• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Πώς θα εξελιχθούν τα επόμενα στάδια της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα-Πάνω από 4.200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι και 13.400 οι τραυματίες

October 20, 2023 649
 
Οι τρεις φάσεις της ισραηλινής επίθεσης επιδιώκουν νέο καθεστώς ασφαλείας στον θύλακα. Μήνυμα του Προέδρου Αμπάς στην αυριανή σύνοδο για το παλαιστινιακό στο Κάιρο.
 

Τις τρεις φάσεις της επικείμενης κλιμάκωσης του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνέσετ (σ.σ. ισραηλινή βουλή) ο Γκάλαντ ανέφερε ότι οι στόχοι του ισραηλινού στρατού συμπεριλαμβάνουν την «εξάλειψη» της Χαμάς  μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και διοικητικών δυνατοτήτων της και την πλήρη άρση κάθε ευθύνης του Ισραήλ για τον παλαιστινιακό θύλακα μέσω ενός «νέου καθεστώτος ασφαλείας».

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ισραηλινού στρατού έχει τα ακόλουθα τρία στάδια:

Το πρώτο (που έχει ήδη ξεκινήσει από τις 7 Οκτωβρίου) αφορά την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων ελιγμού με σκοπό την καταστροφή των στελεχών της Χαμάς και υποδομών της περιοχής.

Το δεύτερο στάδιο αφορά την κλιμάκωση των μαχών σε χαμηλότερη ένταση προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξάλειψη «θυλάκων αντίστασης».

Το τρίτο στάδιο αφορά τη δημιουργία νέου «καθεστώτος ασφαλείας». Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην «άρση της ευθύνης του Ισραήλ στην καθημερινή ζωή της Γάζας» δίχως να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοεί. Στη συνέχεια ανέφερε πως θα επιδιωχθεί η δημιουργία μίας «νέας πραγματικότητας ασφαλείας» για τους πολίτες του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στη βουλή έγιναν παράλληλα με νέα κίνηση της Χαμάς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των πάνω από 200  Ισραηλινών και ξένων ομήρων που κρατά η οργάνωση από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το BBC, η Χαμάς φέρεται διατεθειμένη να απελευθερώσει κάποιους από τους ομήρους ζητώντας σε αντάλλαγμα να υπογράψει το Ισραήλ μία συμφωνία κατάπαυσης πυρός.

Νέες επιδρομές και ετοιμασίες στο πέρασμα της Ράφα

Μετά το βομβαρδισμό κτιρίου δίπλα στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 18 Παλαιστινίων Χριστιανών που είχαν βρει καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις επιδρομές, η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε το από αέρος σφυροκόπημα του παλαιστινιακού θύλακα, βάλλοντας μεταξύ άλλων και κατοικημένες περιοχές του νότιου τμήματος της περιοχής, στον οποίο είχε ενθαρρύνει τους αμάχους να μεταβούν για να είναι πιο ασφαλείς.

 

Από τις 7 Οκτωβρίου ως σήμερα το μεσημέρι, οι επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα προκάλεσαν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων WAFA, το θάνατο τουλάχιστον 4.218 ανθρώπων και τον τραυματισμό 13.400 άλλων.

Παράλληλα εντείνονται στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, στη Ράφα, οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία του μεθοριακού περάσματος ώστε να αρχίσει η αποστολή και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στα 2,5 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

Από σήμερα το πρωί οι εργασίες και τα έργα στο μεθοριακό πέρασμα και τους παρακείμενους δρόμους εντείνονται. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις Αιγυπτίων στρατιωτών για την αποτροπή ροών προσφυγικών προς το αιγυπτιακό έδαφος.

Ωστόσο, σήμερα το απόγευμα, πλήθη πολλών εκατοντάδων Αιγυπτίων έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή πιέζοντας για το άνοιγμα των συνόρων και την έναρξη της βοήθειας που χρειάζονται απελπισμένα οι κάτοικοι της Γάζας.

Το μήνυμα του Προέδρου Αμπάς σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, Ναμπίλ Αμού Ρουντέινα, με αφορμή τη νέα επίσκεψη του ηγέτη στο Κάιρο ενόψει της αυριανής συνόδου που διοργανώνει η κυβέρνηση του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, για το παλαιστινιακό και την κατάσταση στην περιοχή με τη συμμετοχή αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, κ.α.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Αμπάς ανακοίνωσε πως μεταφέρεται μήνυμα εκ μέρους του παλαιστινιακού λαού που ζητά τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, την αποτροπή βίαιου εκτοπισμού αμάχων, την εξασφάλιση γρήγορης αποστολής ιατρικής, φαρμακευτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο 86χρονος Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς

Ο Αμπού Ρουντέινα πρόσθεσε πως η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού και πως θα πρέπει να αλλάξουν τα στερεότυπα με τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση και το Ισραήλ έχουν προσπαθήσει να επιβάλλουν στον παλαιστινιακό λαό. «Οι Παλαιστίνιοι υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, πολεμούν για να διατηρήσουν την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου, κατηγορώντας την ίδια ώρα το Ισραήλ πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαπράττει «φρικτά εγκλήματα με επιθέσεις σε βάρος αμάχων».

Και κατέληξε:

«Το παλαιστινιακό ζήτημα αφορά τη γη και το καθεστώς κράτους και όχι απλά ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι ένας ιερός αγώνας και κεντρικό ζήτημα για τους Άραβες».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search