• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

August 18, 2023 666

Η ρήση ανήκει στο συγγραφέα της αρχαιότητας Λουκιανό, τη συναντάμε στο έργο του «Πώς δει ιστορίαν συγγραφείν». Στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα μεταφράζεται «κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι» και αντιστοιχεί στη λαϊκή έκφραση «πολύ κακό για το τίποτα». Τη χρησιμοποιούμε στις περιπτώσεις που ενώ προσπαθούμε παρά πολύ για κάτι και δημιουργούμε μεγάλες προσδοκίες γι’ αυτό, το τελικό αποτέλεσμα είναι μηδαμινό και δυσανάλογο της προσπάθειας που έγινε. 

Η ρήση του Λουκιανού αποτυπώνει στον απόλυτο βαθμό την προσπάθεια του Κούλη και των «πετσωμένων» ΜΜΕ να μας πείσουν ότι ήταν σημαντική και με πολύ καλό αποτέλεσμα η σύσκεψη με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους Big4 του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η σύσκεψη είχε στόχο τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και αποφάσεων για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Κούλης οργάνωσε τη σύσκεψη για να βγει από τη δύσκολη θέση, εξαιτίας της καταστροφικής διαχείρισης της υπόθεσης με την έλευση των νεοναζί οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και της σύγκρουσής τους με τους ΑΕΚτζήδες οπαδούς στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κατέληξε στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ. Αξιοποίησε την παρουσία του Τσέφεριν στην Αθήνα για τον τελικό του Super Cup στο «Γ. Καραϊσκάκης», για να εμφανιστεί μετά τις διακοπές του και να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να λύσει «άπαξ και διά παντός» το πρόβλημα της οπαδικής βίας. 

Η στήλη είναι σίγουρη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων δεν είχε αυταπάτες για το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής. Ηξερε ότι δεν μπορείς να βρεις τη λύση στο πρόβλημα συζητώντας με αυτούς που το δημιουργούν για να εξασφαλίσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και τα φράγκα. Ο Κούλης, όπως λέει και ο λαός, «έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Παρά τις χαμηλές προσδοκίες, το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν πιο απογοητευτικό και από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. 

Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε για δεύτερη φορά τα μέτρα που είχε εξαγγείλει μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, για κατάργηση των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών και τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα, τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί μολονότι θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση Κούλη 1. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος των φιλάθλων -ιδιαίτερα των οργανωμένων- κατά την είσοδό τους στο γήπεδο θα γίνεται από τους μπάτσους και όχι από τους σεκιούριτι και τη δημιουργία παρατηρητηρίου κατά της βίας σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 

Ο Κούλης έκλεισε τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του με προειδοποίηση των προέδρων των ομάδων, ότι αν δεν συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, θα ενεργοποιήσει κατασταλτικά μέτρα, όπως η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς φιλάθλους και ο προσωρινός αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οπως ήταν φυσικό οι εξαγγελίες του Κούλη λοιδορήθηκαν από την πλειοψηφία των φιλάθλων και δεν μπόρεσαν να τις υπερασπιστούν ούτε τα μέλη του αθλητικού τομέα της ΝΔ, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα της συνάντησης κορυφής να μπουν αμέσως στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. 

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη συνάντηση είναι οι μπουρδολογίες του Τσέφεριν και η πρόσκλησή του προς όλους για να αντιμετωπιστεί ο «καρκίνος» της οπαδικής βίας, καθώς και η ηγετική εμφάνιση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ερυθρόλευκος πρόεδρος κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του Ολυμπιακού, συνδέοντας την καταπολέμηση της οπαδικής βίας με ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο Μαρινάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για να εξαλειφθεί η βία στα γήπεδα θα πρέπει να αλλάξει η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ, που δεν έχει κάνει το παραμικρό για να εφαρμοστεί η Ολιστική Μελέτη αναδιοργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, να αλλάξει ο τρόπος εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ και να ψηφίζουν όλα τα σωματεία που έχουν αθλητική αναγνώριση, και όχι οι Ενώσεις, και να εφαρμοστεί ο νόμος για τη λειτουργία της επαγγελματικής διαιτησίας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται υπό την εποπτεία της Super League. 

Με την πρόταση του Μαρινάκη για την επαγγελματική διαιτησία συμφώνησε ο νυν υπουργός Καταστολής και τέως υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, και μένει να δούμε αν θα την κάνει δεκτή η κυβέρνηση, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τη διοίκηση της ΕΠΟ. Εκμεταλλευόμενος τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται ο Κούλης και ο Μελισσανίδης, ο Μαρινάκης προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δρομολογήσει εξελίξεις στην ΕΠΟ, που θα του επιτρέψουν να ξαναπάρει τον έλεγχο της ομοσπονδίας από τον Μελισσανίδη. 

