• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

ΣΕΚΑ: Φόρος τιμής στον Σύρο Αρχαιολόγο Χάλεντ Άσαντ

August 19, 2023 666

ΣΕΚΑ για έξωση αρχαιολόγων: Ζητά άμεση ανάκληση της απόφασης

Στις 18 Αυγούστου 2015, ο Σύρος Αρχαιολόγος Χάλεντ Άσαντ (Khaled al-Asaad), Διευθυντής του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας και για πολλές δεκαετίες επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, δολοφονήθηκε από στρατιώτες του ISIS επειδή αρνήθηκε να τους αποκαλύψει πού είχε κρύψει αρχαιολογικά ευρήματα προκειμένου να τα προστατέψει από τους τζιχαντιστές.

Ο Άσαντ μιλούσε πέντε σύγχρονες και έξι αρχαίες, ιδιωματικές γλώσσες, μερικές από τις οποίες έχουν εξαφανιστεί πλέον. Στα χρόνια του πολέμου στη Συρία, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες του πρόσφεραν κατοικία και ιθαγένεια, αλλά εκείνος αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Συρία.

Ο Άσαντ, παρά τα εκτενή βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε από τους στρατιώτες του ISIS, δεν φανέρωσε την τοποθεσία των θησαυρών του Μουσείου και για την άρνησή του αποκεφαλίστηκε στην κεντρική πλατεία της Παλμύρας, μπροστά από το Mουσείο στο οποίο εργαζόταν για περισσότερα από 50 χρόνια. Το ακρωτηριασμένο σώμα του κρεμάστηκε στη συνέχεια σε ένα φωτεινό σηματοδότη.

Ο Χάλεντ Άσαντ δεν υπήρξε μεγάλος αρχαιολόγος μόνο διότι παρήγαγε σπουδαίο επιστημονικό έργο, για περισσότερο από μισό αιώνα. Υπήρξε μεγάλος αρχαιολόγος διότι υπηρέτησε τον Πολιτισμό, δηλαδή τον Άνθρωπο, μέχρι τέλους, με τίμημα τη ζωή του. Σε αυτόν χρωστάμε, μεταξύ άλλων, τη σωτηρία σπάνιων, πολύτιμων για την ιστορία και την αρχαιολογία, τεχνουργημάτων από την περιοχή της Αρχαίας Παλμύρας. Με την αφοσίωση και τη θυσία του, φωτίζει τις σκοτεινές εποχές της νέας βαρβαρότητας στις οποίες όλοι ζούμε.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search