• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Το Βασιλίκι: Ένα παιχνίδι παλαιότερων εποχών

January 03, 2023 498

Μια παρέα 55ρηδων και άνω με εκπροσώπους των σαραντάρηδων και τριαντάρηδων θυμήθηκε, έπαιξε και διασκέδασε με ένα παιχνίδι παλαιότερων εποχών, γνωστό με παραλλαγές στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Ένα παλιό αγαπημένο παιχνίδι. Άγνωστο για τα σημερινά παιδιά και νέους Όσο και αν φαίνεται απίστευτο η νοικοκυρά διέθετε το απαραίτητο κόκαλο από την άρθρωση ενός αρνιού ή κατσικίου και το έφερε στο τραπέζι και το παιχνίδι ξεκίνησε και συνεχίστηκε με πολύ χιούμορ και κέφι. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν την εποχή που ήταν παιδιά και οι νεότεροι έπαιξαν και έμαθαν ένα άγνωστο παιχνίδι.

Πώς παίζεται το βασιλίκι

 

Βασιλίκι: Παίζεται με το κότσι (επιγονατίδα) ενός αρνιού ή κατσικίου. Τα παιδιά που παίζουν ρίχνουν το κότσι, το ένα μετά το άλλο, που έχει τέσσερις διαφορετικές όψεις, και λέγονται: «Βασιλιάς, κόπανος, ξυλιές, τσίπα). Όταν το παιδί που ρίχνει φέρει βασιλιά, παίρνει ένα ξύλο (σκήπτρο) και διατάζει (βασιλιάς). Αυτός που θα φέρει κόπανο, παίρνει ένα μαντήλι με κόμπους και δέρνει αυτόν που έφερε ξυλιές, τόσες φορές όσες προστάξει ο βασιλιάς. Όποιος φέρει τσίπα, αθωώνεται. Οι ξυλιές διακρίνονται σε λαδάτες (ελαφρές) και ξυδάτες (δυνατές). Το παιχνίδι παiζεται από παιδιά μέχρι εφήβους.

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search