• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λέσβο – Υπό διωγμό πρόσφυγες και μετανάστες

March 01, 2020 676

 

Εκτός ελέγχου περιγράφεται η κατάσταση στη Λέσβο, και ειδικότερα στο λιμάνι της Θέρμης, όπου το μεσημέρι της Κυριακής, κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν και απαγόρευσαν σε βάρκα με δεκάδες πρόσφυγες, και παιδιά μεταξύ αυτών, να δέσει στην προβλήτα. Προπηλακίστηκε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ κατά πληροφορίες, ομάδες ακροδεξιών φέρονται να έχουν βγει στο δρόμο κοντά στη Θέρμη, αναζητώντας πρόσφυγες και μετανάστες. Αντιφασιστικό κάλεσμα το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς και έξω από το Λιμενικό, σε αντίδραση στις εικόνες ντροπής και τους προπηλακισμούς. «Κλείνει τα σύνορα» ο δήμος Μυτιλήνης, ώστε να μην μετακινηθούν λεωφορεία προσφύγων στο ΚΥΤ Μόριας, με τον δήμαρχο Κυτέλη να ζητά από το ΚΥΣΕΑ να στείλει δύο πλοία να παραλάβουν 5.000 αιτούντες άσυλο προς την ενδοχώρα.

 

Ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο λιμάνι της Θέρμης στη Λέσβο, αντιδρώντας στις αυξημένες προσφυγικές ροές που σημειώνονται από το πρωί στις ακτές του νησιού. Η εν λόγω ομάδα απαγόρευσε σε βάρκα στην οποία επέβαιναν περί τα 40 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να δέσει στο λιμάνι, φτιάχνοντας «τείχος» με τα σώματά τους στην προβλήτα. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, το λιμενικό ανέλαβε τη ρυμούλκηση της βάρκας, σε άγνωστο σημείο.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ έχουν προπηλακιστεί και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης, ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα, κατήγγειλε φραστικές επιθέσεις σε βάρος του, κάνοντας λόγο για «μια μαύρη ημέρα για την Ελλάδα».

 

Giorgos Christides@g_christides
 
 

Some locals blocking access to camp nearby for new arrivals . I asked one why, he told me to get the fuck out „or else“? I asked. He took out an iron chain and tried to strike me I didn’t let him and he stepped down They can’t handle a reporter but they ll save the nation

Προβολή εικόνας στο Twitter
 

 

94 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

 

«Τα σύνορα έκλεισαν, γιατί ήρθατε;… Πίσω στην Τουρκία…». «Αφήστε τους μέσα στη βάρκα, αλλιώς θα πάνε απέναντι και θα τρέχουν σαν τα ποντίκια», «Να μπούμε σε μια βάρκα – ποιός έχει μια βάρκα; -και να τους τραβήξουμε μέσα», «Στη θάλασσα…» μερικά από τα όσα ακούγονται στο βίντεο που μετέδωσε το Νησί:

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, στους δρόμους κοντά στο λιμάνι της Θέρμης φέρονται να έχουν βγει ομάδες ακροδεξιών στοιχείων και ελέγχουν όσους κινούνται, ψάχνοντας μετανάστες και πρόσφυγες. Σημειώνεται πως νωρίτερα την Κυριακή, καταγγελία την οποία επιβεβαιώσε το TPP ανέφερε πως ομάδα κουκουλοφόρων προσέγγισε βάρκα προσφύγων εν πλω, καταστρέφοντας τη μηχανή τους. Στη συνέχεια, οι επιβαίνοντες στη βάρκα έκαναν κουπί με τα χέρια για να φτάσουν στην ακτή.

 

Την ίδια ώρα, μπλόκα κατοίκων στους δρόμους του νησιού δεν επιτρέπουν την κίνηση λεωφορείων από τις ακτές, ώστε να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στο ΚΥΤ της Μόριας, με αποτέλεσμα όσοι έχουν φτάσει με βάρκες στις ακτές να παραμένουν εκεί.

 

Η κατάσταση στις ακτές περιγράφεται ως εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ο κόσμος που βρίσκεται συγκεντρωμένος εκεί αντιδρά στις νέες αφίξεις, ζητώντας να μην μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας. Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, γίνεται με το ένα και μοναδικό λεωφορείο που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα. Ενώ σε όσους φτάνουν εφόσον κατά την άφιξη τους παρίστανται στελέχη του Λιμενικού Σώματος διανέμονται μάσκες ως μέσο προστασίας από τον κορωναϊό.

