναι καλύτερο και ισχυρότερο ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα από το ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον όμως (και αυτό είναι το σημαντικότερο), όταν λείπουν όλα τα παραπάνω, η ιδεολογική δουλειά που γίνεται μέσα στον ίδιο τον λαό είναι ανύπαρκτη. Εξ ου και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όλα σχεδόν τα κινήματα που έχουμε δει από το 2015 και έπειτα τοποθετούνται στο επιμέρους και συχνά αναμασούν ευκολίες.

Εν τω μεταξύ, ζούμε τον θατσερικό μετασχηματισμό, δηλαδή την αποσύνθεση, της ελληνικής κοινωνίας. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει μια λαίλαπα ολοκληρωτικής αναίρεσης κάθε πτυχής του κράτους ευημερίας, η οποία θα συνοδευτεί από την περαιτέρω γιγάντωση ενός σκοτεινού και βρωμερού παρακράτους. Και σαν να μην ήταν αυτά από μόνα τους αρκετά, μια τέτοια αποσύνθεση, λόγω της ειδικής διεθνοπολιτικής θέσης της πατρίδας μας, της εξάρτησης και του παγκοσμίου πολέμου θα την πληρώσουμε και σε επίπεδο εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα, η οποία θα διαμορφωθεί, θα είναι εκείνη του εκκρεμούς μεταξύ επιδομάτων, λεηλασίας και αμερικανοκρατίας.

Η δε χτεσινοβραδινή στάση του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ ήταν οικτρή. Είναι άλλο πράγμα να χαίρεσαι για την άνοδο του κόμματός σου (πράγμα λογικό) και τελείως διαφορετικό, την ώρα που μια μαύρη δεξιά ετοιμάζεται να τα αλώσει όλα, εσύ να εμμέσως πλην σαφώς να ορίζεις ως μοναδικό σου αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να τους κοστίσει στις επερχόμενες εκλογές. Θα φανεί.

Έχουμε ήδη μπει σε ένα πολιτικό σύστημα μιας πανίσχυρης δεξιάς τύπου δεκαετίας ’50 και μιας αδύναμης και ηττημένης δημοκρατικής παράταξης, επίσης του τύπου της ίδιας δεκαετίας. Ο βασικός ένοχος για αυτό είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αρκεί. Δεν κάνει. Όπως δεν αρκούν και δεν κάνουν τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς και το σημερινό ΚΙΝΑΛ. Το κεντρικό ζητούμενο όμως, από την άλλη, των επερχομένων εκλογών είναι η ολοκλήρωση ή μη της πορείας αποσύνθεσης της χώρας. Πρέπει να ορθώσουμε εμπόδια εκ των ενόντων. Θέλουμε άλλες δυνάμεις, αλλά δεν προλαβαίνουμε να τις φτιάξουμε μέσα σε ένα μήνα. Το ζήτημα μιας ευρείας, προγραμματικής συμπαράταξης θα τεθεί εκ των πραγμάτων. Να δούμε εκεί ποιος θα πει και κυρίως θα κάνει, τι.  

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search