Σε πολύ δύσκολη θέση πρέπει να βρίσκεται η διοίκηση της ΕΠΟ για την υπόθεση των στημένων αγώνων, αν κρίνουμε από τις σπασμωδικές κινήσεις που έκαναν ο πρόεδρός της, Τάκης Μπαλτάκος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, Κώστας Κωτουλόπουλος. 

Ο Μπαλτάκος έστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, με την οποία του ζήτησε να παρέμβει για να δοθεί στην ΕΠΟ η δικογραφία και τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την έρευνα για τους «στημένους αγώνες». Αναγκάστηκε να ζητήσει την παρέμβαση Φλωρίδη, καθώς λίγες μέρες πριν ο αθλητικός εισαγγελέας, Κώστας Σπυρόπουλος, είχε αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία της έρευνας στον Κωτουλόπουλο. 

Ο Σπυρόπουλος, για να δικαιολογήσει την άρνησή του, ισχυρίστηκε ότι παρέδωσε τη δικογραφία στην Οικονομικη Αστυνομία και στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, χωρίς να κρατήσει αντίγραφα! Το «φτύσιμο» προς τη διοίκηση της ΕΠΟ ήταν ξεκάθαρο, όμως οι «ανιδιοτελείς εργάτες» του ελληνικού ποδοσφαίρου θεώρησαν ότι ψιχαλίζει. 

Παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, ο Μπαλτάκος προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την επιστολή του προς τον Φλωρίδη, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι στόχος της ηγετικής ομάδας της ΕΠΟ είναι να συγκαλύψει την υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται 18 ομάδες (5 της Super League και 13 της Super League 2). 

Στο αρχικό της στάδιο η υπόθεση ήρθε στην επικαιρότητα μετά από παρέμβαση του προέδρου του Ολυμπιακού και της Super League, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου (κατά την εξέλιξη της υπόθεσης ο Οικονόμου προήχθη σε υπουργό Καταστολής, δίνοντας τη θέση του στον Γιάννη Βρούτση). Το ίδιο έγινε και με την επιστολή Μπαλτάκου, η οποία έγινε γνωστή μετά από παρέμβαση-καταγγελία του Μαρινάκη.

Ο ερυθρόλευκος πρόεδρος, με την ιδιότητα του προέδρου της Super League, κατηγόρησε με επιστολή του τον Μπαλτάκο και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΠΟ ότι ενεργούν αυθαίρετα, χωρίς την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με στόχο να συγκαλύψουν την υπόθεση. Επίσης, τους κατηγόρησε ότι με την επιχειρούμενη παρέμβασή τους στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ, έχουν στόχο να εξαιρέσουν από το πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού μια σειρά από πρόσωπα με την δικαιολογία ότι αυτοί αποτελούν «εργαζόμενους» ομάδων, Ενώσεων ή της ΕΠΟ. Σε απλά ελληνικά, τους κατηγόρησε ότι επιδιώκουν το ακαταδίωκτο για τον εαυτό τους αλλά και για τους «προστάτες» τους. 

