• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Πύρινη κόλαση στη Βόρεια Κέρκυρα - Στάχτη 20.000 στρέμματα! - Εκκενώθηκαν 17 οικισμοί

July 24, 2023 1295

Στην Κέρκυρα, συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά  που ξέσπασε χθες το απόγευμα. Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL. Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000στρέματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

Μαίνεται η φωτιά στην Κέρκυρα με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη για την κάτασβεσή της και τον δήμαρχο, Γ. Μαχειμάρη, να τονίζει ότι «είχαμε μια βραδιά εφιάλτη».

Την ίδια ώρα, η είδηση για τη φωτιά στην Κέρκυρα αποτελεί πρώτο θέμα στα βρετανικά Μέσα με το Sky News να αναφέρει ότι 59 Βρετανοί τουρίστες εγκατέλειψαν το χωριό Νησάκι και είναι καλά στην υγεία τους.

Στην Κέρκυρα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα, με διαφορετικές εστίες, στην περιοχή Περίθειας στη βόρεια Κέρκυρα. Η φωτιά καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση κινούμενη προς νοτιοανατολική κατεύθυνση.

 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πυρκαγιά κόπηκε στα χωριά Σάντα και Μεγγουλα. Εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο ψηλά σε Βιλατούροι και Απολύσει, όπου γίνεται προσπάθεια σε μέτωπο 300 μέτρων. Επίσης, υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Περίθεια, απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 PZL και ένα Mi-8.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Μεγάλη φωτιά στη βόρεια Κέρκυρα - Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

«Ήταν μια βραδιά εφιάλτης για όλους μας»

Μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γ. Μαχειμάρης μίλησε για βραδιά εφιάλτη, ωστόσο επεσήμανε πως αυτή τη στιγμη δεν κινδυνεύουν οικισμοί, αλλά η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες συνεχίζεται. Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν τα εναέρια μέσα, με τον ίδιο να κάνει λόγο για δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Μάλιστα επεσήμανε πως οι άνεμοι έχουν περιοριστεί.

Εκκενώθηκαν 17 οικισμοί στην Κέρκυρα

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το βράδυ της Κυριακής ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας. Στην επιχείρηση πήραν μέρος 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και 1 ρυμουλκό.

Συνολικά, πάντα σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άνθρωποι από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες που κατευθύνονται προς το λιμάνι της Κέρκυρας. Οι απεγκλωβισμένοι θα φιλοξενηθούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Η εκτεταμένη επιχείρηση εκκενώσεων κατοίκων και τουριστών από τη Σάντα και την Πόρτα Σινιών έως το Καλάμι και το Νησάκι (!) που διέταξε η Πολιτική Προστασία του αρμόδιου υπουργείου με μηνύματα στο 112, βρήκε πλήρως απροετοίμαστους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας.
Ωστόσο, δεν υπήρχε προετοιμασία με αποτέλεσμα όσοι μεταφέρθηκαν (τουρίστες ως επί το πλείστον) μαζί με τα μπαγκάζια τους στο Γήπεδο του Αγίου Μάρκου, στη συνέχεια να μην έβρισκαν κανέναν αρμόδιο να τους ενημερώσει για το που θα πάνε μετά!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search