• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ολοκληρώθηκε το κύμα ιρανικών αντιποίνων κατά του Ισραήλ-Αυτοσυγκράτηση ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

April 14, 2024 588
 
Κρίσιμες θεωρούνται οι εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών. Για το Ιράν, που επικαλέστηκε το άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, το θέμα θεωρείται λήξαν.
 
 

«Κόκκινο» χτυπά  ένταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή μετά την απάντηση του Ιράν στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του το Ισραήλ την 1η Απρίλη ισοπεδώνοντας το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ιρανών στρατηγών και άλλων τουλάχιστον 14 ατόμων.

Τα ιρανικά αντίποινα, που ήταν η πρώτη άμεση απάντηση της Τεχεράνης σε ισραηλινές επιθέσεις και προκλήσεις πολλών ετών, δόθηκαν με τη μορφή μαζικής επίθεσης με τουλάχιστον 300 πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σήμερα στις 4.00 π.μ. (ώρα Ελλάδος).

Σε δήλωση για τα δραματικά γεγονότα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν προχώρησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνοντας δραματική έκκληση στην διεθνή κοινότητα να επικρατήσει η ψυχραιμία και η σύνεση ώστε να αποφύγουμε έναν ακόμη μεγάλο και καταστροφικό πόλεμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες πριν την έκτακτη σύνοδο του Σ.Α. μετά τις 17.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας)

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μίας καταστροφικής περιφερειακής κλιμάκωσης. Καλώ όλες τις μέρες να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή» τόνισε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε:

«Έχω επανειλημμένα τονίσει πως καμία περιοχή και κανένας κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια ενός άλλου πολέμου».

Οι επιθέσεις (που εξαπολύθηκαν από το Ιράν, από το Νότιο Λίβανο και από σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ) επικεντρώθηκαν σε στρατιωτικούς στόχους στα συριακά κατεχόμενα εδάφη του Γκολάν και στο Νότιο Ισραήλ και είχαν τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.

Ο πρώτος απολογισμός αναφέρει ένα επτάχρονο κορίτσι  οικογένειας Βεδουίνων κοντά στο Αράντ τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από θραύσματα πυραύλου ενώ 31 άτομα χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη καθώς υπέστησαν νευρικό κλονισμό.

«Ορισμένος αριθμός ιρανικών πυραύλων κατέπεσε στο ισραηλινό έδαφος, προκαλώντας ήσσονες ζημιές σε στρατιωτική βάση αλλά χωρίς να προκαλέσει θύματα», πρόσθεσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αναφερόταν στην αεροπορική βάση Νεβατίμ. Η αεροπορική βάση Nevatim βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Μπιρσιμπά  κοντά στο Μoshav Nevatim στην έρημο Negev.

Είναι η έδρα τριών Μοιρών F-35I Adir της 116ης Southern Lions First Jet Squadron και της Golden Eagle και κατά πληροφορίες ιρανικών πηγών χτυπήθηκε με 15 πυραύλους Κρουζ.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο για να δείξει πως η βάση εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.

Το (πρώτο;) κύμα των ιρανικών επιθέσεων ολοκληρώθηκε στις 4.00 π.μ. και οι εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών θα δείξουν εάν θα δοθεί μεγαλύτερη συνέχεια από όλες τις (άμεσα και έμμεσες) εμπλεκόμενες πλευρές ή τα πράγματα θα σταματήσουν με την εκδήλωση των ιρανικών αντιποίνων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως εξουδετέρωσε το 99% των ιρανικών πυραύλων Κρουζ και drone.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι

Μετά τις 11.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) αναμένεται η έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού να καταδικάζει τη «σοβαρή κλιμάκωση».

Πανηγυρισμούς Ιρανών σε κεντρική πλατεία της Τεχεράνης για τα αντίποινα στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επανέλαβε τα περί «ακλόνητης στήριξης» στο Ισραήλ για την… «αναίσχυντη επίθεση» του Ιράν, κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τους άλλους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) για να συζητήσουν για να συντονίσουν «ενιαία διπλωματική αντίδραση» έναντι της Τεχεράνης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο στρατός του οποίου διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας  συζήτησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν έπειτα από συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του.

Από την τελευταία συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου πολέμου

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου αξίωσε η Τεχεράνη να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Λήξαν το θέμα για το Ιράν…

Το Ιράν φαίνεται πως δεν είναι αποφασισμένο να δώσει συνέχεια στην κλιμάκωση των αντιποίνων που πήρε έναντι του Ισραήλ από τις 23.00 το βράδυ του Σαββάτου ως σήμερα στις 4.00 π.μ.