Μετά την επιστολή του Μαρινάκη και τη γνωστοποίηση του αιτήματος του Μπαλτάκου προς την κυβέρνηση, αναγκάστηκε να πάρει θέση ο Φλωρίδης, ο οποίος, με μια απάντηση-καταπέλτη για τον Μπαλτάκο, έκανε ξεκάθαρο ότι δε θα πάρει καμία πρωτοβουλία, γιατί δεν έχει σκοπό να παραβιάσει το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία. Εννοείται πως ο Μπαλτάκος, ως νομικός, ήξερε καλά πως ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει κανένα δικαίωμα να μοιράζει αντίγραφα δικογραφιών. Μια κίνηση απελπισίας έκανε με την επιστολή-αίτημα προς Φλωρίδη.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν ότι ο Μπαλτάκος και η παρέα του «θα βάλουν την ουρά στα σκέλια» και θα προσπαθήσουν να ξεχαστεί η υπόθεση, αυτοί έπραξαν το ακριβώς αντίθετο. Με ανακοίνωσή της η ΕΠΟ γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος Μπαλτάκος έστειλε επιστολή στον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, σχετικά με το θέμα της έρευνας για τη χειραγώγηση και τον παράνομο στοιχηματισμό αγώνων ποδοσφαίρου. Με την επιστολή της η ΕΠΟ τόνισε «την ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας από μέρους της κυβέρνησης με την έκδοση ΠΝΠ, προκειμένου να έχει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την άμεση διαλεύκανση της παρούσας υπόθεσης, καθώς και μελλοντικές σε περίπτωση που υπάρξουν», και απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον Φλωρίδη, δηλώντας ότι στόχος της ομοσπονδίας δεν είναι η παραβίαση του Συντάγματος αλλά αντίθετα «τηρουμένων των συνταγματικών επιταγών και των νόμων ζητείται η διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ομοσπονδίας για την ταχύτατη απονομή της δικαιοσύνης, αφού στην αντίθεση περίπτωση η Επιτροπή δεν έχει τα απαιτούμενα αποδεικτικά μέσα για να ενεργήσει». 

Με την επιστολή στον Σκέρτσο η παρέα της ΕΠΟ προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό γι’ αυτήν κλίμα και να δείξει ότι παίρνει πρωτοβουλίες για να αποδοθεί ταχύτερα δικαιοσύνη και αποκρούει τις κατηγορίες ότι έχει ως στόχο να συγκαλύψει την υπόθεση. 

Την ίδια στιγμή που ο Μπαλτάκος έστελνε επιστολή στον Σκέρτσο, ο Κωτουλόπουλος έκανε αίτημα προς την ΟΥΕΦΑ ζητώντας στοιχεία για την υπόθεση του κυκλώματος του παράνομου στοιχηματισμού. Η προσπάθεια Κωτουλόπουλου να αποκτήσει το υλικό της έρευνας έγινε γνωστή από δημοσίευμα της ιστοσελίδας dikografies.blogspot.com, η οποία επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ δεν νομιμοποιείται δικονομικά να ζητήσει τα στοιχεία της υπόθεσης από τη Eurojust. 

Ο Κωτουλόπουλος, μετά την πόρτα που έφαγε από τον αθλητικό εισαγγελέα Σπυρόπουλο, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει στοιχεία για την υπόθεση γιατί είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και προσωπικά στον «τάκο». Στο πρόσφατο παρελθόν, επί προεδρίας του, η Επιτροπή Δεοντολογίας έβαλε στο αρχείο 109 φακέλους της Sportradar, που αφορούσαν αγώνες που πιθανόν να σχετίζονταν με παράνομο στοιχηματισμό. Είναι ξεκάθαρο ότι αν προκύψει σύνδεση ανάμεσα στους αγώνες της έρευνας της Interpol και τους 109 «αρχειοθετημένους» αγώνες, ο Κωτουλόπουλος θα πρέπει να ψάχνει πέτρα να κρυφτεί, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων θα τον κατηγορήσει ότι επέλεξε να συγκαλύψει τις παρανομίες και να μη στείλει τις εμπλεκόμενες ομάδες στη Δικαιοσύνη.

Η στήλη δεν γνωρίζει αυτόν που συμβουλεύει την ηγετική ομάδα της ΕΠΟ και «βγάζει τη γραμμή» της ομοσπονδίας στην υπόθεση του παρανόμου τζόγου. Είναι όμως σίγουρη ότι η ΕΠΟ με αυτή τη «γραμμή» οδεύει με βήμα γοργό στο γκρεμό. Πιθανόν να είναι μονόδρομος για την ΕΠΟ, από τη στιγμή που ο αριθμός των εμπλεκόμενων ομάδων είναι πολύ μεγάλος και αν υπάρξει τιμωρία τους τινάζονται στον αέρα τα πρωταθλήματα της Super League και Super League 2,  με τις συνέπειες για τι ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο να είναι καταστροφικές. 

