• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Η φρίκη που δεν βλέπουμε

February 08, 2024 566

Αφού έχασε σχεδόν 100 συγγενείς στη Γάζα, Παλαιστίνιος-Αμερικανός γιατρός αρνείται να συναντηθεί με τον Blinken / Απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη

Αναδημοσιεύουμε σε μετάφραση από το «Εκπαιδευτική Αριστερά στην ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων» την απομαγνητοφώνηση μιας συνέντευξης του Παλαιστίνιου-Αμερικανού καρδιολόγου Ταρίκ Χαμάντ στο «DemocracyNow!»

Το σχετικό βίντεο και η απομαγνητοφώνηση στα Αγγλικά βρίσκεται εδώ: https://www.democracynow.org/2024/2/5/tariq_haddad_blinken

Μιλάμε με τον Δρ. Tariq Haddad, ηγετικό μέλος των Αμερικανών Παλαιστινιακής καταγωγής, που αρνήθηκε να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα. Ο γιατρός προτίμησε να απευθύνει μια επιστολή 12 σελίδων στον Blinken, προειδοποιώντας τον τελευταίο για το ρόλο του στους θανάτους σχεδόν 100 μελών της οικογένειάς του. «Ήθελα να με βλέπει και να βλέπει τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινα όντα, όχι ως μέρος ενός πολιτικού παιχνιδιού», λέει ο Χαντάντ. Μιλάει για τις ιστορίες μερικών από τα χαμένα αγαπημένα του πρόσωπα και καταδικάζει την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με το Ισραήλ. «Απλώς συνέχισα να αναζητώ αποδείξεις ότι η κυβέρνησή μας ενδιαφέρεται πραγματικά για τις ζωές της οικογένειάς μου και δεν είδα καμία».

Πρόχειρη Απομαγνητοφώνηση

NERMEEN SHAIKH : Από το kανάλι DemocracyNow! Ρεπορτάζ για τον Πόλεμο και την Ειρήνη. Είμαι η Nermeen Shaikh.

Πριν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναχωρήσει για το πέμπτο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή μετά τις 7 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα με αρκετούς Παλαιστίνιους Αμερικανούς. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς αρνήθηκαν να παρευρεθούν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Μαζί μας βρίσκεται ένας από αυτούς που αρνήθηκαν. Ο Δρ Tariq Haddad είναι καρδιολόγος και μέλος του Συνασπισμού της Βιρτζίνια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος μεγάλωσε στη Γάζα. Εξέθεσε το σκεπτικό του σε μια επιστολή 12 σελίδων προς τον Blinken. Στην επιστολή του Δρ. Χαντάντ περιλαμβάνονται φωτογραφίες των μελών της οικογένειάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέλη του προσωπικού του Blinken φρόντισε να τυπώσει το γράμμα έγχρωμο. Ο Δρ Tariq Haddad συνδέεται μαζί μας από το Falls Church της Βιρτζίνια.

Δρ. Tariq Haddad, καλώς ήρθατε στο Democracy Now! Τα συλλυπητήριά μας για τα πολλά μέλη της οικογένειάς σας που σκοτώθηκαν στη Γάζα. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μιλώντας για όσα γνωρίζετε για το τι συνέβη στη Γάζα στα μέλη της οικογένειάς σας και στη συνέχεια να εξηγήσετε αυτήν την πρόσκληση που λάβατε για μια συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και γιατί αρνηθήκατε να παρευρεθείτε;

DR. TARIQ HADDAD : Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ που με καλέσατε. Και εκτιμώ τα συλλυπητήρια.

Ναι, νομίζω ότι χρειάζεται κάποιο πλαίσιο για να καταλάβουμε γιατί απέρριψα αυτήν την πρόσκληση. Έχω εκατοντάδες συγγενείς στη Γάζα, και οι δύο πλευρές της οικογένειάς μου, τόσο στην πόλη Khan Younis όσο και στην πόλη της Γάζας. Είχα περίπου εκατό συγγενείς σε αυτό το σημείο που έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, μηχανικών, δεκάδων και δεκάδων παιδιών, πολλών βρεφών. Δεν μπορώ να πω όλες τις ιστορίες τους, αλλά θέλω να πω μερικές μόνο για το κοινό σας.

25 Οκτωβρίου, 10 μέλη της οικογένειάς μου, και οι τρεις γενιές της μιας πλευράς της οικογένειάς μου, σκοτώθηκαν όλοι. Ο ξάδερφός μου Jamal El-Farra, ο γιος του, ο γιατρός Tawfiq El-Farra, η γυναίκα του που ήταν έγκυος, οι δύο από τις όμορφες κόρες τους, η Reem και η Hala, ο αδελφός του Jamal, Esam, η σύζυγός του Semad και οι κόρες τους, Rusul , Tuqa και Nadian, όλοι, πολλές γενιές σκοτώθηκαν σε ένα πλήγμα ισραηλινού πυραύλου. Η Tuqa, μια από τις νεότερες κοπέλες της οικογένειας, θα παντρευόταν την ημέρα που σκοτώθηκε. Ήταν όλοι μέτριων εισοδημάτων. Στην πραγματικότητα έχτισαν — τα τρία αδέρφια έχτισαν μόνοι τους το σπίτι τους, κατά ειρωνικό τρόπο, το ίδιο σπίτι που κατέστρεψαν τα ισραηλινά βλήματα.

