• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Η Δύση «φλερτάρει» με έναν ακόμη Παγκόσμιο Πόλεμο – Το «παιχνίδι» του τρόμου στην Ουκρανία και οι απειλές για πυρηνικά

May 31, 2024 599

Σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο εξελίσσεται η σύγκρουση στην Ουκρανία, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες, καθώς το Κίεβο σέρνει τη Δύση σε λύσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον πλανήτη.

Η αντιπαράθεση Δύσης και Μόσχας περνά σε νέο επίπεδο, καθώς όλο και περισσότερες χώρες του ευρωατλαντικού στρατοπέδου υποστηρίζουν ανοιχτά την κατακόρυφη κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, η οποία πλέον απειλεί με πυρηνικά χτυπήματα εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ.

 
 

Εντωμεταξύ, οι χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα συνεχίσουν να σπαταλούν το δημόσιο χρήμα και να ξηλώνουν αμυντικά συστήματα για τον απελπισμένο Ζελένσκι, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να επιβάλλει… ετήσιο ουκρανικό επίδομα για να πληρωθεί η αμερικανική εκστρατεία.

Την ώρα που η Δύση δεν μπορεί να αποδεχθεί την ήττα και προχωρά σε κινήσεις απελπισίας και απόγνωσης, δίνοντας πράσινο φως στο Κίεβο να χτυπήσει εντός ρωσικού εδάφους με δυτικά πυρομαχικά, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα στην Πράγα ότι η στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να φθάσει κατ΄ελάχιστον τα 40 δισ. ευρώ τον χρόνο για όσο χρειαστεί! Παράλληλα, όλα δείχνουν πως υπάρχει σχέδιο επιβολής Ζωνών Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Δυτική Ουκρανία, αν και σε αυτή την περίπτωση θα αναμένεται σφοδρή ρωσική απάντηση με υπερηχητικά πλήγματα

 

Μετά τη Γερμανία που ανακοίνωσε ότι επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, ήρθε η σειρά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, που επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, αφού το Κίεβο ζήτησε την άδεια, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω ρωσικής προέλασης στο Χάρκοβο. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια στη Μολδαβία.

Πάντως, στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες. Τη διαφωνία τους εξέφρασαν τόσο η Ιταλία, όσο και η Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κατηγόρησε σήμερα τους δυτικούς του συμμάχους ότι θέλουν να σύρουν την Ουγγαρία σε μια ένοπλη σύγκρουση, όπως είχε γίνει κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάνοντας ως το σημείο να τους συγκρίνει με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

 

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα της πρόσκλησης της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Συμμαχία, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο «Telegram», ο Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».

Νωρίτερα, για «ασύμμετρη» απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εδάφους της με όπλα που έχουν προσφέρει στο Κίεβο οι ΗΠΑ που θα δώσει η Ρωσία, έκανε λόγο ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής κάτω Βουλής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 
 

Παράλληλα, το Κρεμλίνο σημείωσε σήμερα ότι ήδη γνωρίζει για προσπάθειες της Ουκρανίας να πλήξει στόχους στην ρωσική επικράτεια με όπλα που της παρείχαν οι ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι εν γένει ότι υπάρχουν ήδη απόπειρες να πληγεί η ρωσική επικράτεια με όπλα που κατασκευάστηκαν από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι αρκετό για μας και λέει πολλά για τον βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ εμπλέκονται στη σύγκρουση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Είπε ακόμη ότι μια φιλοπολεμική διάθεση ενθαρρύνεται στην Ευρώπη μέχρι το σημείο «προπολεμικής υστερίας».

Ένα βήμα προς τα εμπρός ή προς την καταστροφή;

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε “ένα βήμα προς τα εμπρός” μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

“Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς αυτόν τον σκοπό (…) που συνίσταται στο να δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον λαό μας που ζει στα χωριά κατά μήκος των συνόρων”, είπε κατά την τρίτη συνάντηση κορυφής Ουκρανίας-Βόρειας Ευρώπης στη Στοκχόλμη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αν και είχε αρνηθεί να συναινέσει, έδωσε το πράσινο φως ωστόσο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κοντά στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου (βορειοανατολική Ουκρανία), προκειμένου να προστατεύσει αυτήν την τελευταία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ωστόσο είναι σίγουρο πως θα γενικευτεί.