ΥΓ1. «Φταίει η κοινωνία, δεν είναι πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Ο ρατσισμός είναι πρόβλημα της κοινωνίας. Ο ρατσισμός είναι παντού, η βία είναι παντού. Γιατί; Γιατί η διαφορά του πλούσιου με τον φτωχό είναι πολύ μεγάλη. Δεν ΠΗΓΗυπάρχει μεσαία τάξη να ισορροπήσει την κατάσταση. Οι ανισότητες δημιουργούν προβλήματα. Ο μισός πλανήτης υποφέρει από πείνα ο άλλος μισός πεθαίνει από χοληστερίνη. Ο,τι συνέβη στην Ελλάδα, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Είναι θέμα κουλτούρας, είναι θέμα παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα, όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας επίσης, αλλά όσοι είναι στην εξουσία κλέβουν τα πάντα και έτσι δυσκολεύει η κατάσταση». 

Με μια μεστή δήλωση (συριζαίικου τύπου, δεν είναι δα επαναστάστης κομμουνιστής), ο Πεπ Γουαρδιόλα πήρε σαφή και ξεκάθαρη θέση για το θέμα της αθλητικής βίας και της δολοφονικής δράσης των οπαδικών στρατών. Ορισμένοι προσπάθησαν να αποδομήσουν τα λόγια του με το επιχείρημα ότι είναι ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος, που ξοδεύει αφειδώς τα φράγκα των εμίρηδων ιδιοκτητών της Σίτι για να δημιουργήσει ανταγωνιστικές ομάδες και να παραμένει στην κορυφή του ποδοσφαιρικού star system. Δυστυχώς γι΄ αυτούς, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, τοποθέτησε το θέμα στην πραγματική του διάσταση, μιλώντας με απλά λόγια και χωρίς να το παίζει πολιτικός ινστρούχτορας. Και γι’ αυτό κατάφερε να κερδίσει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλάθλων. 

Οι κοινωνικές ανισότητες, που είναι η δομική βάση του καπιταλισμού, γεννούν τις συνθήκες για την ανάπτυξη του φασισμού και του ρατσισμού. Η αστική τάξη, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εκμεταλλεύεται την υποχώρηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος και προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία της. Ενας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές για να πετύχουν την επιβολή της αστικής ιδεολογίας είναι η αξιοποίηση του δόγματος «No Politica», για να δημιουργήσουν τους οπαδικούς στρατούς από τους νεολαίους που δραστηριοποιούνται στις εξέδρες των γηπέδων και τους συνδέσμους των οπαδών. Κατά συνέπεια, ο μοναδικός τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα της οπαδικής βίας είναι να εντείνουμε τον αγώνα για να εξαλείψουμε την αιτία που τη γεννάει, να εντείνουμε δηλαδή τον αγώνα για να τσακίσουμε τον καπιταλισμό. 

ΥΓ2. Την τιμωρία του Αρη πριν από τον αγώνα με τη Ντινάμο Κιέβου για το Conference League ζήτησε η Ουκρανική Ομοσπονδία Ποδοφαίρου, με αφορμή το πανό «Συντρίψτε τους ναζί του Αζόφ», που ύψωσαν στις εξέδρες του «Κλεάνθης Βικελίδης» οι κιτρινόμαυροι οπαδοί στον πρώτο αγώνα. Η Ουκρανική Ομοσπονδία έστειλε επιστολή στην UEFA και παρουσιάζει το πανό σαν… «ρωσική προπαγάνδα», τονίζοντας ότι «οι υπερασπιστές της Azovstal, γνωστή και ως μονάδα Azov του ουκρανικού στρατού, δεν έχουν καμία σχέση με τους Ναζί, ούτε και κανείς στην ουκρανική κοινωνία, αλλά αυτό είναι το αφήγημα της ρωσικής προπαγάνδας που διαδίδει σε όλο τον κόσμο». 

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι οι ΒΒΒ νεοναζί οπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, είναι αδελφοποιημένοι με τους οπαδούς της Ντινάμο Κίεβου και σύμφωνα με δημοσιεύματα ορισμένοι από αυτούς έχουν πάει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν κατά των Ρώσων. 

ΥΓ3. Λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, από το νεοναζιστικό τάγμα εφόδου των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, οι οπαδοί του Ολυμπιακού, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη βελγική Γκενκ για τον τρίτο προκριματικό του Europa League, στο «Γ. Καραϊσκάκης», ανέβασαν πανό που έγραφε «Βασίλης Ρουμπέτης 1985-2023», αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό φόρο τιμής σε ένα από τα ηγετικά στελέχη της Θύρας 7.

Ο ερυθρόλευκος οπαδός είχε καταδικαστεί για «συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» στην δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου το 2007, στο οπαδικό ραντεβού στην Παιανία, και ήταν γνωστός άνθρωπος «της νύχτας». Η δολοφονία του στον Κορυδαλλό αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της Greek Mafia. Ο Ρουμπέτης είχε ειδική άδεια για να βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο σε κρίσιμα ματς των ερυθρόλευκων και τη στιγμή της δολοφονίας του οδηγούσε θωρακισμένο αυτοκίνητο εταιρίας του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου. Εχοντας ως δεδομένο ότι η Θύρα 7 ελέγχεται απόλυτα από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, θεωρούμε ότι η ανύψωση του πανό έγινε με πλήρη κάλυψη από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κατά συνέπεια, ο ερυθρόλευκος πρόεδρος δεν μπορεί να το παίζει υπεράνω όλων και να κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας  

ΠΗΓΗ: Κος Πάπιας - Eksegersi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search