Οι εκτοπισμένοι, εντός της χώρας, ανέρχονται σε 3.433.000, που σημαίνει ότι πάνω από 4,3 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι μάχες μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχουν βομβαρδίσει την πρωτεύουσα Χαρτούμ και έχουν πυροδοτήσει εθνοτικές επιθέσεις στο Νταρφούρ, απειλώντας να βυθίσουν το κράτος σε παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.
Ο πόλεμος ανάμεσα στους δύο στρατηγούς, θα οδηγήσει ακόμη 1,5 εκατ. παιδιά σε κατάσταση λιμού ως τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε χθες η Save the Children («Σώστε τα παιδιά»). Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, ήδη προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη 8 εκατ. ανήλικα πείναγαν στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής, όπου το 47% του πληθυσμού (ή περίπου 23 εκατ.) είναι παιδιά. Στο κείμενο υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των παιδιών που είναι αντιμέτωπα με λιμό αυξάνεται κατά 17.000 κάθε μέρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, κάτι εν μέρει οφειλόμενο στην σχεδόν απόλυτη παράλυση του συστήματος υγείας.

«Είναι αδύνατο να υπερβάλλουμε όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Σουδάν. Πρόκειται για απελπιστική, οξεία κρίση για τα παιδιά. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να τα αφήσουν όλα πίσω, και τρώνε μόλις ένα γεύμα την ημέρα αν υπάρχει κι αυτό», τόνισε ο Αρίφ Νουρ, διευθυντής της Save the Children στο Σουδάν.

«Ο χρόνος τελειώνει για τους αγρότες να φυτέψουν τις καλλιέργειες που θα ταΐσουν τους ίδιους και τους γείτονές τους. Οι ιατρικές προμήθειες είναι σπάνιες. Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ σε κοινή δήλωση.