Aφόρητη φαφλατολογία από τον νέο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάριο Ηλιόπουλο, στην πρώτη συνέντευξη «Τύπου» που έδωσε, αλλά για την ταμπακέρα τίποτα. Είναι φανερό πως ο άνθρωπος είχε ανάγκη από λίγη δημοσιότητα, γι’ αυτό δεν έβαζε γλώσσα μέσα, σε μια καφενειακού επιπέδου κουβέντα, στην οποία δεν είπε και τίποτα. Αφησε τους οπαδούς της ΑΕΚ με την ανησυχία ότι μπορεί να είναι «ο νέος Τροχανάς», χωρίς μάλιστα να διαθέτει τη μόρφωση και την ευγλωττία του μακαρίτη.

Αυτά, όμως, ποσώς μας αφορούν. Μας αφορά μόνο η σκανδαλώδης μεταβίβαση του γηπέδου, που χτίστηκε με δημόσιο χρήμα (περίπου 35 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής μόνο για το γήπεδο). Ο «σούπερ Μάριο» δεν είπε κάτι συγκεκριμένο, άφηνε όμως να εννοηθεί πως το γήπεδο είναι στο «πακέτο» που αγόρασε από τον Μελισσανίδη, όπως ακριβώς το είχε ανακοινώσει ο τελευταίος κατά την παρουσίαση του νέου αφεντικού.

Και βέβαια, δεν μας προξένησε καμιά εντύπωση το γεγονός ότι δεν έγινε καμιά ερώτηση γι’ αυτό το ζήτημα, μολονότι έχει εκ των πραγμάτων ανοίξει, καθώς μετά το δικό μας αποκαλυπτικό δημοσίευμα ήταν κάμποσοι αυτοί που το αντέγραψαν. Σιγά που θα στεναχωρούσαν το αφεντικό οι αθλητικογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΑΕΚ (το ίδιο θα συνέβαινε και αν το ζήτημα αφορούσε άλλη ΠΑΕ). Ρωτούσαν αν ο Ηλιόπουλος θα κάνει μεταγραφές, αν αυτό ήταν το παιδικό του όνειρο, αν θα αποφασίζει μόνος του ή εν συμβουλίω («εγώ» ήταν η απάντηση, αν… αγαπάει τον κόουτς Αλμέιδα, αν θα κρατήσει τους ανθρώπους του Μελισσανίδη, αλλά για το θέμα που κάνει τζιζ τίποτα.

Επειδή δεν ρώτησαν οι «ενσωματωμένοι», δεν σημαίνει και πως δεν υπάρχει ζήτημα. Και είναι πεντακάθαρο. Ας θυμηθούμε πώς έχει η υπόθεση:

 

Το γήπεδο, λοιπόν, που φτιάχτηκε με λεφτά του ελληνικού λαού, απαγορεύεται να παραχωρηθεί σε τρίτον. Ούτε στην ΠΑΕ ΑΕΚ, είτε αυτή ανήκει στον Μελισσανίδη είτε ανήκει στον Ηλιόπουλο. Αλλο η ΠΑΕ να κάνει χρήση και να πληρώνει αυτά που πρέπει στο ερασιτεχνικό σωματείο, άλλο το γήπεδο να παραχωρείται στην ΠΑΕ (αδιάφορο αν παραχωρείται έναντι ευτελούς ή «ευλόγου» τιμήματος) και αυτή να κάνει κάθε είδους μπίζνες με αυτό.

Η Σύμβαση Ερασιτεχνικής ΑΕΚ – Περιφέρειας Αττικής δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

  • Η Ερασιτεχνική είναι αρμόδια και υπεύθυνη για τη λειτουργία, συντήρηση και διαχείριση του γηπέδου (άρθρο 3).
  • Η Ερασιτεχνική απαγορεύεται να παραχωρήσει σε τρίτο τα δικαιώματά της επί του γηπέδου. Πρέπει να τα διαχειρίζεται η ίδια (άρθρο 7).
  • Αν η Ερασιτεχνική προβεί σε παραχώρηση, τότε η Περιφέρεια πρέπει να ζητήσει πίσω τα λεφτά που έβαλε (άρθρο 8).

