• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

FRONTEX για ναυάγιο Πύλου: «Το Λιμενικό έδρασε όταν ήταν πλέον πολύ αργά για διάσωση»

February 06, 2024 628

Εσωτερική έκθεση της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας FRONTEX για το ναυάγιο της Πύλου εκθέτει τις ελληνικές αρχές και το λιμενικό, καθώς επιβεβαιώνει την ύπαρξη σειράς αναπάντητων ερωτημάτων και ανακριβειών από μέρους τους, όπως και την έλλειψη έγκαιρης δράσης για τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών στο αλιευτικό Αντριάνα.

Η 17σέλιδη Έκθεση Σοβαρού Περιστατικού της FRONTEX φέρει ημερομηνία 1ης Δεκεμβρίου 2023 και δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημοσιογράφο Eleonora Vasques, η οποία την έλαβε μέσω Αιτήματος Πρόσβασης στη Δημόσια Πληροφορία.

Ήδη από την εισαγωγή της έκθεσης η FRONTEX σημειώνει πως οι ελληνικές αρχές «παρέλειψαν να κηρύξουν εγκαίρως έρευνα και διάσωση και να αναπτύξουν επαρκή αριθμό κατάλληλων μέσων εγκαίρως για τη διάσωση των μεταναστών». Στις υπόλοιπες σελίδες εκτίθεται ένα λεπτομερές χρονικό του περιστατικού από την πλευρά της FRONTEX, επιβεβαιώνοντας πολλές πτυχές των δημοσιογραφικών ερευνών για το ναυάγιο, αλλά και προσθέτοντας νέα στοιχεία.

Η FRONTEX αποδίδει στο ελληνικό Λιμενικό ανακρίβειες ως προς την παρουσίαση των γεγονότων και σημειώνει πως «δεν έλαβε απάντηση από τις ελληνικές αρχές» στα επανειλημμένα αιτήματα της υπηρεσίας για παροχή βοήθειας πριν το αλιευτικό ανατραπεί. Η έκθεση επίσης αναφέρει αφενός πως «οι ελληνικές αρχές κήρυξαν την επιχείρηση SAR (Search And Rescue – Έρευνα Και Διάσωση) μονάχα όταν το Αντριάνα ανατράπηκε — δηλαδή όταν ήταν πολύ αργά για να σωθούν όλοι οι μετανάστες», και αφετέρου πως τις ώρες πριν την ανατροπή «χρησιμοποίησαν ανεπαρκή και ακατάλληλα μέσα για να βοηθήσουν τους μετανάστες, δεδομένου του αριθμού των ατόμων που επέβαιναν στο Αντριάνα». Παράλληλα, το πρώτο σήμα σε παραπλέοντα σκάφη για βοήθεια στην έρευνα και διάσωση φαίνεται να έχει σταλεί 25 ολόκληρα λεπτά έπειτα από την ανατροπή του αλιευτικού.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριοφυλακής δηλώνει επίσης στην έκθεσή της πως στελέχη της έλαβαν συνεντεύξεις από επιζώντες του ναυαγίου. Χαρακτηρίζει τις μαρτυρίες των επιζώντων «συνεπείς» και σημειώνει πως αντικρούουν σε σημεία τους ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών. «Κρίνοντας από τα μέσα που πραγματικά αναπτύχθηκαν, καθώς και με βάση ορισμένες μαρτυρίες μεταναστών», αναφέρεται στην έκθεση, «φαίνεται ότι η άμεση εστίαση των αρχών πριν από το ναυάγιο δεν ήταν η διάσωση». Όσων αφορά τις αιτίες της ανατροπής του αλιευτικού, η FRONTEX δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να συμπεράνει για αυτές. Όμως, λέει η έκθεση, «η δήλωση της Ελληνικής Ακτοφυλακής [ότι δεν επιχείρησε να ρυμουλκήσει το Αντριάνα] είναι ασύμβατη με ορισμένες από τις συνεπείς μαρτυρίες των μεταναστών».

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται επανειλημμένα στην άρνηση των ελληνικών αρχών να παράσχουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το περιστατικό.

πηγή: info-war.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search