• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό – Απείχαν Φίλης και Δρίτσας

March 24, 2021 378

 

ΠΗΓΗ: Μαρία Μητσοπούλου - topontiki.gr

«Ναι» επί της αρχής ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό, καταγράφοντας δύο απώλειες καθώς απείχαν από την ψηφοφορία οι Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας.


Εκ των δύο, ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Παιδείας έκανε και δημόσια δήλωση για να εκφράσει τη διαφωνία του. Σε ανάρτησή του στο facebook ο Νίκος Φίλης σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα, υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά μάλιστα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω, αν αναλογιστούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι μνημονιακοί καταναγκασμοί, ενώ σε όλο τον κόσμο σημειώνεται δραματική επιδείνωση της κλιματικής κρίσης».

Την ίδια ώρα η κίνηση Φίλη, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, δική του πρωτοβουλία, και δεν είναι σε συντονισμό με άλλα στελέχη που ανήκουν στην μειοψηφία.

Ποικίλες αντιδράσεις εκφράστηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε δικό του σχόλιο ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης σημειώνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις αντιρρήσεις του στη Βουλή, δεν έπρεπε να ψηφίσει τη σύμβαση για το Ελληνικό, η οποία δεν είναι παρά το ξήλωμα, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της σύμβασης που είχε επιτύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξουδετερώνοντας το αίσχος που είχε αφήσει πίσω του ο Σαμαράς. Δίχως κέρδος κέρατα».

Η απόφαση για την θετική ψήφο οριστικοποιήθηκε στην αρχή της εβδομάδας, μετά από σχετική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα σε σύσκεψη για το θέμα. Στην ομιλία του στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αιτιολόγησε τη στάση αυτή παρά τις ουκ ολίγες διαφωνίες του κόμματος με το νομοσχέδιο στις οποίες και αναφέρθηκε (πχ ότι μετατρέπει το Ελληνικό σε περίκλειστη πόλη) λέγοντας πως «η επένδυση πρέπει να προχωρήσει».

Κατηγόρησε δεν την κυβέρνηση ότι με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου θέτει σε κίνδυνο την «ασφάλεια δικαίου της επένδυσης» και πως δεν είναι ικανή όχι μόνο να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο της επένδυσης αλλά ούτε καν την ομαλή της πορεία, «γιατί μια τόσο σοβαρή επένδυση χρειάζεται σοβαρότητα και σχέδιο».

Από την πλευρά ουσιαστικά της ηγεσίας προτάχθηκε το ζήτημα του να μην εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμα ότι είναι κόμμα εχθρικό στις επενδύσεις.

Από την πλευρά όσον διαφωνούν λέγεται ότι τίθεται ένα ζήτημα φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση και με τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αλλά και με τις προγραμματικές του θέσεις.
Σε σχετικό σχόλιό της με τίτλο «Η κλιματική κρίση περνά και από το Ελληνικό» η εφημερίδα Εποχή, η οποία εκφράζει τις απόψεις των 53, σημείωνε μεταξύ άλλων, λίγες ώρες αφότου είχε ριφθεί ο κύβος για τη θετική ψήφο:

«Διαβάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το νομοσχέδιο για το Ελληνικό μόνο έκπληξη θα δημιουργούσε το ενδεχόμενο μιας θετικής ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν σαν η θέση του να ετεροκαθορίζεται από τον φόβο να μην κατηγορηθεί ότι είναι ενάντια στις επενδύσεις. Επιχείρημα ακραία λανθασμένο καθώς δεν πρόκειται ούτε για μία ουσιαστικά, ισχυρή επένδυση –το καζίνο δεν αποτελεί τέτοιου είδους επένδυση– το δε περιβάλλον και ο δημόσιος χώρος πλήττεται ανεπανόρθωτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον εκβιασμό του μνημονίου, δεν θα δεχόταν ποτέ ένα έργο με τόσο αρνητικό αισθητικό, περιβαλλοντικό και πολεοδομικό αποτύπωμα».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search