• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Στην τροχιά της Άγκυρας η κυβέρνηση

July 20, 2024 51

Δημήτρης Μηλάκας - www.topontiki.gr


Έχουμε χορτάσει από τις συναντήσεις (και τις δηλώσεις) Μητσοτάκη – Ερντογάν για την ταχεία εξέλιξη της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Γνωρίζουμε τις συχνές επαφές των ομάδων που συζητούν τις «εκκρεμότητες», χωρίς, ωστόσο, να μαθαίνουμε κάτι από το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών.

Τελευταία, όσο οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ πληροφορηθήκαμε τα «σχέδια» του γ.γ. του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό την οποία χαιρέτισε η ελληνική πλευρά και ενημέρωσε (ο υπουργός Εξωτερικών) τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Και ενώ όλα κυλούσαν μέλι – γάλα, λίγες μόλις μέρες πριν Μητσοτάκης και Ερντογάν βρεθούν ο μεν στη Λευκωσία και ο δε στα κατεχόμενα για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε μια τουλάχιστον αήθη επίθεση στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τα όσα είπε στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

«Καλούμε», λέει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, «τον Έλληνα υπουργό Άμυνας να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο. Οι προσπάθειες του κυρίου Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας ταραχές μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα».


Δεν μπορεί παρά να επισημάνει κανείς ότι οι βολές που εξαπολύει η Άγκυρα δεν στοχεύουν απλώς τον Έλληνα υπουργό Άμυνας αλλά την ελληνική ενδοκυβερνητική ισορροπία, καταλογίζοντας στον Νίκο Δένδια προσωπικές πολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν τη «γραμμή προσέγγισης» που επέβαλαν οι Αμερικανοί (παρεμπιπτόντως) και ακολουθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν, για τους δικούς του λόγους ο καθένας.

Κάτι που επίσης δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής είναι ότι παρά τη συμπεφωνημένη διαδικασία προσέγγισης, η Άγκυρα αυτές ακριβώς τις δύσκολες μέρες της επετείου της εισβολής εξέδωσε NAVTEX για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου, εκεί δηλαδή που θα «αντάμωναν» η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξει τελικά μια ακόμη προσπάθεια νομιμοποίησης της κατοχής / διχοτόμησης της Κύπρου που μεθοδεύεται μέσω του ΟΗΕ με την ενθουσιώδη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, αξίζει να κρατήσουμε την απάντηση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, με αφορμή το «χώσιμο» της Άγκυρας στον Νίκο Δένδια:

«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να “ευχαριστήσει” τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις “υπηρεσίες” τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία».


Ανακοίνωση, προς το παρόν τουλάχιστον, για την επίμονη περιστροφή της κυβέρνησης γύρω από τις τουρκικές επιθυμίες και επιδιώξεις ο Νίκος Δένδιας δεν έχει βγάλει. Το έκαναν προ ημερών, ωστόσο, οι πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς…

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search