• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Πεθαίνοντας στην εργασία: Μετράμε ήδη 135 νεκρούς εργαζόμενους το 2023

September 20, 2023 468

 

Σοκαριστικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την καταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας όπως προκύπτουν από την ανεξάρτητη διαρκή έρευνα που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία των Συλλόγων εργαζομένων στις Τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας.  

Ήδη το 2023 σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έχασαν την ζωή τους 135 εργαζόμενοι, ενώ 229 τραυματίστηκαν σοβαρά. Πανελλαδικά, οι νεκροί ανήλθαν σε 57 το πρώτο τετράμηνο, 69 το δεύτερο και 9 έως σήμερα, δίχως να έχουμε τη συνολική εικόνα των ανθρώπων που  χάθηκαν κατά τη διάρκεια ή από και προς την εργασία τους στις τελευταίες φυσικές καταστροφές.

Η ΟΣΕΤΕΕ υπογραμμίζει ότι το 2023 έρχεται ως συνέχεια μιας επίσης πολύ κακής χρονιάς για την υγεία και ασφάλεια της εργασίας, καθώς το 2022 συνολικά 104 εργαζόμενοι πλήρωσαν με τίμημα την ζωή τους τις κακές συνθήκες εργασίας και τα εγκληματικά λάθη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων ενώ 142 εργαζόμενοι είναι όσοι φέρουν σοβαρά τραύματα και αναπηρίες. Οι απώλειες την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 20 το πρώτο τετράμηνο, 27 το δεύτερο  και 57 το τρίτο.

«Αν λάβουμε υπόψη  μας ότι κάθε τετράμηνο δίνει περισσότερα θύματα από το προηγούμενο του, οδεύουμε σε νέο διπλασιασμό των θανάτων κατά την εργασία. Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν έχουμε μηχανισμό να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους» αναφέρει η ΟΣΕΤΕΕ.

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ αδυνατεί να παρακολουθήσει και να καταγράψει εγκαίρως το πραγματικό βάθος αυτής της τραγωδίας που συντελείται καθημερινά και μόνο για το 2020 και '21 έχει καταγράψει απώλειες που 41 και 31 θανάτων αντιστοίχως.

«Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μία αδιαμφισβήτητη ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία Η περαιτέρω ελαστικοποίηση μέσω των συμβάσεων μηδενικών ωρών, η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσω νέων μορφών διώξεων κατά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες πολλές αρνητικές διατάξεις που έρχονται μέσα από το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης τονίζει σε δήλωσή του ότι «Απαιτείται αποκατάσταση του εργασιακού δικαίου που ισοπεδώθηκε τα τελευταια 11 χρονια με ενίσχυση του ΟΜΕΔ, επέκταση της μετενέργειας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επιστροφή του ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας,ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος Κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα ΥΑΕ και δεκάδες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου οι οποίες θα επαναφέρουν την αξιοπρέπεια και την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στη χώρα μας» υποστηρίζει ο  Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης αναδεικνύοντας ποια θέματα θα έπρεπε να προταχθούν σήμερα,  όχι μόνο νομοθετικά αλλά και ως προμετωπίδα των διεκδικήσεων που διατυπώνουν τα συνδικάτα. Γιατί πάντα αυτό που προέχει είναι οι συνθήκες εργασίας που προστατεύουν την ζωή, την υγεία και ασφάλεια.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search