“Ο πρόεδρος ανέθεσε στην ομάδα του να φροντίσει ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα προκειμένου να αντεπιτεθεί στην επαρχία του Χαρκόβου, ώστε να ανταποδίδει το χτύπημα όταν οι ρωσικές δυνάμεις της επιτίθενται ή ετοιμάζονται να της επιτεθούν”, δήλωσε η πηγή αυτή.

Η απόφαση συνιστά μια μεταστροφή για τις Ηνωμένες Πολιτείες που φοβούνταν πως η έγκριση αυτή θα οδηγούσε το ΝΑΤΟ σε μια απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία. Σηματοδοτεί μια ρήξη από τη μακροχρόνια πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ σε σχέση με την Ουκρανία και έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης από στενούς συμμάχους των ΗΠΑ

O Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η χρησιμοποίηση δυτικών όπλων από την Ουκρανία προκειμένου να πλήξει το ρωσικό έδαφος είναι “θέμα χρόνου”.

“Πιστεύω πως η χρήση οποιουδήποτε όπλου, δυτικού τύπου όπλου, στο έδαφος της Ρωσίας είναι θέμα χρόνου. Αλλιώς δεν πρόκειται για δίκαιη ειρήνη”, υποστήριξε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.

Όπως τονίζει το Politico, στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος. Ωστώσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει πολιτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Πριν από τρεις ημέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αμφισβήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες τη νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου, δηλώνοντας σήμερα ότι η Ουκρανία πρέπει να διεξάγει προεδρικές εκλογές μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα δήλωσε έτοιμος για διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο πως αν μπουν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία, τότε θα γίνει ένα ακόμα βήμα προς την παγκόσμια σύρραξη, ενώ μίλησε και για «σοβαρές συνέπειες» εάν το Κίεβο λάβει την έγκριση να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος.

 

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Μόσχας περιλαμβάνει αποστρατιωτικοποιημένη ή νεκρή ζώνη έως το Κίεβο, έχοντας αποφασίσει ουσιαστικά να μετατρέψουν την Ουκρανία σε ουδέτερο έδαφος.

Το παιχνίδι τρόμου και το ουράνιο του Μακρόν

Πολύ επικίνδυνη για πολλούς λόγους είναι η κατάσταση στην Ουκρανία με τον τρόπο που εξελίσσεται η σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, όπως περιέγραψε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο ο Έλληνας δημοσιογράφος και ανταποκριτής στη Μόσχα Δημήτρης Λιάτσος.

«Κάποιοι θέλουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, το κάνουν με ποσοστώσεις, “θα δώσουμε όπλα με βεληνεκές 150 χλμ.”, μετά 300 χλμ., μετά 450, 500, κτλ. … παίζουν με τα νεύρα της ρωσικής ηγεσίας … ουσιαστικά την προκαλούν να κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, όπως εκτίμησε. Ο Πούτιν από το Μινσκ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι στη Λευκορωσία, για πρώτη φορά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τις εγκαταστάσεις που υπήρχαν από την εποχή της ΕΣΣΔ τις έχει ανανεώσει ο Λουκασένκο και ξανατοποθετήθηκαν ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, που ελέγχονται από τη Ρωσία. Αυτό πρακτικά σημαίνει μία μετακίνηση περίπου 800-1.000 χλμ. προς τα δυτικά».

