• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Το ιστορικό τραγούδι της εβδομάδας: Keny Arkana - La rage (Η οργή) & 5ème soleil (Πέμπτος Ήλιος)

March 29, 2021 828

« Η οργή είναι ένα ζωντανό συναίσθημα... Η οργή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δημιουργική. Η οργή σου δίνει πολλές φορές το συναίσθημα να χτίσεις πράγματα. »

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ηλίας Κορδαλής 

 Οι ρίμες της κοφτερές σαν μαχαίρι, ένας χείμαρρος βιωμάτων, πολιτικών θέσεων και ιστοριών από τους δρόμους των παρισινών προαστίων, εκεί από όπου ύψωσε για πρώτη φορά τη φωνή της κάνοντας την «Οργή» της (La Rage) γνωστή σε όλον τον κόσμο. Αντλώντας την έμπνευσή της από τη ζωή των καταπιεσμένων μεταναστών στις cite του Παρισιού και εν μέσω των μεγάλων ταραχών που ξέσπασαν τον Νοέμβρη του 2005 – μετά τον θάνατο δύο εφήβων μεταναστών στο Κλισί – η μόλις 23 χρονών τότε γαλλοαργεντινή ράπερ Keny Arkana θα γράψει το soundtrack της επανάστασης μίας ολόκληρης γενιάς.

 Μαζί με τους NTM (Nique ta mere), ΙΑΜ, Zebda, le Bruit et L’ odeur και ΜΑΡ (Ministere des Affaires Populaires), η «οργισμένη» πιτσιρίκα, γνήσια εκπρόσωπος της μεγάλης χιπ χοπ σκηνής της Γαλλίας, (της μεγαλύτερης μετά την αμερικανική) δίνει συνέχεια στη μεγάλη ιστορία του γαλλικού τραγουδιού αμφισβήτησης που ξεκίνησε δειλά από τα «καφέ σαντάν», μπολιάστηκε με το άγριο πνεύμα τής Κομμούνας, άνθισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακούστηκε παγκοσμίως τον Μάη του ’68 με στίχους που ξεπήδησαν από την κατάληψη της Σορβόννης και συνεχίστηκε αργότερα με την πανκ ανταρσία των OTH και των Telephone τη δεκαετία του ’80, που εκφράστηκε επίσης και με καταλήψεις κατοικιών.

 «Τι όμορφα που τα λέτε όταν μιλάτε για τη μετανάστευση» φωνάζει και ειρωνεύεται στο «Nettoyage au Karcher», ένα τραγούδι που εξαπολύει μύδρους εναντίον της υποκριτικής Γαλλίας του Σαρκοζί στον οποίο αναφέρεται και ο τίτλος του «Καθαρίζοντας με αντλίες νερού». (Οι αντλίες νερού ή μάνικες αναφέρονται στον Σαρκοζί και στην περίφημη δήλωσή του ότι «θα καθάριζε όλους τους αλήτες ταραχοποιούς των προαστίων με μάνικες υψηλής πίεσης (karcher).»)

 Γεννημένη το 1982 στη Βουλώνη-Μπιγιανκούρ στα δυτικά προάστια του Παρισιού η Κeny Arkana άρχισε να ραπάρει στους δρόμους των προαστίων του Παρισιού από την ηλικία των 12 ετών. Το 2004 θα ιδρύσει την μουσική κολεκτίβα με το όνομα «Η οργή του λαού». Ενώ το 2006 θα γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από το άλμπουμ της «Entre ciment et belle étoile».

 «Υπάρχει διαφορά μεταξύ της οργής και του θυμού, του μίσους καλύτερα. Η οργή είναι ένα ζωντανό συναίσθημα ενώ το μίσος είναι απόλυτα καταστροφικό. Η οργή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δημιουργική. Η οργή σού δίνει πολλές φορές το συναίσθημα να χτίσεις πράγματα. Το σύστημα είναι φτιαγμένο από την άλλη να δημιουργεί φόβο και να τρομοκρατεί τον πολίτη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργήσει. Η οργή πολλές φορές σε σπρώχνει μπροστά», έλεγε το 2011 όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας για το αντιρατσιστικό B–fest.

 «Κυρίες και κύριοι, συγγνώμη για την ενόχληση, στιγμιαία διακοπή των ειδήσεών σας επειδή δεν έχουμε φωνή σε ανάγκη να εκφράσουμε τον τρόπο σκέψης μας σε όλη τη χώρα, να εκφράσουμε γιατί ισχυριζόμαστε την επιτακτικότητα της ανυπακοής/

 Δεν είμαστε οι εχθροί σας, αλλά εχθροί του συστήματος αντάρτες από την απαρχή της βασιλείας, παγιδευμένοι από μια δέσμη με οχιές. Είμαστε μέσα σε αυτούς που σηκώθηκαν και είπαν όχι, γιοι της ελευθερίας πρέπει να δουλέψουμε/ επειδή ο κόσμος τους βρωμάει θάνατο, και οτιδήποτε ζωντανό ''καταζητείται''», λέει στο «V for Verite» αναμοχλεύοντας άβολες «αλήθειες» του παρελθόντος κάνοντας παράλληλα και ένα σχόλιο για την εξουσία των ΜΜΕ.

  Τα τραγούδια της απηχούν τις αγωνίες, την απογοήτευση και την απόγνωση που βιώνουν οι συνομήλικοί της, ενώ στην «άκρη» τους διαφαίνεται η ελπίδα που θα έρθει μόνο μέσω της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού: «Το είδος μου φαίνεται να έχει χάσει τον δρόμο του, το πνεύμα βράζει, οι άνθρωποι μισούν τους εαυτούς τους, ένας πόλεμος εγωϊσμών, 21ος αιώνας, κυνισμός και περιφρόνηση», λένε οι πρώτοι στίχοι του «5ème soleil», μίας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

 «Η μεγάλη διαφορά είναι πως στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιστορικό προσπαθειών και αγώνων. Επίσης οι Έλληνες πολίτες έχουν πολιτική συνείδηση κάτι που δεν έχουν οι Γάλλοι. Στη Γαλλία η κοινωνία είναι χωρισμένη στους πολίτες των προαστίων και στους πολίτες του κέντρου, δηλαδή στους πλούσιους και στους φτωχούς», είχε δηλώσει μετά τις ταραχές τον Δεκέμβρη του 2008 στην Ελλάδα...

Comment j'ai raté Keny Arkana… | frontstage/

«Γιατί η αλήθεια είναι μέσα μας. 

 Η λύση είναι μέσα μας. 

 Γιατί η ζωή είναι μέσα μας. 

 Άκου την καρδιά σου!»

                  Keny Arkana

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search