• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο έρχονται σε αντίθεση με διεθνείς αποφάσεις και οδηγίες

February 28, 2022 688

Πληροφορηθήκαμε ότι μετά την παρέμβαση οικολογικών οργανώσεων, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να σταματήσει το πλοίο SW Cook τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο για την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. που προκάλεσαν τον εκβρασμό θηλαστικών κητών. Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες ότι το SW Cook συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες, που θα επιφέρουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στη βιοποικιλότητα του βυθού. Towing cable 7 NM σημαίνει ότι συνεχίζει να σέρνει το μήκους σχεδόν 12 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 1200 μέτρων σύστημα ηχοβολισμού και τρισδιάστατης απεικόνισης του βυθού και του φλοιού της γης με σκοπό την ανεύρεση κοιτασμάτων. Το αεροβόλο κανόνι προκαλεί ηχητικές «εκρήξεις» κάθε 10 με 15 δευτερόλεπτα με ένταση πάνω από 250db. Σημειώνουμε ότι ο ήχος στο νερό ταξιδεύει 3-4 φορές γρηγορότερα από ό,τι στον αέρα και σε μεγαλύτερη απόσταση.

Οι σεισμικές έρευνες πού γίνονται τώρα στο Ιόνιο έρχονται σε αντίθεση με διεθνείς αποφάσεις και οδηγίες για την προστασία της βιοποικιλότητας, του περιβάλλοντος και τη μείωση εκπομπών αερίων για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απόφαση 7.13 της Συμφωνίας ΑCCOBAMS, Συμφωνία για τη διατήρηση των κητωδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την Παρακείμενη Ζώνη του Ατλαντικού, τη νομοθεσία της ΕΕ, που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να τηρούν τις οδηγίες για μείωση υποβρύχιας ηχορύπανσης, τη Συμφωνία του Παρισιού 2015 για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Επιγραμματικά θυμίζουμε τις εκφρασμένες θέσεις μας για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιόνιων Νησιών.

· Οι υδρογονάνθρακες δεν θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών ενέργειας στα νησιά μας.

· Θα επιφέρουν μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή.

· Θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό, βασικές οικονομικές δραστηριότητες των νησιών μας.

· Απομακρύνουν την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και τη στροφή προς καθαρή ενέργεια με μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις.

· Οι υποσχέσεις περί πλουτισμού είναι μύθος όπως φαίνεται καθαρά από τις εξορύξεις στην Αλβανία και Μπασιλικάτα της Ιταλίας.

· Δημιουργούν διεθνείς εντάσεις, που επιφέρουν μεγάλο κόστος στρατιωτικών δαπανών, ανασφάλεια στους κατοίκους και ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄βαθμού να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους προς τον τόπο, τους ανθρώπους και όλα τα έμβια όντα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του και να θέσουν τέλος στην επιχείρηση ερευνών και ενδεχόμενων εξορύξεων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή των Ιόνιων Νησιών αλλά και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος,                                   Ο Γραμματέας,

Βέρα Κορωνάκη                              Γρηγόρης Στέλιος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search