• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Ο Θεοτόκης οι γυναικοκτονίες και ο «κοινωνισμός»

January 20, 2022 1158
 
 
Του Στέφανου Κυπριώτη*
 
Στις αρχές του 20ου αιώνα, στις τάξεις κυρίως των λογοτεχνών, εμφανίστηκε μια αμφισβητησιακή ιδεολογία, με το όνομα «κοινωνισμός». Ο «κοινωνισμός» αυτός, ενώ καταδίκαζε την αδικία και την εκμετάλλευση, κατά βάση στράφηκε εναντίον ξεπερασμένων ιδεών και αντιλήψεων που επικρατούσαν στην ελληνική ύπαιθρο, κυρίως σε βάρος των γυναικών, εκφράζοντας μια πιο ελαστική αντίληψη περί ηθικής που συμβάδιζε με την ταχέως αστικοποιούμενη ελληνική κοινωνία. Οι νεοαστοί, που πρόσφατα είχαν καταφύγει στις πόλεις, και οι διανοούμενοι, που ακόμη και αν ζούσαν σε χωριά, όπως ο Θεοτόκης στις Καρουσάδες της Κέρκυρας, είχαν μια ευρωπαϊκή κουλτούρα, ένιωθαν την ανάγκη να ξεφορτωθούν κάποιες αντιλήψεις, κυρίως περί τιμής, που τις θεωρούσαν αναχρονιστικές και τις χτύπησαν αλύπητα.
Στις “Κορφιάτικες ιστορίες”,σε μια σειρά δέκα διηγημάτων (1898-1912) ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης συμπάσχει. Η θέση της γυναίκας, είναι η θέση ενός σκλάβου, ενός αντικειμένου που δεν ορίζει τη ζωή του και τις επιλογές του. Αναπαριστά με ρεαλισμό, χωρίς να ωραιοποιεί ή να στρογγυλεύει την ανδρική βαρβαρότητα, την ενδοοικογενειακή βία, την διαπόμπευση, τον στιγματισμό, τις γυναικοκτονίες, τα εγκλήματα τιμής, την βαρβαρότητα μιας οπισθοδρομικής και βάρβαρης κερκυραικής κοινωνίας της εποχής.
Ο «κοινωνισμός» του Θεοτόκη είναι υπεράνω κάθε άλλου χαρακτηρισμού, που του έχει αποδοθεί, επειδή εμπεριέχει την έννοια του Ανθρωπισμού.
(Το χαρακτικό του Μάρκου Ζαβιτσιάνου)
 
* Από το FACEBOOK
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search