• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Βαμμένη με μίσος και αίμα η ιστορία των νεοναζί οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

August 08, 2023 1200
 
Bad Blue Boys το όνομά τους με μακρύ βιογραφικό, όσο το χέρι τους που το σηκώνουν ψηλά για να χαιρετούν ναζιστικά.

Γνωστοί στους δρόμους της Ευρώπης είναι η συγκεκριμένη ομάδα Κροατών με την ονομασία Bad Blue Boys, που εχθές μετέτρεψαν τους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας σε πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός 22χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Bad Blue Boys λοιπόν και το βιογραφικό τους μακρύ όσο και το χέρι τους, που το σηκώνουν ψηλά, πολύ συχνά, για να χαιρετήσουν ναζιστικά είτε μέσα στο γήπεδο, είτε έξω από αυτό. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη και το 2018 στην Αυστρία, όταν οι ναζιστές οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είχαν συγκεντρωθεί σε δρόμο στο Σάλτσμπουργκ και έκαναν πορεία, χαιρετώντας ναζιστικά. Φυσικά η αστυνομία τους είχε μαζέψει γρήγορα-γρήγορα, με τα «παλικάρια» να αρνούνται τις κατηγορίες περί εθνικοσοσιαλισμού (κάτι που απαγορεύεται στην Αυστρία).

Στις εξέδρες άναψαν φωτοβολίδες και πέταξαν στο πλήθος

Φυσικά η ναζιστική τους φήμη συνεχίζεται και μέσα στα γήπεδα. 2022 ήταν όταν ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της Ντιναμό της Κροατίας και της Μίλαν της Ιταλίας επρόκειτο να ξεκινήσει και οι γνωστοί οπαδοί της Κροατίας Bad Blue Boys, έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, δίνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς πριν από τον αγώνα.

Όπως ήταν λογικό, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κροατία είχε καταδικάσει αυτή την πορεία μίσους, αποκαλώντας την: «Φρικτή και εντελώς απαράδεκτη», «Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τις βασικές αξίες του ποδοσφαίρου». 

Το μίσος μεταφέρθηκε γρήγορα και μέσα στο γήπεδο, την ώρα που γινόταν ο αγώνας των δυο ομάδων, με αποτέλεσμα το μαχαίρωμα ενός οπαδού της Ντιναμό.

Στο βιογραφικό των Bad Blue Boys συγκαταλέγεται και το επεισόδιο που συνέβη το 2020 στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, όταν οι συγκεκριμένοι οπαδοί επιδείκνυαν πανό που έγραφε «Θα γαμ… Σέρβες γυναίκες και παιδιά»

Και μπορεί τότε να είχαν γίνει συλλήψεις και οι Κροάτες υπουργοί να δήλωναν «αηδιασμένοι» με το συγκεκριμένο πανό, ωστόσο, από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αντίθετα, η δυναμική των συγκεκριμένων ατόμων επεκτείνεται σε όλα τα κράτη της Ευρώπης.

Ρητορική μίσους

Για την ιστορία και για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τους οπαδούς της Κροατίας, στη χώρα αυτή οι σκληροπυρηνικές ομάδες οπαδών του ποδοσφαίρου συχνά παραπέμπουν στον πόλεμο ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1990 με τη σερβοκρατούμενη Γιουγκοσλαβία, για να χρησιμοποιήσουν ρητορική μίσους εναντίον των Σέρβων ή να δείξουν συμπάθεια στο φασιστικό κίνημα των Ουστάσα, το οποίο κυβέρνησε την Κροατία υπό τη ναζιστική γερμανική και ιταλική αιγίδα και καταδίωκε Σέρβους, Εβραίους και Ρομά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η άνοδος αυτή του εθνικισμού στα τελευταία χρόνια της Γιουγκοσλαβίας αντικατοπτρίζεται και στα γήπεδα ποδοσφαίρου σε όλο το πρώην ενοποιημένο κράτος, με σκοπό να προωθήσουν τις ιδέες τους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πρώτο άλμα στη βίαιη κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και παικτών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Σερβικού Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου σε μια πορεία στην πρωτεύουσα της Κροατίας Ζάγκρεμπ το 1990.

Παρά την είσοδο της Κροατίας στην Ε.Ε. το 2013, η χώρα έχει δει μια άνοδο του ρατσιστικού και νεοφασιστικού αισθήματος. Το 2016, μια πλάκα που έφερε το σύνθημα των Ουστάσα τοποθετήθηκε στον χώρο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Γιασένοβατς και αφαιρέθηκε μόνο μετά από πίεση του κοινού αρκετούς μήνες αργότερα.

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search