• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Oxfam: Το πλουσιότερο 1% εκπέμπει τόση ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη όσο τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας

November 23, 2023 528
  • Οι εκπομπές άνθρακα του πλουσιότερου 1% αυξήθηκαν στο 16% των συνολικών εκπομπών CO2 παγκοσμίως το 2019.
  • Οι εκπομπές άνθρακα τους είναι αρκετές για να προκαλέσουν 1,3 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους λόγω ζέστης.
  • Οι υπό ανάπτυξη χώρες υφίστανται επτά φορές περισσότερους θανάτους από πλημμύρες από ό,τι πιο αναπτυγμένες χώρες. 
  • Η δίκαιη φορολόγηση των υπερπλούσιων θα βοηθούσε στον περιορισμό τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και της ανισότητας.

Το πλουσιότερο 1 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού παρήγαγε τόση ρύπανση από άνθρακα το 2019 από ό,τι τα πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούσαν τα φτωχότερα δύο τρίτα της ανθρωπότητας, αποκαλύπτει μια νέα έκθεση της Oxfam σήμερα. Έρχεται η έκθεση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι ο στόχος του 1,5°C για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας φαίνεται όλο και πιο ανέφικτος.

Αυτές οι υπερμεγέθης εκπομπές του πλουσιότερου 1 τοις εκατό θα προκαλέσουν 1,3 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, περίπου ισοδύναμοι με τον πληθυσμό του Δουβλίνου της Ιρλανδίας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα συμβούν μεταξύ 2020 και 2030.

«Οι υπερπλούσιοι λεηλατούν και μολύνουν τον πλανήτη σε σημείο καταστροφής, αφήνοντας την ανθρωπότητα να πνίγεται από την υπερβολική ζέστη, τις πλημμύρες και την ξηρασία», δήλωσε ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, Amitabh Behar.

«Για χρόνια παλεύαμε για να τερματίσουμε την εποχή των ορυκτών καυσίμων για να σώσουμε εκατομμύρια ζωές και τον πλανήτη μας. Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ αυτό θα είναι αδύνατο μέχρι να τελειώσουμε και εμείς την εποχή του ακραίου πλούτου», είπε ο Behar.

Το « Κλιματική Ισότητα: Ένας πλανήτης για το 99% » βασίζεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI) και αξιολογεί τις εκπομπές κατανάλωσης διαφορετικών εισοδηματικών ομάδων το 2019, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η έκθεση δείχνει το έντονο χάσμα μεταξύ των αποτυπωμάτων άνθρακα των υπερπλούσιων -των οποίων ο διψασμένος για άνθρακα τρόπος ζωής και οι επενδύσεις σε ρυπογόνες βιομηχανίες όπως τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη- και του μεγαλύτερου μέρους των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. 

  • Το πλουσιότερο 1 τοις εκατό (77 εκατομμύρια άνθρωποι) ήταν υπεύθυνο για το 16 τοις εκατό των εκπομπών παγκόσμιας κατανάλωσης το 2019 —περισσότερο από όλες τις εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα και οδικές μεταφορές. Το πλουσιότερο 10 τοις εκατό αντιπροσώπευε το μισό (50 τοις εκατό) των εκπομπών. 
  • Θα χρειαζόταν περίπου 1.500 χρόνια για να παράγει κάποιος στο 99 τοις εκατό τόσο πολύ άνθρακα όσο οι πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι σε ένα χρόνο.   
  • Κάθε χρόνο, οι εκπομπές του πλουσιότερου 1 τοις εκατό ακυρώνουν την εξοικονόμηση άνθρακα που προέρχεται από σχεδόν ένα εκατομμύριο ανεμογεννήτριες. 
  • Από τη δεκαετία του 1990, το πλουσιότερο 1 τοις εκατό έχει καταναλώσει το διπλάσιο του άνθρακα που έχουμε αφήσει να κάψουμε χωρίς να αυξήσουμε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες πάνω από το ασφαλές όριο του 1,5°C από το φτωχότερο μισό της ανθρωπότητας. 
  • Οι εκπομπές άνθρακα του πλουσιότερου 1 τοις εκατό έχουν οριστεί να είναι 22 φορές μεγαλύτερες από το επίπεδο που είναι συμβατό με τον στόχο 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού το 2030.

Η κλιματική κατάρρευση και η ανισότητα είναι κλειδωμένες σε έναν φαύλο κύκλο — Η Oxfam έχει δει από πρώτο χέρι πώς οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι αυτόχθονες κοινότητες και οι χώρες του παγκόσμιου Νότου αισθάνονται το άνισο βάρος των κλιματικών επιπτώσεων, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν το χάσμα. Η έκθεση διαπιστώνει ότι επτά φορές περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από πλημμύρες στις υπό ανάπτυξη χώρες. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει ήδη την ανισότητα τόσο μεταξύ όσο και εντός των χωρών.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δίδυμες κρίσεις της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής στοχεύοντας στις υπερβολικές εκπομπές των υπερπλούσιων και επενδύοντας σε δημόσιες υπηρεσίες και εκπληρώνοντας τους κλιματικούς στόχους. Η Oxfam υπολογίζει ότι ένας φόρος 60 τοις εκατό στα εισοδήματα του πλουσιότερου 1 τοις εκατό θα μείωνε τις εκπομπές περισσότερο από τις συνολικές εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συγκεντρώσει 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να πληρώσει για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Πρέπει να κάνουμε τη σύνδεση ρητά. Η μη φορολόγηση του πλούτου επιτρέπει στους πλουσιότερους να μας κλέψουν, να καταστρέψουν τον πλανήτη μας και να απαρνηθούν τη δημοκρατία. Η φορολόγηση του ακραίου πλούτου μεταμορφώνει τις πιθανότητές μας να αντιμετωπίσουμε τόσο την ανισότητα όσο και την κλιματική κρίση. Πρόκειται για τρισεκατομμύρια δολάρια που διακυβεύονται για να επενδύσουμε σε δυναμικές πράσινες πολιτικές διακυβέρνησης του 21ου αιώνα, αλλά και για να επανεισαχθούν στις δημοκρατίες μας», είπε ο Behar.

Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις: 

  • Δραματική μείωση της ανισότητας. Η Oxfam υπολογίζει ότι θα ήταν δυνατό, μέσω μιας παγκόσμιας ανακατανομής των εισοδημάτων, να παράσχει σε όλους όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας ένα ελάχιστο ημερήσιο εισόδημα 25 $, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές κατά 10 τοις εκατό (περίπου το ισοδύναμο των συνολικών εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).  
  • Απομακρύνετε τα ορυκτά καύσιμα γρήγορα και δίκαια. Οι πλούσιες χώρες είναι δυσανάλογα υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη και πρέπει να τερματίσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αντίστοιχα ταχύτερα. Νέοι φόροι σε εταιρείες και δισεκατομμυριούχους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πληρωμή για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
  • Δώστε προτεραιότητα στην ανθρώπινη και πλανητική ευημερία έναντι του ατελείωτου κέρδους, εξόρυξης και κατανάλωσης. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε την αύξηση του ΑΕΠ ως μέτρο της ανθρώπινης προόδου. 

ΠΗΓΗ: euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search