• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Ό,τι έμεινε από Ελλάδα

October 03, 2022 107
Ο,ΤΙ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
 
Της Νίνας Γεωργιάδου
 
Ο γέρος που έχει πιο πολλά να νοσταλγεί, παρά να προσδοκά και που το παρόν του είναι δυο χέρια κουπιά με βαθιές χαρακιές, ρόζους που τους κόβει με σουγιά, ταμπακωμένα τα δυο δάχτυλα και μαύρα νύχια απ’ το κατράμι.
Το πιο έγχρωμο της ζωής του, τα χέρια του.
 
Ο γέρος που έκανε όλες τις ανδραγαθίες, μεγάλωσε με μπαγιάτικο ψωμί και λάδι, έπαιξε πόλεμο με ξύλινα τουφέκια, πολέμησε τυφεκιοφόρος με τρύπια άρβυλα, δίχως ποτέ να πάρει ένα παράσημο, έμαθε να διαβάζει τα σημεία των καιρών στα σύννεφα και να σέβεται τις φουρτούνες, σταυροκοπήθηκε πολλές φορές αλλά ποτέ δεν ελεήθηκε.
 
Και η θάλασσα που δε σώνεται, όσο και να τη ρουφούν τα μάτια των ανθρώπων και δεν καίγεται, όσο και να δροσίζει την κάψα τους. Αρμενίζει τα καράβια τους, ανεμίζει τη μικρή σημαία του γέρου, την ξεσκίζει στις αντάρες της και δε χορταίνει να καταπίνει σκαριά και σώματα.
 
Η θάλασσα που γλείφει τα ριζιμιά των βράχων, δίχως να πληγώνει και δίχως να πληγώνεται, που ξεμαλλιάζεται στους δυνατούς αέρηδες και μελανιάζει απ’ τα μαύρα σύννεφα και ανταριάζεται και αφροπετά και πάλι γαληνεύει, να την ψαρέψει ο γέρος, να του χαρίσει ένα τελάρο με αφρόψαρα για να χορτάσει την πείνα του, που δε την χόρτασε ποτέ.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« December 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search