«Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός που τον βρήκα να εξελίσσεται εδώ στο υπουργείο και συνεχίζω κανονικά τη διαδικασία» δήλωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «η εκτίμηση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ότι η πρόσληψη, η οποία θα γίνει με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος». «Θα ακολουθήσει μια 3μηνη εκπαίδευση τους» προσέθεσε, με πολλούς να κάνουν λόγο για πίσω βήματα της κυβέρνησης μετά τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Ακόμα εκκρεμεί η  σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τον υπουργό να απαντάει καταφατικά σε ερώτηση των δημοσιογράφων πως η στελέχωση του σώματος πηγαίνει για το επόμενο έτος.

«Τα πανεπιστήμια είναι χώροι έρευνας, μόρφωσης και επικοινωνίας» δηλώνει για να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις, προσθέτοντας «δεν είναι χώροι ούτε για παράνομες ενέργειες, ούτε αποθήκες για κοκτέιλ μολότοφ, ναρκωτικά ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο». «Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια», κατέληξε.

Οι αντιστάσεις  και οι υποχωρήσεις

Να θυμίσουμε από τις αρχές του Γενάρη του 2021 σύμφωνα με την Καθημερινή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιμένει στην απόφαση για υπαγωγή του νεοσύστατου σώματος απευθείας στην ΕΛΑΣ. Όλο αυτό το διάστημα, πάλι μέσω διαρροών στο φιλικό της τύπο, έγινε γνωστό πως θα προσληφθούν αστυνομικοί με διαδικασίες εξπρές και θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών (5-7 εβδομάδες) και επιπλέον εκπαίδευση προσαρμοσμένη στα καθήκοντά τους.

 

Αντιθέτως, τα ΑΕΙ έχουν κατά της δημιουργίας σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Χαρακτηριστικό είναι το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ: «Η φύλαξη των χώρων μας και ο έλεγχος της χρήσης τους είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίζονται από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα», σημειώνει μεταξύ άλλων.

«Όταν οι φοιτητές ζητούσαν προσωπικό, εννοούσαν διδακτικό και υγειονομικό- όχι αστυνομικούς, όταν ζητούσαν αναβάθμιση των υποδομών εννοούσαν αίθουσες διδασκαλίας και όχι κάμερες ασφαλείας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κείμενο πρωτοβουλίας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα υποστηρίζει ότι  καμία σχέση δεν έχουν με κάποια γενική αντιμετώπιση της “εγκληματικότητας”, αλλά με το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος. Πέρυσι η κυβέρνηση κατάργησε το άσυλο και έβαλε την αστυνομία μες στις σχολές, για να τρομοκρατεί μόνιμα τους φοιτητές, ξυπνώντας μνήμες από τις μαύρες μέρες του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας.”

 

Όσο μεγαλώνουν οι αντιστάσεις τόσο η κυβέρνηση θα αναγκάζεται σε υποχωρήσεις