• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

«Ξύπνα Βασίλη» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αργυράδων

April 08, 2024 1285

 

Οι παραστάσεις ανεβαίνουν στο Καββαδίειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 12-13-14-15 Απριλίου 2024 ώρα 9:00 μ.μ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυράδων θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαρά σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Καββαδία.

Καλλιτεχνική,  επιμέλεια: Ηλίας Λουμάκης

Σκηνογραφία: Θεοδόσης Καββαδίας

Μουσική: Σάρον Λουμάκη

Κατασκευαστική Σκηνικών:  Άγγελος Καββαδίας, Φωτισμός: Μιχάλης Γκίνης, Κονσόλα Φωτισμού: Γιάννης Καββαδίας, Κονσόλα ήχου: Φάμπιο Ελέζι,

Οι παραστάσεις στο Καββαδίειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 12-13-14-15 Απριλίου 2024 ώρα 9:00 μ.μ. Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 697 442 4033

Δυο λόγια για το έργο: Ξύπνα Βασίλη του Δημήτρη Ψαθά

 Το «Ξύπνα Βασίλη» είναι μια πολυσύνθετη κωμωδία αφού το πολιτικό της περιεχόμενο συνδυάζεται - με παραδειγματικό δραματουργικό τρόπο - με τις αρετές της κωμωδίας χαρακτήρων και καταστάσεων. Ο Βασίλης, δεξιός και φανατικός με τα λαχεία, είναι συνάδελφος με τον Μάνο, φανατικό αριστερό, και με κάθε ευκαιρία διαφωνούν για τις διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις τους, για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και για το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται. Σημείο αιχμής για την πνευματική διαμάχη, ο ποιητής Φανφάρας και η στρατευμένη συντηρητική ποίησή του. Καθώς η ζωή παίζει παράξενα παιχνίδια, έρχεται η στιγμή που ο Μάνος ερωτεύεται την αριστερών πεποιθήσεων αδελφή του Βασίλη και μέσα σε όλα τα άλλα πείθουν το Βασίλη να σταματήσει να αγοράζει λαχεία. Όμως όταν ο Μάνος και η Ντίνα κερδίζουν τον πρώτο λαχνό οι πολιτικές πεποιθήσεις αλλάζουν και οι καταστάσεις που ακολουθούν δοκιμάζουν τους ήρωες.

Σε μια τέτοια συνθήκη η τρέλα είναι για τον Βασίλη η ύστατη διαφυγή μπροστά στον κόσμο που καταρρέει γύρω του. Το «Ξύπνα Βασίλη» είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Η ταχύτατη αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής θέσης του ατόμου, οι οικονομικοί μετασχηματισμοί και τα παρελκόμενα τους απασχολούσαν τον Ψαθά τη δεκαετία του ’60, όπως απασχολούν κι εμάς.

Η αλήθεια είναι ότι η «κριτική στάση» του συντηρητικού Δημήτρη Ψαθά, που διαμοιράζεται σε ίσες αναλογίες προς τις δύο πολιτικές κατευθύνσεις, εξισώνοντας τες, εξόργισε  τους αριστερούς. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ξύπνα Βασίλη γράφτηκε σε μια εποχή ιδιαίτερα ταραγμένη με νωπές της μνήμες των διώξεων και στα πρόθυρα της Αποστασίας (Ιούλιος 1965).

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search