Όπως ανέφερε, «η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθεί να την προσεγγίσουν με μεγαλύτερο βεληνεκές υφιστάμενα ή νέα όπλα. Λένε κάποιοι ότι «θα πολεμούν οι Ουκρανοί, θα σκοτώνονται οι Ουκρανοί, θα χρησιμοποιούν τα όπλα μας οι Ουκρανοί και εμείς θα είμαστε στα μετόπισθεν». Η Ουκρανία από κάπου εξοπλίζεται και εφοδιάζεται με όπλα, όταν κάποιοι λένε να χτυπήσουν στα ενδότερα της Ρωσίας από όπου τροφοδοτεί το μέτωπο, τότε η Ρωσία μπορεί να κάνει το ίδιο. Από πού τροφοδοτείται το ουκρανικό μέτωπο; Από τη Δύση, την Πολωνία κυρίως, τη Ρουμανία, την Μολδαβία, τη Σλοβακία. Ίσως έχουν πάψει να υπάρχουν λογικές φωνές μέσα στην πολιτική ελίτ της Ευρώπης, αλλά ξεκάθαρα δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε, αν χτυπηθούν π.χ. μονάδες ή εργοστάσια 300 χλμ. μέσα στη Ρωσία, αυτή μπορεί να χτυπήσει αντίστοιχα 300 χλμ. πίσω από το Λβιβ. Εκεί, είναι η Πολωνία, είναι ξεκάθαρο».

«Πριν δυο-τρεις ημέρες, συνέχισε, έγινε «το έλα να δεις» με ρωσική επίθεση σε αεροδρόμιο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη δυτική Ουκρανία κοντά στο Λβιβ (οι Ρώσοι το ονομάζουν Λβοφ), όπου είχαν φτάσει τα πρώτα F16 και σε υπόγειες εγκαταστάσεις ήταν σε εξέλιξη μαθήματα. Παρόντες ήταν πάνω από 300 αξιωματικοί, κυρίως Πολωνοί, Γερμανοί, αλλά και άλλοι ΝΑΤΟϊκοί από χώρες της Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο). «Δεν ξέρω αν ήταν και Έλληνες, γιατί οι δικοί μας πιλότοι και σαν εκπαιδευτές είναι άσοι, από τους καλύτερους στην Ευρώπη». Οι πληροφορίες θέλουν να σκοτώθηκαν τουλάχιστον 110 άτομα και έβγαλαν από μέσα πάνω από 200 τραυματίες. Όλη τη νύχτα μετέφεραν με ασθενοφόρα τραυματίες στην Πολωνία και την Γερμανία, στα στρατιωτικά αεροδρόμια … βγαίνει και από κάποιες ουκρανικές πηγές.

Σχολιάζοντας την ιδιαίτερα επιθετική στάση του Εμανουέλ Μακρόν και της Γαλλίας, ο ίδιος εξήγησε ότι έχει χάσει όλη την περιοχή του Σαχέλ (σ.τ.σ. τη ζώνη στην Αφρική στο νότιο άκρο της Σαχάρας που εκτείνεται από τον Ατλαντικό ως την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό). Η Γαλλία και τα γαλλικά μονοπώλια χάνουν τις πηγές από όπου αντλούσαν το ουράνιο με ελάχιστο κόστος. Τους πετούν έξω σε όλη αυτή τη ζώνη και το Παρίσι θεωρεί ότι από πίσω βρίσκεται η Μόσχα».

Σχέδια ΗΠΑ για ανάπτυξη πυρηνικών

Εντωμεταξύ, η Ρωσία ζήτησε από την αμερικανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ να αποκαλύψει τυχόν σχέδια για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων στα εδάφη των συμμάχων της Ουάσινγκτον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο Ρωσίδα αξιωματούχο.

“Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τα αντιφατικά μηνύματα από τους συμμάχους της Αμερικής στη βορειοανατολική Ασία, το Τόκιο και τη Σεούλ, σε σχέση με την αποκαλούμενη αυξημένη συνεργασία με την Ουάσινγκτον στον χώρο των πυρηνικών”, μετέδωσε το RIA επικαλούμενο δήλωση της Άννα Εβστιγκνέγεβα, αναπληρώτριας αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Διοικητής του αμερικανικού στρατού μίλησε τον Απρίλιο για σχέδια ανάπτυξης πυραύλων στην περιοχή του Ινδοειρηνικού σε απάντηση αυτού που η Ουάσινγκτον θεωρεί κινεζική στρατιωτικοποίηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ότι η Μόσχα μπορεί να λάβει πρόσθετα μέτρα στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη και την Ασία.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search