• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Φταίνε οι συχνές πλημμύρες ή μήπως η ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας;

December 12, 2022 277

Ανακοίνωση

Φταίνε οι συχνές πλημμύρες ή μήπως η ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας;

Πνιγήκαμε ξανά στη Νότια Κέρκυρα. Στη Μεσογγή, στη Λίνια, στον Αί Γιώργη. Εκεί ξανακτύπησε το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Συμβαίνουν και πιο ακραία φαινόμενα. Και τότε ίσως δεν θα έχουμε μόνο καταστροφές υποδομών και πλημμυρισμένα σπίτια με ζημιές.

Μπορεί να δούμε και χειρότερα, ανεπανόρθωτα. Το κακό είναι ότι οι αρχές «αφυπνίζονται» μόνο όταν συμβαίνει το καιρικό φαινόμενο. Τρέχουν να δράσουν «πυροσβεστικά». Η Δημοτική αρχή και Περιφέρεια, έτρεχαν να καθαρίσουν τον Οκτώβρη, μετά τις πρώτες ισχυρές νεροποντές. Και ακόμα τρέχουν γιατί δεν πρόλαβαν.

Αυτές οι δουλειές γίνονται το καλοκαίρι, πριν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις. Για να έχουμε την ελάχιστη προετοιμασία για τον χειμώνα. Όμως αυτό δεν φθάνει. Η Νότια Κέρκυρα χρειάζεται σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις δημοτικές ενότητες, Μωραϊτικα, Μεσσογγή, Λίνια, Αί Γιώργης, περιοχή Βασιλάτικα - Πετριτή, Περιβόλι, Κάβος.

Χρειάζονται μελέτες και τεχνικά έργα μικρά - μεγάλα. Πνίγονται οι περιοχές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 30-40 χρόνια. Αναπτύχθηκαν άναρχα, χωρίς σχέδιο, χωρίς καμία πρόβλεψη. Είχαν αφεθεί στην «κρίση» και τη «συνείδηση» του καθενός.

Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, σε όλες τις πλευρές του. Και μετά τρέχουμε να τα μαζέψουμε. Να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Πολλές φορές καλούμαστε να τετραγωνίσουμε και τον κύκλο.

Και αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Π.χ. κτίζονται νέα ξενοδοχεία (Βούλγαρη), ή ανακαινίζονται πολυτελή (ΜΙΡΑ ΜΑΡΕ). Υπάρχει πρόβλεψη απορροής των ομβρίων υδάτων; ΟΧΙ. Θα το κάνουμε εκ των υστέρων; Πως; Ποιός φταίει; Ο καιρός ή αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν τοπικά και κεντρικά.

Η φύση πάντα προκαλούσε πλημμυρικά φαινόμενα. Ίσως μικρότερης συχνότητας. Όμως δεν υπήρχαν πάντα κατοικίες - ξενοδοχεία κλπ, για να πνιγούν. Τώρα υπάρχουν. Και είναι κοντά στις παραλίες ή σε μέρη που συσσωρεύονταν νερά.

Δεν πρόβλεψαν όταν φτιάχνονταν, δεν κάνουν τίποτα και τώρα που είναι φτιαγμένα. Η Δημοτική Αρχή της Νότιας Κέρκυρας, είχε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας από την αρχή της θητείας της, στην τελευταία θέση, ίσως και καθόλου σαν προτεραιότητά της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση το έθεσε από τις πρώτες συνεδριάσεις. Το αναδεικνύαμε συνεχώς, μόνο εμείς, μέχρι να αισθανόμαστε και «εκτός κλίματος» στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διεκδικούσαμε

χρηματοδότηση για έργα, σε κάθε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα. Είχαμε και έχουμε συνολικά την αίσθηση του προβλήματος και των απαιτούμενων έργων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει δώσει δεκάρα για αντιπλημμυρικά έργα. Ξέρει να δίνει όμως για ηλεκτροκίνηση για ψηφιακή αναβάθμιση, για ποδήλατα κλπ.

Είναι μέρος της πολιτικής της. Είναι η στρατηγική της ΕΕ. Το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων, θα το έχουμε συνέχεια μπροστά μας, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Η Νότια Κέρκυρα χρειάζεται γενναίες χρηματοδοτήσεις για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο Λαός της Νότιας Κέρκυρας πρέπει να αφυπνιστεί και να απαιτήσει αγωνιστικά. Και όχι μόνο για αυτά. Τα δικαιούται.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι μπροστά

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search