Παραχώρησε ή όχι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ την εκμετάλλευση του γηπέδου στην ΠΑΕ ΑΕΚ, παραβιάζοντας τη σύμβαση; Σχετικές ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει. Ομως στον ισολογισμό της ΠΑΕ ΑΕΚ για τη χρήση 2022-2023, σε διάφορους λογαριασμούς, εμφανίζεται ποσό γύρω στα 35-36 εκατ. ευρώ ως υποχρεώσεις της ΠΑΕ ΑΕΚ προς την Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Ιδού ενδεικτικά ένας λογαριασμός:

Aπό πού προέκυψαν αυτές οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ προς την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, που χρονικά συμπίπτουν με την ένταξη λειτουργίας του γηπέδου και της χρήσης-διαχείρισής του από την ΠΑΕ ΑΕΚ; Είναι προφανές ότι το μόνο που έχει να «πουλήσει» η Ερασιτεχνική στην ΠΑΕ ΑΕΚ είναι το γήπεδο (κι ας απαγορεύεται!). Πληροφορίες, που δεν τις έχουμε διασταυρώσει, αναφέρουν ότι έχει συναφθεί σύμβαση 30 ετών, με ετήσιο μίσθωμα 1,2 εκατ. ευρώ. Το ποσό ταιριάζει (30 Χ 1,2 = 36).

Καταρχάς, μια τέτοια σύμβαση είναι παράνομη, καθώς αντίκειται ρητά στη σύμβαση Ερασιτεχνικής – Περιφέρειας για την κατασκευή του γηπέδου με λεφτά της Περιφέρειας.

Δεύτερο, το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο, αν ισχύει, είναι ευτελέστατο. Αρκεί να θυμίσουμε το deal του Μελισσανίδη με τον ΟΠΑΠ, για να ονομαστεί το γήπεδο ΟΡΑΡ Arena, που έκλεισε στα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο για πέντε χρόνια. Αυτά τα λεφτά τα παίρνει η ΠΑΕ, φυσικά.

Αλλά δεν είναι μόνο η εμπορική ονομασία του γηπέδου που «πιάνει» 2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Είναι και μια σειρά άλλες μπίζνες.

  • Τι έσοδα συγκεντρώνονται από τα (πανάκριβα) διαρκείας και τα απλά εισιτήρια σε ετήσια βάση;
  • Ποιος εκμεταλλεύεται τις σουίτες του γηπέδου και έναντι ποιου συμβατικού ποσού; Εχει γραφτεί πως μια σουίτα πωλείται 70.000 ευρώ. Λογαριάστε 39 σουίτες και θα διαπιστώσετε πως μόνο από τις σουίτες η ΠΑΕ ΑΕΚ βγάζει τα διπλά απ’ αυτά που υποτίθεται πως δίνει (αν τα δίνει) στην Ερασιτεχνική. Περιττεύει να πούμε πως απαγορεύεται η πώληση (έστω κι αν βαφτίζεται μακροχρόνια μίσθωση ή όπως αλλιώς) τμημάτων ενός γηπέδου που απαγορεύεται να παραχωρηθεί σε οποιονδήποτε τρίτο.
  • Ποιος εκμεταλλεύεται τα κυλικεία μέσα και έξω από το γήπεδο, το εστιατόριο, τη μπουτίκ, το μικρό πάρκινγκ στο υπόγειο και έναντι ποιων συμβατικών ποσών;
  • Ποιος έκανε το deal με την ΟΥΕΦΑ για τη διεξαγωγή του τελικού του Confernece League 2024 και σε τι ποσό ανήλθε η σχετική σύμβαση;

Οπως αντιλαμβάνεστε, η σύμβαση παραχώρησης του γηπέδου από την Ερασιτεχνική στην ΠΑΕ ΑΕΚ δεν είναι μόνο παράνομη, είναι είναι και λεόντειος (λέων η ΠΑΕ). Κανείς, άλλωστε, δε θα προχωρούσε σε μια τέτοια παρανομία, αν δεν ήταν να βγάλει λεφτά, πολλά λεφτά.

Για την παρανομία υπάρχουν, φυσικά, υπεύθυνοι, σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Εμείς έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες επαφές στο πολιτικό επίπεδο. Εχουμε πρωτοκολλήσει το άρθρο μας στην Περιφέρεια και περιμένουμε την απάντηση του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά. Εχουμε επικοινωνήσει με την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, η οποία είχε υπογράψει τη σύμβαση με την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, και της ζητήσαμε να πάρει θέση (το ότι σήμερα είναι βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαγράφει τις πολιτικές ευθύνες της).

Θα τα ξαναπούμε…