• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Η Σρι Λάνκα φλέγεται, η ηγεσία παραιτείται

July 09, 2022 563

BINTEO PRIN

 

Χιονοστιβάδα εξελίξεων φέρνει στην ασιατική χώρα η γενικευμένη εξέγερση που ξέσπασε σήμερα στην πρωτεύουσα Κολόμπο, με τις κάμερες να καταγράφουν πρωτοφανείς εικόνες, ενώ από την οργή λαού δεν γλίτωσε η κατοικία του πρωθυπουργού, που παραδόθηκε στις φλόγες.

Παραιτήσεις και προαναγγελίες

Σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η οργή των κατοίκων, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, η ηγεσία της χώρας τελεί υπό παραίτηση, με τον πρωθυπουργό να προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και τον πρόεδρο να δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του στις 13 Ιουλίου.

Το μένος των κατοίκων της πρωτεύουσας στρέφεται κυρίως κατά του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ο οποίος φυγαδεύτηκε σήμερα από το Κολόμπο, λίγο πριν το πλήθος εισβάλει στην υπερπολυτελή κατοικία του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Κοινοβουλίου,  Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα, ο πρόεδρος «για να εξασφαλίσει μια ειρηνική μετάβαση, δήλωσε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», ενώ η εξήγηση για το γεγονός ότι ο Ρατζαπάσκα δεν παραιτείται αμέσως προβάλλεται το επιχείρημα ότι «ο πρόεδρος χρειάζεται μια μεταβατική περίοδο για να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του». Ο Ρατζαπάσκα φέρεται να έχε καταφύγει σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού και να είναι υπό την προστασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. 

Η οργή που συσσωρευόταν εδώ και καιρό ξέσπασε σήμερα με διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Κολόμπο να σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλλουν στην κατοικία του προέδρου, στην κατοικία του πρωθυπουργού, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια. Όπως επιβεβαίωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου το γραφείο του Βικρεμεσίνγκε, η πρωθυπουργική κατοικία έχει παραδοθεί στις φλόγες μετά την εισβολή των διαδηλωτών.

Protesters have broken into the private residence of Prime Minister Ranil Wickremesinghe and have set it on fire - PM's office pic.twitter.com/yXGFvHbMKt

— Azzam Ameen (@AzzamAmeen) July 9, 2022

 

Από νωρίς, σήμερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με βίντεο και εικόνες που καταγράφουν τους διαδηλωτές στις πολυτελείς επαύλεις, μέσα σε πισίνες, στην κρεβατοκάμαρα του προέδρου κλπ.

இலங்கை அதிபர் மாளிகைக்குள் உள்ள நீச்சல் குளத்தில் போராட்டக்காரர்கள்#SriLankaCrisis #EconomicCrisis #Rajapaksa pic.twitter.com/5aOTicStPY

— ?????? ??????????? (@AjeethK_) July 9, 2022

 

இலங்கை அதிபரின் படுக்கை அறையில் போராட்டக்காரர்கள்#SriLanka #SriLankaCrisis #Rajapaksa pic.twitter.com/OXmxjedJ91

— ?????? ??????????? (@AjeethK_) July 9, 2022

 

Inside the President's Palace.#SriLankaProtests #SriLanka pic.twitter.com/xqvozUvKJE

— ????  (@IcanArgue) July 9, 2022

 

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο  Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε προτίθεται να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης.

The first time protestor from the Aragalaya to officially open the doors of the Presidential Palace to the public.#lka #SriLankaProtests #SriLankaEconomicCrisis #GotaGoHome2022 #SriLanka #lka #lka #SriLanka #EconomicCrisisLK #SriLankaCrisis #SriLankaProtests pic.twitter.com/qr9Xj8HFIC

— Siraj Noorani (@sirajnoorani) July 9, 2022

 

Την ίδια στιγμή, μύλος επικρατεί με την τύχη του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, καθώς οι αρχικές αναφορές περί φυγάδευσής του διαψεύστηκαν, ωστόσο υπάρχουν βίντεο που φέρεται να τον δείχνουν να αποχωρεί από την πρωτεύουσα με πλοίο. Πηγή των υπηρεσιών Άμυνας δήλωσε ότι ο Ρατζαπάξα παραμένει πρόεδρος της Σρι Λάνκα και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, όπου τον προστατεύει ο στρατός.

Νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει στη συνοικία του Κολόμπο όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου και διαλύοντας πολλά οδοφράγματα της αστυνομίας μέχρι να φτάσουν στην οικία του.

#SriLanka | People gather in large numbers outside the Presidential Secretariat in Colombo as the beleaguered island-nation witnesses massive protests amid ongoing economic turmoil. @UNICEF_SriLanka @GotabayaR #SriLankaProtests #SriLankaEconomicCrisis#TheDispatch pic.twitter.com/bGUdxx8vOg

— The Dispatch (@InDispatch) July 9, 2022

 

Wow.. Look at this Crowd.. July 9 is Most Unforgettable day of Sri Lanka..#SriLanka #GoHomeGota #අරගලයටජය #SriLankaProtests #ProtestLK #SriLanka #SriLankaCrisis pic.twitter.com/NNsZNGHdSo

— ShanM (@MihirunS) July 9, 2022

 

Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει το οργισμένο πλήθος από το να περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Οι μέχρι στιγμής αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες από τις συμπλοκές. 

Η οικονομία της Σρι Λάνκα βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, που έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%.Εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνικές διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

Αυτή την περίοδο η Σρι Λάνκα με τη βοήθεια της Ινδίας και άλλων χωρών προσπαθεί να διαπραγματευτεί ένα «πρόγραμμα διάσωσης» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων όλα τα μέλη της οικογένειας Ρατζαπάξα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τον πρόεδρο της χώρας. Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί και τον Μάιο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και αδελφού του Μαχίντα, διόρισε στην πρωθυπουργία τον αντίπαλό του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Αργά χθες Παρασκευή η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας μέσα και γύρω στο Κολόμπο, αφού χιλιάδες φοιτητές, που πραγματοποίησαν πορεία προς την οικία του Ρατζαπάξα, ήρθαν αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα των δυνάμεων της τάξης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε επισημάνει ότι οι αρχές δεν θα εμποδίσουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρθεί ως τις 08:00 το πρωί.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search