Απαντες έχουν κάνει εμμέσως πλην σαφώς ξεκάθαρο στον Μπαλτάκο ότι δεν εμπιστεύονται την ΕΠΟ και την Επιτροπή Δεοντολογίας της και γι΄ αυτό τις έχουν αποκλείσει από την έρευνα, αφενός για να μπορέσουν να κάνουν απερίσπαστα τη διερεύνηση της υπόθεσης και αφετέρου για να μην επιτρέψουν στους εμπλεκόμενους να προετοιμαστούν στην περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στις δικαστικές αίθουσες. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την υπόθεση στοχεύοντας στο μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος, στην περίπτωση που ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ δώσουν εντολή να φτάσει η υπόθεση μέχρι το τέλος και οι εμπλεκόμενες ομάδες να πληρώσουν το τίμημα για την εμπλοκή των προέδρων και των παραγόντων τους στο παράνομο στοίχημα. 

Οπως τονίσαμε και στο προηγούμενο άρθρο για την υπόθεση του παράνομου τζόγου (Παράνομος τζόγος, μαφία, «τσιγαράδικα» και στο βάθος Μελισσανίδης – Μαρινάκης) είναι πιθανό η συγκεκριμένη έρευνα να λειτουργήσει ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σε κάποια ή κάποιες από τις χώρες που διεξάγεται η έρευνα θα φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια, πρόεδροι και ομάδες θα τιμωρηθούν και μετά τα ΜΜΕ θα αναλάβουν να πείσουν ότι «το απόστημα καθαρίστηκε» και πλέον το ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι καθαρό.

ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται γύρω από το ποδοσφαιρικό στοίχημα χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Οταν το πράγμα αρχίζει να «ξεφεύγει», τότε διεξάγουν μια έρευνα και για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των φιλάθλων στέλνουν κάποιους προέδρους στη φυλακή και υποβιβάζουν κάποιες ομάδες. 

Αυτό ακριβώς φοβούνται ο Μπαλτάκος και η διοίκηση της ΕΠΟ: μήπως οι ελληνικές ομάδες γίνουν ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για να σωθεί το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στοίχημα. Γνωρίζουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα έχουν καμία βοήθεια και πως οι σημερινοί «προστάτες» τους θα τους φορτώσουν τις ευθύνες για να βγουν οι ίδιοι καθαροί. Γι’ αυτό και αντιδρούν τόσο σπασμωδικά.

Κος Πάπιας

ΥΓ. Από την ημέρα που έγινε γνωστή η υπόθεση των στημένων αγώνων μέχρι σήμερα έχει εξαφανιστεί από την πιάτσα ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο όποιος έχει υπό τον έλεγχ’ο του την ΕΠΟ. Η ΠΑΕ ΑΕΚ, μέσω του εκπροσώπου της, Γιώργου Κοσμά, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Παραθέτουμε όλη τη δήλωση του κιτρινόμαυρου εκπρόσωπου, χωρίς ιδιαίτερα σχόλια. Δεν χρειάζονται, γιατί από το περιεχόμενο και το ύφος μπορεί ο αναγνώστης να καταλάβει: 

«Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να ασκηθούν όλες οι πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Να πάμε γρήγορα, αλλά τεκμηριωμένα. Για παράδειγμα, αν πάει ένας ποδοσφαιριστής να στήσει την ομάδα του, θα χτυπήσει το ραντάρ, όμως η ομάδα δεν έχει ευθύνη. Δεν γίνεται να έχουμε τιμωρίες με απλές ενδείξεις, πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση. Ωστε κανείς ένοχος να μη διαφύγει, αλλά και κανείς αθώος να μην καταδικαστεί. Η λέξη κλειδί είναι η τεκμηρίωση. Πλήρης τεκμηρίωση ώστε να σταλεί η υπόθεση σε δίκη με ολοκληρωμένο φάκελο, έτσι ώστε οποιοσδήποτε είναι βρώμικος να καταδικαστεί, αλλά όχι να καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Υπάρχουν 109 φάκελοι. Αν υπάρχουν 70 ένοχοι να καταδικαστούν, αλλά κι αν υπάρχουν 30 αθώοι να μην την πληρώσουν άδικα για οτιδήποτε. 

Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας ακατάσχετης φημολογίας. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο στα χέρια μας αυτή την στιγμή, όπως και η επιτροπή δεοντολογίας δεν έχει στοιχεία στα χέρια της. Εχουμε μόνο διασπορά ακατάσχετης φημολογίας χωρίς να έχει πάρει η επιτροπή δεοντολογίας τίποτα. Αυτό πρέπει να ζητήσουμε να συμβεί, να έχουμε το γρηγορότερο τα στοιχεία από την Οικονομική Αστυνομία και το Εγκληματολογικό. Να αξιολογηθεί το υλικό και να προχωρήσει η διαδικασία, σύννομα και τεκμηριωμένα. Οχι να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης η ακατάσχετη φημολογία. Να δοθεί βορά ένα όνομα ή μια ομάδα και να μην έχει τελικά ευθύνη θα είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί να καταδικάζεται κανείς χωρίς αποδεικτικό υλικό. 

Η ΑΕΚ σας παρακαλεί να ασκήσετε όλη σας την επιρροή για να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Κι ένας να είναι ο ένοχος να πληρώσει και να πληρώσει γρήγορα, πόσο μάλλον αν είναι περισσότεροι. Αλλά δεν μπορεί να παρακαμφθεί η ανακριτική διαδικασία. Κατανοητό το ενδιαφέρον σας κύριε πρόεδρε, αλλά να προχωρήσουμε σωστά και τεκμηριωμένα για να φτάσουμε ως το τέλος. Αν υπάρχει σαθρό υπόβαθρο στην τεκμηρίωση, μετά μπορεί κάποιος όντως ένοχος, σε δεύτερο ή τρίτο βαθμό να αθωωθεί. Αν είναι δεμένη η τιμωρία όμως, θα τιμωρηθεί σε όλους τους βαθμούς. Οχι υπό την πίεση των στιγμών και για τις εντυπώσεις να κινηθούμε χωρίς τεκμηρίωση. Ο,τι ζητήσουν οι δικαστές για να φέρουν σε πέρας γρήγορα και τεκμηριωμένα το έργο τους, να το έχουν. Παράδειγμα το Παναθηναϊκός – Απόλλων Λάρισας. Αν ο συντάκτης της έκθεσης δεν είχε γράψει πως δεν προκύπτει ευθύνη του Παναθηναϊκού, τι θα είχε γίνει; Θα είχε τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός;».

Αρκεί μια προσεκτική ανάγνωση για να καταλάβουμε αφενός τις «συμβουλές» της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ προς τη διοίκηση της ΕΠΟ και αφετέρου την ενόχλησή της για τις πρωτοβουλίες του Μπαλτάκου. Η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ ταυτίζεται με την αρχική κυβερνητική άποψη, του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου, και ζητάει να χυθεί άπλετο φως, αλλά να υπάρξει ενδελεχής έρευνα και πλήρη τεκμηρίωση για να επιβληθούν κυρώσεις στις ομάδες που θα κριθούν ένοχες για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα των «στημένων» αγώνων. 

Αυτό σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει μια σημαντική χρονική περίοδος μέχρι να πέσουν τίτλοι τέλους στην υπόθεση. Ταυτόχρονα, ζητάει από τον Μπαλτάκο να μην αντιδρά υπό την πίεση των στιγμών, να περιμένει την εξέλιξη της έρευνας και να μην κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Ο Μελισσανίδης και οι κολαούζοι του προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να διαχειριστούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με τον Μαρινάκη να ελέγχει τις ομάδες της Super League, γνωρίζουν ότι αν η υπόθεση φτάσει μέχρι το τέλος και υπάρξουν υποβιβασμοί ομάδων, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση της η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ. Κατά συνέπεια, η κυριαρχία τους στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα τεθεί υπό αμφισβήτηση  και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά την επόμενη μέρα.