• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κοινωνικά

Ο Γιάννης Νικολακόπουλος άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό

May 09, 2024 313

 ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε την είδηση, πρώτα απλώθηκε απέραντη λύπη κι ύστερα οργή για τον αναπάντεχο χαμό, για όσα δεν προλάβαμε να τελειώσουμε και για εκείνα που θα αρχίζαμε μαζί σου.

Εμείς εδώ, στο αινιγματικό 2024, φτωχότεροι από την απουσία σου αλλά και ποιο πλούσιοι από τις πράξεις και τις ιδέες σου, συνεχίζουμε το δρόμο με τα σήματα που έστελνες προς στο φωτεινό μας μέλλον.

Ο Γιάννης είναι από την κορφή ως τα νύχια μια καθολική και αδιάσπαστη ενότητα τρυφεράδας και επανάστασης, παρελθόν και μέλλον μαζί. Ένας άνθρωπος του επιθυμητού μας μέλλοντος.

Θεμελιώδης όρος για τη συγκρότηση της εργατικής τάξης σε τάξη για τον εαυτό της, θεωρούσες, ήταν η ηγεμονία μιας σύγχρονης χειραφετητικής θεωρίας με τις ρίζες της χαμένες στο πολυτάραχο παρελθόν της Αριστεράς.

Γι αυτό δεν σταμάτησες ποτέ να μελετάς το τώρα και την ιστορία, να «δίνεις» στον Όμιλο Μαρξιστικών Ερευνών.

Προσβλέποντας σε μια νέα προλεταριακή ηθική που θα διέπεται από τα ηρωικά ξεσπάσματα των σύγχρονων κολασμένων, τη μαρξιστική αμφιβολία της δημιουργίας και την ευαίσθητη θέληση, την ακλόνητη σιγουριά για το σκοπό.

Έψαχνες διαρκώς να δώσεις σχήμα στα συλλογικά θέλω μας και στα μέσα πραγμάτωσης τους.

Γι αυτό και στα χέρια σου είχες πάντα σχεδόν ένα κομμάτι πλαστελίνης που του έδινες μορφή και κίνηση καθώς το μεταμόρφωνες σε αυτές τις πολυάριθμες αμίλητες φιγούρες που έφτιαχνες, τις αμίλητες φιγούρες που έλεγαν όλα όσα εκείνη τη στιγμή είχες μέσα σου.

Αυτό έψαχνες, γι’ αυτό πάλευες: Να πάρουν συλλογική μορφή οι ιδέες της εργατικής χειραφέτησης, να αποκτήσουν σύγχρονη υλική δύναμη τα δικαιώματα και οι ανάγκες των παιδιών, της νεολαίας, των ανθρώπων του μόχθου, των ξωμάχων.

Γι’ αυτό και εντάχθηκες νέος στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, για τον ίδιο λόγο ήσουν παρών στη συντακτική επιτροπή του Kommon, γι αυτό ήσουν παρών στη διαδρομή και στις συλλογικές προσπάθειες του Σύγχρονου Κομμουνιστικού Σχεδίου ως το τέλος.

Συνδημιουργός και ταυτόχρονα απαιτητικός παρατηρητής, αδιάλλακτος με τις απόψεις και διαλλακτικός με τους ανθρώπους, πιστός στην ουσία ενός επαναστατικού ουμανισμού, τοποθετούσε πλάι στους κλασσικούς συνθέτες και στους κλασσικούς της θεωρίας μας τα σύγχρονα ρεύματα της αναζήτησης και τα σύγχρονα μουσικά ακούσματα.

Σε συγκινούσε και σε όριζε το «εμείς», είχες ατελείωτη απέχθεια στη προσωπική ανάδειξη και στην δραματουργία.

Ένας αιώνιος μαθητής της ζωγραφικής παρέα με το φίλο σου, το Γιώργο Μανιάτη.

Ο Γιάννης Νικολακόπουλος λύγιζε και σηκωνόταν, κοντοστεκόταν και συνέχιζε.

Τον γοήτευε η αινιγματική αοριστία του μέλλοντος μας και η ανάγκη να σκίσουμε το πέπλο των οριζόντων.

Γι’ αυτό και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους πολιτικούς αγώνες από κάθε πόστο και ειδικά στις απεργίες της ΟΛΜΕ, κυρίως στις κρίσιμες.

Ένοιωθες, διάβαζες τις ανώτερες κρισιακές τάσεις του σύγχρονου καπιταλισμού και ταυτόχρονα τον πρωτόλειο ακόμα χαρακτήρα της νέας προσπάθειας, την ανωριμότητα των σύγχρονων επαναστατικών και κομμουνιστικών δυνάμεων.

Κάθε φορά που θα αντιλαμβανόμαστε τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα σαν ξεχωριστά ζητήματα προσωπικής στάσης και συλλογικής αναγκαιότητας, κάθε στιγμή που θα σκεφτόμαστε με βάση το ιστορικό και το στρατηγικό δίνοντας νόημα και αξία στο καθημερινό, σε αυτές τις στιγμές θα τιμάμε το σπουδαίο σύντροφο, φίλο κι αδερφό, επαναστάτη και Κομμουνιστή Γιάννη Νικολακόπουλο.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search