Μερικές μέρες αργότερα, τα ξαδέρφια μου Hatem και Aziz El-Farra από το Khan Younis, που ζούσαν κυριολεκτικά 20 μέτρα από το μέρος όπου μεγάλωσα, σκοτώθηκαν μαζί με άλλα 14 μέλη της οικογένειάς τους, επτά από τα παιδιά τους. Ο Αζίζ ήταν φαρμακοποιός και ο Χατέμ ήταν μια απίστευτη φιγούρα της κοινότητας που είχε πάντα ένα χαμόγελο στα χείλη του και ήταν πάντα διαθέσιμος να βοηθήσει όποιον το χρειαζόταν. Την παραμονή, ο Χατέμ είχε μόλις πάει στον θείο μου και ρώτησε αν μπορούσε να στεγάσει στο σπίτι των παππούδων μας πέντε οικογένειες που έμειναν άστεγες από τα ισραηλινά βλήματα.

Ένα παιδί, ένα παιδί από αυτές τις τρεις ολόκληρες γενιές, επέζησε, ο Χαμζά. Ακρωτηριασμένο, στο νοσοκομείο. Ξύπνησε για να μάθει ότι τα αδέρφια του, οι γονείς του, οι θείοι και οι θείες του, οι παππούδες του είχαν πεθάνει. Με συγχωρείς. Και μετά πέθανε ο ίδιος την επόμενη μέρα από τα τραύματά του, επειδή δεν υπήρχε η κατάλληλη ιατρική φροντίδα για να τον κρατήσει στη ζωή.

Λίγες μέρες μετά, στις 2 Νοεμβρίου, τα ξαδέρφια μου Hani, Huda και Wafaa El-Haddad, όλα αδέρφια, σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας μαζί με την Κροάτισσα σύζυγο του Hani και τη θεία μου. Οι Huda και Wafaa ήταν δάσκαλοι. Ο Χάνι ήταν διακοσμητής εσωτερικών χώρων. Ο ξάδερφός μου ο Χάνι επέζησε αρχικά με — ως γιατρός, μπορώ να σας πω ότι ήταν ένας αρκετά ελαφρύς τραυματισμός στο πόδι, αλλά μετά αιμορράγησε μέχρι θανάτου την επόμενη μέρα, επειδή δεν είχε πρόσβαση σε καμία λειτουργική ιατρική εγκατάσταση, αφού είχαν βομβαρδιστεί και καταστραφεί όλες από τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο αδερφός του Hani, Wael, επέζησε και μετά χρειάστηκε να ζήσει τη φρίκη βρίσκοντας τη μητέρα του θαμμένη από τη μέση και πάνω στα ερείπια, νεκρή. Και είδε την αδερφή του τη Βάφα κομματιασμένη. Και αυτό, ξέρεις, μου στέλνουν μηνύματα και μου το λένε.

Ο άλλος ξάδερφός μου, ο Nael, με τον οποίο μεγάλωσα και έπαιζα μαζί του ως παιδί, έπρεπε κυριολεκτικά να θάψει όλα τα μέλη της οικογένειάς του σε έναν αυτοσχέδιο τάφο, επειδή δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση ούτε σε νεκροταφείο. Και πέρασε 24 ώρες χωρίς φαγητό ή νερό.

Ακόμη και όσοι στην οικογένειά μου διέφυγαν από τις θεωρούμενες επικίνδυνες περιοχές σε ασφαλείς περιοχές έχουν στοχοποιηθεί. Μια από τις ξαδέρφες μου, η Samar El-Farra, πέθανε σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα μόλις είχε ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή. Ετοιμαζόμασταν να τη συγχαρούμε για αυτό το διδακτορικό όταν σκοτώθηκε.

Υπάρχουν μέλη της οικογένειας που έχουν πεθάνει από έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, αδυναμία πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. Ένας από τους ξαδέρφους μου, ο Abdulrahman El-Farra, πέθανε επειδή δεν μπόρεσε να φτάσει σε λειτουργικό νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε. Τέσσερα από τα μέλη της οικογένειάς μου σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό του αυτοκινήτου τους, ενώ προσπαθούσαν, να φτάσουν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας για καταφύγιο. Και μετά, πριν από λίγες εβδομάδες, ο Sabri El-Farra, ένας από τους ξαδέρφους μου, πέθανε με επτά από τους γιους του. Και μετά, πιο πρόσφατα, μόλις πριν από λίγες μέρες, ένα μωρό στην οικογένειά μας, ο Saber El-Farra, που ήταν 20 ημερών, πάγωσε μέχρι θανάτου, πέθανε από υποθερμία στον προσφυγικό καταυλισμό που βρισκόταν η οικογένειά του. Το βρέφος πάγωσε μέχρι θανάτου λίγες βδομάδες αφότου εννέα από τα αδέρφια του και ο πατέρας του είχαν δολοφονηθεί από τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα.

