• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Στους 48 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7.6 R στην Ιαπωνία

January 02, 2024 782

 

Ο μεγάλος σεισμός, που καταγράφτηκε χθες λίγο μετά τις 16:00 (τοπική ώρα· στις 09:00 ώρα Ελλάδας) στον νομό Ισικάουα της Ιαπωνίας και είχε ισχύ 7,5 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), 7,6 σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA), στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 48 ανθρώπους.

Ο σεισμός αυτός, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, προκάλεσε τσουνάμι στις ακτές κι ανάγκασε πολλούς κατοίκους να σπεύσουν να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο το ταχύτερο δυνατόν.

Οι ισχυρές, πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις, που έπληξαν χθες, Δευτέρα, την κεντρική Ιαπωνία, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 48 ανθρώπους, μεταδίδει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές, πάντως το τσουνάμι που εκδηλώθηκε μετά τον ισχυρότερο σεισμό τελικά ήταν, ευτυχώς, αδύναμο.
Αίρεται η προειδοποίηση για τσουνάμι
Τα κύματα ωστόσο ευτυχώς δεν είχαν μεγάλο ύψος, παρότι αρχικά κηρύχθηκε ο μέγιστος συναγερμός από την JMA: μετρήθηκε πως έφθασαν το 1,2 μέτρο στον λιμένα Ουατζίμα, στη χερσόνησο Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα.

Το επίπεδο κινδύνου τσουνάμι κατόπιν μειώθηκε και όλες οι προειδοποιήσεις ανακοινώθηκε εντέλει από την JMA πως αίρονται στις 10:00 (στις 03:00 ώρα Ελλάδας).

Ο νομός Ισικάουα επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις από χθες στις 16:00 ως σήμερα στις 09:00 (02:00 ώρα Ελλάδας). Οι περισσότερες είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από τους 3,0 βαθμούς, κατά την ίδια υπηρεσία.

Οι σεισμοί αυτοί προκάλεσαν «πολυάριθμα θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές, καθώς κτίρια κατέρρευσαν κι εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, δήλωσε νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, τονίζοντας πως «πρέπει να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές.

Πυρκαγιές συνέχιζαν να μαίνονται σήμερα το πρωί στην Ουατζίμα, μικρή, ιστορική πόλη, διάσημη για τα χειροποίητα σκεύη και είδη τέχνης από ξύλο με επικάλυψη από λάκα.

Η πυροσβεστική αδυνατεί να αντεπεξέλθει, δήλωσε αξιωματούχος. Βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολλές» πυρκαγιές και οι κλήσεις για βοήθεια και οι πληροφορίες για ζημιές δεν σταματούν να αυξάνονται, πρόσθεσε. Πολυώροφη βιοτεχνία όπου κατασκευάζονται διάφορα είδη από λάκα κατέρρευσε, πρόσθεσε.

Σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος: «Λάβαμε προειδοποιητικό μήνυμα»
Μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή της ΕΡΤ, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος περιγράφει την εμπειρία του τη στιγμή της σεισμικής δόνησης και μίλησε για το προειδοποιητικό μήνυμα που έλαβε ο ίδιος στο κινητό όσο και όλοι όσοι βρίσκονταν κοντά στο επίκετρο, 45 δευτερόλεπτα πριν τον σεισμό.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται τους δύο τελευταίους μήνες στην Ιαπωνία σε πανεπιστήμιο ερευνών γύρω από το φαινόμενο μετέδωσε τις στιγμές που μεσολάβησαν μεταξύ του μηνύματος και της πρώτης ισχυρής δόνησης, κατά τις οποίες υπήρξε «απόλυτη ηρεμία» και όλοι έκαναν αυτό που είχαν διδαχτεί.

Τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας σταμάτησαν αμέσως σε τρεις περιφέρειες καθώς οι ιαπωνικοί σιδηρόδρομοι έχουν κεντρικό αυτόνομο σύστημα με δικούς τους σεισμογράφους και σύστημα αυτόνομης αναστολής λειτουργίας των τρένων.

Την εμπειρία του μοιράστηκε στο Facebook, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Μεγάλος σεισμός 7,6 μας κούνησε στην Ιαπωνία». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προειδοποίηση για τσουνάμι 5 μέτρων. «Είμαστε καλά», γράφει και προσθέτει: «Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για τον σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, 1 λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων» «Ήδη καταγράφεται τσουνάμι 3 μ.» συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα. Αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή». «Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για τους συνανθρώπους μας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search