• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Πυρκαγιά στην Κέρκυρα: Οι νέοι αρνήθηκαν να φύγουν και έμειναν πίσω για να σώσουν το χωριό

July 28, 2023 2139

Δύσκολη και η χθεσινή ημέρα στην Κέρκυρα. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ημερολιά, Σύκι και Λούτσες - Στο νοσοκομείο δύο πυροσβέστες

Ιωάννα Φωτιάδη

«Αγωνιώ για τους κατοίκους από τις Λούτσες που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους· τους έχουμε στείλει φίλους, γνωστούς, ακόμη και ψυχολόγο για να τους μεταπείσει, αλλά τίποτα». Είναι λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης και ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, βρίσκεται στην Ημερολιά και παρακολουθεί τις τελευταίες ρίψεις ελικοπτέρου προτού βασιλέψει ο ήλιος. «Οι κάτοικοι που αρνούνται να εκκενώσουν είναι νέοι και θέλουν να σώσουν τις περιουσίες τους, ωστόσο αυτό δεν μειώνει την ανησυχία μου», διευκρινίζει. «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στις Λούτσες είναι πολύ κρίσιμη».

Στην Κέρκυρα οι αναζωπυρώσεις χθες ήταν πολλές στη βορειοανατολική πλευρά. Πριν από τις Λούτσες, μήνυμα από το «112» έλαβαν και οι κάτοικοι των οικισμών Ημερολιά και Σύκι προς το λιμάνι της Κασσιόπης. Στα μέτωπα επιχειρούσαν 62 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα και από αέρος, περιοδικά, έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Ο κόσμος από τις Λούτσες (περίπου 200 μόνιμοι κάτοικοι και 100 τουρίστες) μεταφέρθηκε προς την Αχαράβη. Εκεί διατίθενται χώροι φιλοξενίας, ενώ κάποιοι μεταφέρθηκαν βάσει των αναγκών τους στο γηροκομείο και στο νοσοκομείο. «Είναι συγκινητική η ανταπόκριση όλων», τονίζει ο δήμαρχος, «οι οικογένειες έχουν ανοίξει τα σπίτια τους, πολλές νοικοκυρές φέρνουν φαγητό, τα καταστήματα εξυπηρετούν δωρεάν, έχουμε μεγάλες προσφορές από τους αρτοποιούς Ιωαννίνων, την Εκκλησία των Καθολικών, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη Μητρόπολη Κέρκυρας». Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες από περισσότερες από δεκαπέντε ομάδες είναι επίσης επί ποδός. «Σε όλα τα χωριά της περιοχής θα υπάρχουν περιπολίες το βράδυ, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πυρκαγιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς», υπογραμμίζει ο ίδιος.


Στο νησί των Φαιάκων οι εκκενώσεις άρχισαν μόλις εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά και συνεχίζονταν όλη την ημέρα χθες (Καλαμάκι, Απραός κ.α.). «Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, λίγες ώρες αργότερα ο κόσμος επιστρέφει στις οικίες του, καθώς τα συγκεκριμένα μέτωπα τίθενται υπό έλεγχο». Ο δήμαρχος εκτιμά ότι έως χθες το απόγευμα οι τουρίστες που μετακινήθηκαν έφθαναν τους 1.100.

Δύο πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ιωαννίνων και Κέρκυρας, με αναπνευστικά προβλήματα ο ένας και κάταγμα ο δεύτερος. «Ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων κ. Νίκος Κολοβός, που ενορχήστρωνε όλες τις επιχειρήσεις και βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, μεταφέρθηκε με σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο», αναφέρει ο δήμαρχος. «Από την πύρινη λαίλαπα σώσαμε πολλά οικόσιτα ζώα – κατσίκες, άλογα, γαϊδουράκια», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μαχειμάρης.


Στη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές, μεταξύ άλλων και στο Δερβενάκι Αχαΐας, όπου οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονταν κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, σήμερα σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 5) βρίσκονται οι περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα), Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία), Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα), Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία), Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη).

Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο, ενώ τοπικά στο εσωτερικό της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search