 

 

 

Ουσιαστικά, τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, στη Λέσβο υπάρχουν τρία μέτωπα. Το πρώτο, στη Μόρια όπου κάτοικοι έχουν κάνει μπλόκα και δεν αφήνουν λεωφορεία με πρόσφυγες να περάσουν για να πάνε στο ΚΥΤ. Το δεύτερο, στη Σκάλα Συκαμνιάς, όπου κατά κυριο λόγο παιδιά έχουν φτάσει από το πρωί και παραμένουν εκεί περιμένοντας, καθώς οι δρόμοι είναι κλειστοί. Και το τρίτο, στο λιμάνι της Θέρμης, όπου οι κάτοικοι «έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους» και δεν αφήνουν βάρκα να προσεγγίσει.

 

Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε αντιφασιστικό κάλεσμα από συλλογικότητες ως αντίδραση στα όσα συμβαίνουν από το πρωί, με τις πληροφορίες να τους θέλουν να συγκεντρώνονται το απόγευμα και να κινούνται προς το λιμάνι της Θέρμης, όπου η ένταση φέρεται να παραμένει.

Αυθόρμητη αντιφασιστική διαδήλωση οργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο, από αντιφασιστικές και αριστερές οργανώσεις, σε αντίδραση στις εικονες ντροπής που κάνουν το γύρω του κόσμου από τις ακτές του νησιού, όπου κάτοικοι στρέφονται κατά προσφύγων και μεταναστών, που φτάνουν κατά δεκάδες από το πρωί. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από την πλατεία, και συνέχισε τη διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του λιμενικού.

Bild könnte enthalten: 1 Person, im Freien
Bild könnte enthalten: eine oder mehrere Personen, Personen gehen spazieren, Menschenmasse, Himmel und im Freien
Bild könnte enthalten: eine oder mehrere Personen, Personen gehen spazieren, Motorrad und im Freien
 
155
6
22

Αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς

Κάλεσμα σε αντιφασιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε άμεσα, μετά τις εικόνες της Θέρμης και αλλού στο νησί, με περίπου 100 άτομα να συγκεντρώνονται το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς, ενώ διαμαρτυρία έλαβε χώρα και έξω από το Λιμενικό.

Κλείνουν τα σύνορα της Μυτιλήνης

Κλείνει τα σύνορα ο δήμος Μυτιλήνης, με τον Στρατή Κυτέλη να ζητά από το ΚΥΣΕΑ να στείλει δύο πλοία και να παραλάβει 5.000 αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα.

«Αποφασίσαμε ομόφωνα με τις τοπικές κοινότητες και με την κοινωνία μετά από διαβούλευση να κλείσουμε τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης, έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν από άλλο Δήμο να μην εισέλθουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο» τόνισε στην κάμερα του «Ν» ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε το μήνυμα σε αυτούς που ασκούν μεταναστευτική πολιτική, έτσι ώστε απόψε στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα, να ακουστούν οι πολίτες του νησιού πλέον, απαιτώντας όλοι μαζί τη διαφύλαξη και τη φύλαξη αυτού του νησιού», πρόσθεσε.

Ο κ. Κύτελης ζητά από το ΚΥΣΕΑ (σ.σ. Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) να στείλει δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ. Επίσης ζητά δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση του ασύλου και από εκεί και στο εξής να κατανέμονται αναλόγως.

«Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε δίπλα στους πολίτες την κανονικότητα του δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο το σύνολο της φιλοξενίας των μεταναστών.

Αντίστοιχο αίτημα μετέφερε και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ζητώντας από το υπουργείο Εσωτερικών δύο πλοία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με παρέμβασή του στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στην ΚΕΔΕ, στον Δήμαρχο – Πρόεδρο της Ένωσης Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου. Το αίτημα ήδη εξετάζεται και αναμένεται η οριστική απάντηση της κυβέρνησης.

The Press Project

Καταγγελία για «μασκοφόρους» κατά βάρκας

 

 

Σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσε το παρατηρητήριο «Watch The Med- Alarmphone», το πρωί της Κυριακής, μία βάρκα με 49 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων φέρονται να βρίσκονταν 18 παιδιά, δέχθηκε επίθεση από «άνδρες με μαύρες μάσκες», μεταξύ της Σκάλας και Παναγιούδας». Όπως αναφέρεται, κατέστρεψαν τη μηχανή της βάρκας, και οι πρόσφυγες έφτασαν στις ακτές χρησιμοποιώντας τα χέρια τους ως κουπιά. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το όλο περιστατικό παρακολουθούσε πλοίο του τουρκικού λιμενικού, χωρίς να πράξει το παραμικρό, ενώ αργότερα, η βάρκα κατάφερε να φτάσει στην ελληνική ακτή.

 

 

https://thepressproject.gr/imeres-tou-2015-sti-lesvo-stous-dromous-ke-tis-aktes-i-katiki/

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search