• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ακόμα σου φαίνονται όλα φυσιολογικά;

July 31, 2023 709
 - kosmodromio.gr
Πρωτόγνωρες εικόνες από έναν Ιούλιο ακραίων καιρικών φαινομένων στον κόσμο.
Το είπαν «καλοκαίρι των άκρων», αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει. Πολλοί μίλησαν για έναν Ιούλιο που δεν θα ξεχάσουμε για πολλά χρόνια μετά, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τον Αύγουστο.

Από το βόρειο έως το νότιο ημισφαίριο ο κόσμος βίωσε αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες, βρέθηκε αντιμέτωπος με ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα σε δασικές και… όχι μόνο εκτάσεις, ενώ αλλού άνοιξαν οι ουρανοί.

Ο Ιούλιος του 2023 έσπασε μετεωρολογικά και πολλά άλλα ρεκόρ. Με τη δύναμη της εικόνας και τη ματιά των φωτορεπόρτερ «ταξιδεύουμε» από τον Καναδά έως την Ελλάδα, από την Κίνα μέχρι την Ουρουγουάη σε καιρικές καταστάσεις που ακόμα ορισμένοι θεωρούν… φυσιολογικές ή απλά μια νέα κανονικότητα…

Ο Καναδάς, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, είναι συνηθισμένος στις δασικές πυρκαγιές. Αλλά φέτος η κατάσταση ήταν διαφορετική. Δεν το λες και «μια από τα ίδια» να φτάνουν οι καπνοί από τα αποτεφρωμένα δάση του Καναδά στο Ιόνιο και την παραλία των Φαλάσαρνων στα Χανιά της Κρήτης!  

Η έκταση που παραδόθηκε στις φλόγες ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη φορά. Ο Καναδάς είχε να βιώσει τέτοια καταστροφή από το 1990. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια στρέμματα γης έγιναν στάχτη και ο καπνός των καμένων του Καναδά «σκέπασε» τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, την Ουάσινγκτον.

Οι εκπομπές αερίων από τις φωτιές φέτος στη χώρα του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό είναι οριακά ίδιες με όσο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνουν σε έναν χρόνο οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων στη χώρα.  

Κατηφορίζοντας από τον Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες η κατάσταση θυμίζει «καμίνι». Τις τελευταίες εβδομάδες η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ κατέγραψε περισσότερα από 5.000 ρεκόρ θερμοκρασίας. Στο Φοίνιξ, πρωτεύουσα της πολιτείας Αριζόνα, ο υδράργυρος έμεινε κολλημένος στους 43 βαθμούς Κελσίου για 25 συνεχόμενες ημέρες!

Γιατροί σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ δέχθηκαν στα ιατρεία τους ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποστεί ελαφριά μεν, εγκαύματα δε, επειδή σκόνταψαν και έπεσαν με τα κοντά παντελονάκια (σορτς) πάνω σε καυτά πεζοδρόμια!  

Κι ενώ κάποιες πολιτείες «ψήνονταν» το Βερμόντ, στα βορειανατολικά της χώρας, πλημμύριζε!

Πολύ, πολύ πιο νότια στις όχθες του ποταμού Πλάτα στην Ουρουγουάη δεν έπεφτε σταγόνα. Η χώρα της νοτίου Αμερικής βίωσε φέτος τη χειρότερη ξηρασία και λειψυδρία των τελευταίων 74 ετών στην ιστορία της και με θερμοκρασίες που κι εδώ (ω! τι έκπληξη) έσπασαν ρεκόρ.

 

Στις αρχές του Ιουλίου η στάθμη στην υδαταποθήκη του Πάσο Σεβερίνο, η οποία υδροδοτεί περισσότερους από τους μισούς από τους 3,5 εκατομμύρια κατοίκους της Ουρουγουάης, βρισκόταν σε «ιστορικά χαμηλό επίπεδο», σύμφωνα με την κρατική εταιρεία υδάτων Obrax Sanitarias del Estado (OSE), καθώς ήταν γεμάτη μόνο στο 1,7% της χωρητικότητάς της. Τον φετινό Ιούλιο οι πολίτες της Ουρουγουάης δεν χρειάστηκαν τις βρύσες τους για το νερό. Ήπιαν και αγόρασαν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Οι πελάτες μου δεν εμπιστεύονται αυτό που βγαίνει από τη βρύση, είπε σε σχετικό ρεπορτάζ ο καταστηματάρχης Ραμόν Αρτεάγκα στο κέντρο του Μοντεβιδέο, όπου οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού έχουν δεκαπλασιασθεί από τότε που άρχισε το φαινόμενο της λειψυδρίας.

