• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Γαλλία: Μετά τη νίκη, τι;

July 08, 2024 497
Γιώργος X. Παπασωτηρίου - artinews.gr

Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν ηττήθηκε. Αυτοί που απείχαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, κυρίως οι απογοητευμένοι Γάλλοι αριστεροί, ψήφισαν μαζικά στο δεύτερο γύρο. Ο νεοφασισμός δεν πέρασε. Η νίκη των δημοκρατών και κυρίως της Αριστεράς είναι μεγάλη τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο.

Παρόλα αυτά «Η ικανοποίηση από την αποφυγή της σφαίρας δεν πρέπει να μπερδεύει τα στοιχεία», προειδοποιεί η El País, «σε πολλές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας, η ακροδεξιά απείχε μόνο λίγες ψήφους για να έχει αυτή τον βουλευτή». Η ακροδεξιά είναι εδώ και οι δυνάμεις του «δημοκρατικού αναχώματος» πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι είναι ικανές να εφαρμόσουν μια νέα πολιτική. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς ο ίδιος ο Μακρόν και οι μακρονιστές είναι πιο κοντά στην ακροδεξιά παρά στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Αυτό έδειξε η από κοινού ψήφιση μακρονιστών και ακροδεξιών του αντιμεταναστευτικού νόμου πρόσφατα.

Το πιθανότερο τώρα για τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι να συστήσει "μια προσωρινή κυβέρνηση από τεχνοκράτες".  

Για τη βελγική εφημερίδα Le Soir, τα δύο κόμματα που βγήκαν στην κορυφή της ψηφοφορίας έχουν "τεράστια ευθύνη για αυτόν τον «τρίτο γύρο» που παρουσιάζεται ενώπιόν τους. Οι κάλπες τους λένε να κάνουν ένα σοβαρό έργο μαζί και όχι απλώς να μπλοκάρουν τη Λεπέν."

Γενικότερα, «το γαλλικό πολιτικό σύστημα φαίνεται εξαντλημένο», αναλύει η πορτογαλική εφημερίδα Público «αν η αδράνεια συνεχιστεί, θα συμβάλει, για άλλη μια φορά, στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ταχεία ανάκαμψη της Μαρίν Λεπέν».

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Λεπέν έκανε το ίδιο λάθος με τον Μακρόν. Η πρώτη πίστεψε ότι η δεξιά θα διαλυθεί, όπως ο δεύτερος πόνταρε στην διάλυση της αριστεράς. Απέτυχαν και οι δύο.

Το βασικό όμως λάθος της Λεπέν ήταν η πρόωρη υπαναχώρησή της (ενόψει του ενδεχόμενου να σχηματίσει κυβέρνηση) σε πολλά μέτρα, εμβληματικά για τον λαϊκισμό της, όπως η κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και στα μέτρα υπέρ της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης. Ουσιαστικά η Λεπέν έβγαλε γρήγορα την φιλολαϊκή μάσκα της.

Όσο για την Αριστερά, η Valaisanne Mathilde Mottet, συμπρόεδρος των Ελβετών Σοσιαλιστών Γυναικών, που εκλέχθηκε βουλευτής στο Monthey (VS) εξηγεί ότι «μια ενωμένη αριστερά μπορεί να πείσει, ότι ολόκληρη η κοινωνία μπορεί να κινητοποιηθεί για ένα αριστερό σχέδιο». Η βουλευτής δεν κρύβει τον φόβο της για ένα πολιτικό μέλλον στο οποίο θα πρέπει αναγκαστικά να υπολογίζει το RN (Μαρίν Λεπέν), «το οποίο θα μπορούσε να κάνει συμμαχία με τους Μακρονιστές και να εμποδίσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να εφαρμόσει το πρόγραμμά του για μια ισότιμη και ελεύθερη κοινωνία, όπου όλοι θα μπορούν να ζήσουν χωρίς φτώχεια και διακρίσεις». Πάντως, όπως δηλώνει η συμπρόεδρος των Σοσιαλιστών Γυναικών, αυτό «Είναι ένα ισχυρό μήνυμα που δίνει ελπίδα! Τώρα, πρέπει να οργανωθούμε και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των κοινωνικών μας δικαιωμάτων…».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search