Η ιρανική διπλωματική αποστολή στην έδρα το ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως το «θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», προειδοποιώντας πως «εάν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Εξήγησε επίσης πως αυτή «η στρατιωτική ενέργεια του Ιράν αποτελεί απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών γραφείων μας στη Δαμασκό» υπενθυμίζοντας  «το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη θεμιτή άμυνα» ώστε να επισημάνει το νόμιμο χαρακτήρα της αντίδρασης.

Κανένας ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τα αντίποινα κατά του Ισραήλ που ήταν η πρώτη άμεση απάντησή του σε επιθέσεις και προκλήσεις ετών.

Ωστόσο, σήμερα, νωρίς το πρωί, οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τις ένοπλες δυνάμεις και τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας τουστην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν κατά της επίθεσης με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε τη νύχτα, κατά περιοχών του, η Τεχεράνη. Το Ιράν πρόσθεσε ότι έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια του Ισραήλ.

“Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα κατά του Ιράν”, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι η οποιαδήποτε υποστήριξή της σε μία απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει ως συνέπεια την στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν.

Ο διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χουσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε επίσης, ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε κάθε επίθεση αντιποίνων που θα κάνει το Ισραήλ, κατά συμφερόντων, αξιωματούχων ή πολιτών του Ιράν.

«Τιμωρία» του Ισραήλ

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι ιρανικές αρχές είχαν εκφράσει τη βούλησή τους να «τιμωρήσουν» το Ισραήλ μετά το θάνατο επτά Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί της Δύναμης Κοντς, κατά την καταστροφή του ιρανικού προξενείου στη Συρία την 1η Απριλίου από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.

«Θα δοθεί ένα χαστούκι» στο Ισραήλ, είχε προειδοποιήσει έτσι ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Από την επανάσταση του 1979, η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, την καταστροφή του οποίου ζητάει για να δημιουργηθεί στη θέση του ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ωστόσο μέχρι τώρα η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί μετωπικά, προτιμώντας να υποστηρίζει τις ενέργειες άλλων μελών του «άξονα της αντίστασης», μεταξύ των οποίων η λιβανική Χεζμπολάχ και οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι, μετά την έναρξη του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Μερικές ώρες πριν από τα πλήγματα, το Ιράν κατέλαβε το Σάββατο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 25μελές πλήρωμα, που έπλεε στον Περσικό Κόλπο, και το οποίο κατηγόρησε ότι «συνδέεται» με το Ισραήλ. Για τις ΗΠΑ αυτή η ενέργεια ήταν «μια ενέργεια πειρατείας».

Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα οι Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης διεμήνυσαν πως «κάθε απειλή που προέρχεται από την τρομοκρατική αμερικανική κυβέρνηση και το σιωνιστικό καθεστώς (…) θα επιφέρει αμοιβαία και αναλογική απάντηση από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

«Αν είναι απαραίτητο», η Τεχεράνη «δεν θα διστάσει να πάρει αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της εναντίον κάθε επιθετικής στρατιωτικής ενέργειας», υπογράμμισε στη συνέχεια το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το επόμενο χαστούκι θα είναι πιο δυνατό», προειδοποιεί η τοιχογραφία που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης, όπου μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μέσα στη νύχτα φωνάζοντας «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική».

Τι θα κάνει το Ισραήλ;

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει σήμερα το πρωί τις προθέσεις τους. Όμως πριν από την επίθεση δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταφέρουν πλήγματα στο ιρανικό έδαφος, στοχοθετώντας πιθανόν στρατιωτικές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι βέβαιο πως ρίξει επικίνδυνα νέο λάδι στη φωτιά. Το εάν θα γίνει ή όχι σε ένα βαθμό εξαρτάται από το εάν μία μεγαλύτερη κλιμάκωση από τη μεριά του Ισραήλ θα έχει την στήριξη των ΗΠΑ. Προς το παρόν πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Axios.com που αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Τζο Μπάιντερ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφεραν πως ο πρώτος προσπάθησε να αποθαρρύνει τον δεύτερο για ενδεχόμενη ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν.

Για προληπτικούς λόγους, το αεροδρόμιο Τεχεράνης-Μεχραμπάντ, που προορίζεται για τις εσωτερικές πτήσεις, θα παραμείνει κλειστό σήμερα μέχρι τις 12:00 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ενώ ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν τις πτήσεις τους ή να μην πραγματοποιούν πλέον υπερπτήσεις στο ιρανικό εναέριο χώρο.

Αντίθετα, από τις 7.30 π.μ. το Ισραήλ άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του και μία ώρα μετά, στις 8.30, έκανε το ίδιο και ο Λίβανος.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search