Η νότια Ευρώπη κάηκε με την… Ελλάδα σε «πόλεμο»

Το BBC γράφει: «Χάος προκάλεσε ο καύσωνας στον νότο της Ευρώπης και στον βορρά της Αφρικής με την Ελλάδα να καταγράφει τις καταστροφικότερες δασικές πυρκαγιές εδώ και χρόνια για τον μήνα Ιούλιο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι η ‘χώρα είναι σε πόλεμο’». Τον λες και προφητικό ή διορατικό τον Πρωθυπουργό, όταν ο Ιούλιος έκλεισε με εκρήξεις από πυρομαχικά κοντά σε πτέρυγα μάχης…

Ένα σμαραγδένιο νησί έχασε το πράσινό του, ελαιόδεντρα, πευκόδεντρα και ο τουρισμός «πληγώθηκαν» από τις φλόγες στην Ελλάδα. Δεν «πληγώθηκε», όμως η εμπιστοσύνη στο φιλότιμο, το οποίο επιστρατεύτηκε για τις πιο επιτυχημένες εκκενώσεις εν καιρώ ειρήνης ακόμα και σε οικισμούς που δεν απειλούνταν από τις φλόγες αλλά από την περιρρέουσα αποπνικτική ατμόσφαιρα στα πύρινα μέτωπα.

 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο επίσημα χείλη (του κ. Κικίλια) έχουν μέχρι στιγμής καεί 400.000 στρέμματα γης, την ώρα που ο μέσος ετήσιος όρος είναι τα 500.000!

Το 2023 θα πρέπει να το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε το 2021, το 2019 και το 2012, είπε καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός.

Προφανώς θα τον θυμόμαστε. Θα θυμόμαστε επίσης τον ανεπαρκή σχεδιασμό, τα κενά εργαζομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες, το ότι κάηκε ακόμα και κάμπος με τσαλιά και ξερόχορτα δίπλα σε ΒΙ.ΠΕ και θα αναρωτιόμαστε για την πρόληψη που κάποιοι ξεχνούν στη δροσιά του φθινοπώρου και στο κρύο του χειμώνα.

Δύο απανωτούς και ισχυρούς καύσωνες έζησε η Ιταλία. Η κυβέρνηση της ακροδεξιάς Μελόνι ζήτησε από όλους τους πολίτες – ευπαθείς ομάδες και μη – να μείνουν στα σπίτια τους. Να κλειστούν μέσα με κλιματιστικά σαν τα ποντίκια. Την ίδια ώρα όμως που στη Σικελία καιγόταν ο ναός της Εγέστας (Segesta) στο Τράπανι και γλίτσωσε στο παρά τσακ, ο ιταλικός βορράς πνιγόταν.

Στην Λα Πάλμα, το πέμπτο μεγαλύτερο των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας, χιλιάδες πολίτες εγκαταλείψαν τα σπίτια τους στις αρχές του Ιουλίου λόγω των πυρκαγιών.

Στη βόρεια Αφρική, η Αλγερία θρήνησε δεκάδες θύματα (περισσότερα από 40), ανάμεσα τους και φαντάρους που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.

Πύρινο το σκηνικό και στη γειτονική Τυνησία. Στη βόρεια Αφρική τον φετινό Ιούλιο το θερμόμετρο ήταν σταθερά πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου και ειδικά στην Αλγερία άγγιξε τους 48ο, επτά βαθμούς πιο πάνω από τα φυσιολογικά όρια για την περιοχή αυτή την εποχή.

Όπου φτωχός και η μοίρα του… Η Συρία, πιο ανατολικά, έζησε ημέρες καύσωνα και πυρκαγιών με περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε καταυλισμούς προσφύγων να μην έχουν (κυριολεκτικά) στον ήλιο μοίρα.

Και το φωτογραφικό ταξίδι αλλάζει ήπειρο και καιρικά φαινόμενα. Η Ασία έζησε πλημμύρες λόγω καταρρακτωδών βροχών, κατολισθήσεις και φαινόμενα μακράν πέρα των συνηθισμένων για την εποχή των μουσώνων.  

Στη βόρεια Ινδία, οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των κατολισθήσεων, των ξαφνικών πλημμυρών και καταρρεύσεων σπιτιών τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.

Η Ιαπωνία ανέφερε πλημμύρες ρεκόρ στο νησί Κιούσου. «Βρέχει όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας.

Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στις πλημμύρες, οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει αυξήσει την πιθανότητα έντονης βροχόπτωσης σε όλο τον κόσμο, επειδή μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερο νερό.

Οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν στον θάνατο αρκετών ανθρώπων σε ολόκληρη την Κίνα στις αρχές του μήνα. Επιστρατεύτηκαν στρατιώτες και αστυνομικοί για τη διάσωση των πληγέντων.

Και από τη βροχή στον καύσωνα. Στην Κίνα οι ομπρέλες δεν βγήκαν μόνο για τις νεροποντές αλλά και για τον καυτό ήλιο. Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πεκίνου. Η Κίνα έσπασε (προσωρινά) το υψηλότερο ρεκόρ της θερμοκρασίας στις 16 Ιουλίου, όταν κατέγραψε 52,2 βαθμούς Κελσίου στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ.

«Ο πλανήτης φλέγεται και ο Ιούλιος 2023 έχει δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, ενδεχομένως  των τελευταίων 120.000 ετών. Η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει φτάσει… Για μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης είναι ένα σκληρό καλοκαίρι. Για ολόκληρο τον πλανήτη είναι μια καταστροφή. Και για τους επιστήμονες, είναι ξεκάθαρο: Οι άνθρωποι ευθύνονται γι’ αυτό. 

 

Η μόνη έκπληξη, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, είναι η ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής. Για την αδηφάγα μανία του τελειωμένου οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου… έχει να πει κάτι;

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search