Όσους από τους ανθρώπους της οικογενείας μου δεν έχουν σκοτωθεί, τους περιμένει αναμφισβήτητα, μια μοίρα χειρότερη από τον θάνατο. Εκατοντάδες από την οικογένειά μου είναι εκτοπισμένοι. Ούτε ένας από αυτούς δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του. Όλα τους τα σπίτια είτε είναι μη κατοικήσιμα είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ένα από τα μέλη της οικογένειάς μου γέννησε το μωρό της στα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού της και δεν είχε καν ρούχα για να το ντύσει. Η πείνα είναι συνηθισμένη. Κάθε μέλος της οικογένειάς μου, μου το έχει αναφέρει. Δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Αναγκάστηκαν να ανακυκλώσουν το νερό γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Και έπαθαν δυσεντερία και γαστρεντερικές ασθένειες. Πείνα. Ένας από τους ξαδέρφους μου μου στέλνει μηνύματα συνέχεια λέγοντας ότι έχει μείνει 24 ώρες χωρίς φαγητό.

Λοιπόν, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, γνωρίζοντας όλα αυτά και γνωρίζοντας τι έχω περάσει βδομάδα με βδομάδα, μήνα με τον μήνα, ελέγχοντας κάθε πρωί για να δω ποιος είναι ζωντανός, ποιος είναι νεκρός, ποιος υπέφερε, ποιον μπορούμε να βοηθήσουμε και καθώς οι νεκροί έφτασαν πια τους εκατό στην οικογένειά μου και σε 15.000 παιδιά σε όλη τη Γάζα, σε 30.000 αμάχους, καθώς έβλεπα το λιμό, συνέχισα να αναζητώ στοιχεία ότι η κυβέρνησή μας ενδιαφέρεται πραγματικά για τις ζωές της οικογένειάς μου. Και δεν βρήκα κανένα. Συνέχισα να περιμένω μια κατάπαυση του πυρός. Ο υπουργός Blinken που έχει πρόσβαση, έχει τη δυνατότητα να το πετύχει, αρνήθηκε να το κάνει. Συνέχισα να περιμένω ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την έκκληση για κατάπαυση του πυρός, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να ασκούν βέτο εναντίον του. Συνέχισα να περιμένω κάτι, και το μόνο που έβλεπα ήταν το αντίθετο. Είδα το στρατηγικό στρατιωτικό μας αποθεματικό (των ΗΠΑ) για τη Μέση Ανατολή να χρησιμοποιείται για την αναπλήρωση των ισραηλινών πυρομαχικών για αυτή τη γενοκτονία. Είδα, τη σκληρότητα, μόλις πριν από λίγες μέρες, την απόσυρση της χρηματοδότησης για τα Ηνωμένα Έθνη, διότι λέει παρείχαν στρατιωτική [ sic ] βοήθεια σε αυτούς τους πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους που λιμοκτονούν.

Έτσι, επιστρέφοντας στην αρχική σας ερώτηση, κάπως — έγραψα αυτό το γράμμα στον υπουργό Blinken επειδή ήθελα να με δει και να δει τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινα όντα, όχι ως μέρος ενός πολιτικού παιχνιδιού ή κάποιου είδους, παιχνιδιού ευθυνών. Ήθελα να μας δει ως αυτό που ήμασταν, ως ανθρώπινα όντα. Και ήθελα να μπει στη θέση μου και να αναρωτηθεί, αν έβλεπε την οικογένειά του να σκοτώνεται μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, ως άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης, και ήξερε ότι κάποιος σε αυτή την κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι για να αποτρέψει το θάνατο αυτών των 100 ανθρώπων, τα βάσανα των υπόλοιπων εκατοντάδων ανθρώπων, πώς θα μπορούσε να καθίσει σε ένα δωμάτιο και μετά να κοιτάξει όλους αυτούς, γνωρίζοντας ότι αυτό το άτομο ήταν άμεσα υπεύθυνο για τον θάνατο και όλα τα δεινά που έχει δει η οικογένειά σας, και το κάνει μάλιστα ως μέρος μιας πολιτικής θέσης; Και γι’ αυτό, ηθικά δεν θα μπορούσα να είμαι εκεί, γιατί οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Και ήθελα απλώς να μας βλέπει σαν ανθρώπους, να συμπάσχει και να μην παίζει πολιτική και να μην παίζει παιχνίδια.

NERMEEN SHAIKH : Δρ Tariq Haddad, σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε μαζί μας. Και πάλι, τα συλλυπητήριά μας για το φρικτό – τη φρίκη που έζησε η οικογένειά σας στη Γάζα. Ο Δρ Tariq Haddad, καρδιολόγος και μέλος του Συνασπισμού της Βιρτζίνια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αρνήθηκε να παραστεί σε μια συνάντηση στο DC με τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search