• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Διακοπή έργων 11 εκ. στην Κέρκυρα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

July 05, 2024 522

Ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Ιονίων σχετικά με τη “διακοπή έργων στην Κέρκυρα για το α εξάμηνο του 2024 λόγω έλλειψης χρηματοδότησης”.

Αναλυτικά:

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε φέρει σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο με Επερώτηση τις διακοπές εκτέλεσης έργων στην Π.Ε. Ζακύνθου λόγω μη ύπαρξης χρημάτων στους λογαριασμούς . Αυτό δεν ήταν ένα αποσπασματικό περιστατικό αλλά μέρος ενός μεγάλου θέματος που μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Σήμερα φέρνουμε ενδεικτικά μια σειρά έργων αξίας 11εκατ. στην Π.Ε. Κέρκυρας που μέσα στο Α΄ εξάμηνο του 2024 είτε σταμάτησαν και ξανάρχισαν, είτε αυτή την στιγμή είναι σταματημένα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το κράτος.
Τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας της πολιτικής της κυβέρνησης που στα λόγια μοιράζει εκατομμύρια και εξαγγέλλει έργα και από την άλλη όταν φτάσει η ώρα της πληρωμής, το ταμείο είναι άδειο. Συνυπεύθυνη και η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ) που ενώ έπρεπε να φέρει το Θέμα στο Π.Σ. προς ενημέρωση με τα συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να αποκαλυφθεί αυτή η πολιτική και να καταγγελθεί ταυτόχρονα, έκανε ότι είναι δυνατόν πέρα από κάποια « κλαψουρίσματα» για να το συγκαλύψει και να το συσκοτίσει βγάζοντας «λάδι» την κυβέρνηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω έργα:
1.04.03.2024 Διακοπή εργασιών έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΙΟΥ & ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΛΕΟΦΩΡΟΥ ΓΑΡΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΔΕΣΥΛΑ ΜΕΧΡΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ» Π/Υ: 876.554,69 για απλήρωτο λογαριασμό 13.616,30.
2.08.04.2024 Διακοπή εργασιών έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ& ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΛΛΑ ΡΟΣΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ & ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ» Π/Υ : 4.126.134,07 για απλήρωτο λογαριασμό 91.530,43.
3.12.04.2024 Διακοπή εργασιών έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΡΟΥΣ & ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» Π/Υ: 2.932.979,35 για απλήρωτους λογαριασμούς 404.579,51.
4.18.04.2024 Διακοπή εργασιών έργου «ΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΡΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗ» Π/Υ: 72.912,01 για απλήρωτο λογαριασμό.
5.19.04.2024 Διακοπή εργασιών έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΡΟΥΣ & ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» Π/Υ: 2.932.979,35 για απλήρωτο λογαριασμό λόγω «…μη ύπαρξης χρηματικού υπολοίπου…» όπως περιγράφεται στο σχετικό έγγραφο του Π.Τ.Α.
6.26.04.2024 Διακοπή εργασιών έργου «ΔΙΑΜΠΡΦΩΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ 5 Χ 5 ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΕΣ» Π/Υ: 55.536,28 για απλήρωτο λογαριασμό 25.193,91.
7.18.06.2024 Διακοπή εργασιών έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΖΑΒΡΟΥ-ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ, ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΩΝ & ΜΕΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» Π/Υ: 2.840.216,70 για απλήρωτους λογαριασμούς 32.271,45 όπως βεβαιώνεται με το υπ. αρ. πρωτ. 664/07.06.2024 έγγραφο του Π.Τ.Α. που αναφέρει «…καθώς δεν υπάρχουν χρήματα στο λογαριασμό του έργου…».
8.27.06.2024 Οριστική διακοπή εργασιών έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΓ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΙΣΟΓΕΙΟ & Α΄ΟΡΟΦΟΣ)» Π/Υ: 85.907,14 λόγω «…από την Στατική Μελέτη προέκυψε ότι απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του φέροντα οργανισμού, το οικονομικό αντικείμενο των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ αυτό της σύμβασης».

Φυσικά έχουμε και άλλες διακοπές έργων για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά επιβεβαιώνοντας ότι οι ανάγκες του λαού βρίσκονται στην μέγγενη του «επιτελικού κράτους» και των ιδωτικοποιημένων υπηρεσιών. Ενδεικτικά:
1.26.02.2024 Οριστική διάλυση της Σύμβασης κατασκευής έργου «ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΥΠ. ΑΡΙΘ.17 ΑΠΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΠΑΡΤΥΛΑ ΕΩΣ ΜΠΑΡΜΠΑΤΙ» γιατί «…Δεν έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η έναρξη εκτέλεσης των εργασιών του έργου του θέματος για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου…».
2.27.06.2024 Οριστική διακοπή εργασιών έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ» Π/Υ: 36.456 λόγω «…ότι η Προγραμματική Σύμβαση έληξε στις 13.05.2024 και εκ παραδρομής δεν είχε οριστεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης…».
Τα παραπάνω αποτυπώνουν χαρακτηριστικά τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες που έχουν Ε.Ε., κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή που έχουν ως συνέπεια:
Τη μη ύπαρξη μέσων, προσωπικού και χρηματοδότησης για την υλοποίηση, συντήρηση και εποπτεία του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου (αρμοδιότητα της Π.Ι.Ν.). Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει ένα απαρχαιωμένο, ασυντήρητο και επικίνδυνο Οδικό Δίκτυο, όπως και άλλων υποδομών πολιτισμού, αθλητισμού, πρόνοιας κ.α. Είναι έργα ανολοκλήρωτα για χρόνια. Οι εργολαβικές εταιρείες αλωνίζουν με συνεχείς παρατάσεις περαίωσης των έργων, Συμπληρωματικές Συμβάσεις με επιπλέον χρήματα, Αναθεωρήσεις Τιμών κ.α.
Την έλλειψη χρηματοδότησης για τέτοια έργα που αφορούν λαϊκές ανάγκες, σε αντίθεση με τον πακτωλό χρημάτων σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις αιχμής του προωθούμενου αναπτυξιακού μοντέλου, όπως τον τουρισμό, την ψηφιοποίηση, την ενεργειακή και την πράσινη ανάπτυξη κ.α.
Τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις και συγκεκριμένη επιλεξιμότητα που έχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται η Π.Ι.Ν., δηλαδή το Π.Π.Α.Ι.Ν, το ΕΣΠΑ, το Interreg, κρατικό προϋπολογισμό κ.α.
Την ταύτιση των Περιφερειακών Αρχών διαχρονικά με τις συγκεκριμένες πολιτικές και τη μη αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, με αποτέλεσμα την μη διεκδίκηση και τον συμβιβασμό.
Αυτή είναι η πραγματική αιτία που δεν γίνονται, ή δεν προχωράνε και καθυστερούν αυτά τα έργα που είναι απαραίτητα για τον λαό και όχι οι παθογένειες, η γραφειοκρατία, οι εργαζόμενοι όπως προσπαθούν να πείσουν τον λαό για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες αλλά και τις δικές του ευθύνες.

Απαιτούμε από την Περιφερειακή Αρχή:
Να φέρει το Θέμα στο Π.Σ. και να πάρει θέση, με τις ανάγκες του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης
Να ενημερώσει άμεσα, αναλυτικά για την πραγματική κατάσταση.
Να πάρει μέτρα διεκδίκησης όλων των αναγκαίων χρημάτων για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων που έχουν προβλήματα χρηματοδότησης.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search