• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Βίαιη μετακίνηση των μαθητών από τη δομή του Ελαιώνα

April 12, 2022 229


ΠΗΓΗ:  Στέργιος Ζιαμπάκας - efsyn.gr

Οι δάσκαλοι έμαθαν τελευταία στιγμή για την αποχώρηση των μαθητών τους, στο σχολείο όπου φοιτούν δεν ήρθε κανένα έγγραφο μετεγγραφής, τα καμπ στα οποία μετακινούνται είναι εκτός αστικού ιστού και δεν έχει διασφαλιστεί η καθημερινή μεταφορά τους. ● Oι ισχυρισμοί του υπουργείου Παιδείας, ότι έχουν εγγραφεί τα παιδιά στα νέα τους σχολεία, «είναι ψέματα», λένε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών.
Σαν έγκλημα σε βάρος παιδιών χαρακτηρίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων η διακοπή της φοίτησης των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα από το δημόσιο σχολείο μόλις λίγο πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά.

Στο πλαίσιο του κλεισίματος της προσφυγικής δομής μέχρι τις 30 Μαΐου, 263 μαθητές (213 πρωτοβάθμιας και 50 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) αναγκάζονται να μετακινηθούν μαζί με τις οικογένειές τους προς άλλα καμπ, χωρίς η πολιτεία να έχει διασφαλίσει τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Πρόκειται για μια «βίαιη μετακίνηση» των μαθητών «με αρνητικές συνέπειες στη μαθησιακή τους πορεία και την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση», υπογράμμισε η Βιολέτα Γαλανοπούλου, εκπαιδευτικός στο 87ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Υπό την πίεση του κλεισίματος της δομής μέχρι τις 30 Μαΐου, πολλές οικογένειες έχουν ήδη φύγει από τον Ελαιώνα, κυρίως προς το καμπ του Σχιστού. Ωστόσο, απουσιάζει κάθε μέριμνα για το πού και πώς τα προσφυγόπουλα θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.
Οπως καταγγέλθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, οι δάσκαλοι έμαθαν τελευταία στιγμή για την αποχώρησή των μαθητών τους, στο σχολείο που φοιτούν δεν ήρθε κανένα έγγραφο μετεγγραφής, τα καμπ στα οποία μετακινούνται τα προσφυγόπουλα (π.χ. Ριτσώνα, Σχιστό) είναι εκτός αστικού ιστού και δεν έχει διασφαλιστεί η καθημερινή μεταφορά τους προς τις νέες σχολικές μονάδες, ενώ οι ισχυρισμοί του υπουργείου Παιδείας, ότι έχουν εγγραφεί τα παιδιά στα νέα τους σχολεία, «είναι ψέματα», τόνισε η Αιμιλία Τσαγκαράτου από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας». Τόσο η ίδια όσο και η κ. Γαλανοπούλου θύμισαν ότι τα προσφυγόπουλα, μη έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, βρέθηκαν εκτός τηλεκπαίδευσης στα δυο χρόνια της πανδημίας και τώρα, ενώ είχαν αποκτήσει μια στοιχειώδη κανονικότητα, τίθενται και πάλι εκτός σχολείου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η «Ανοιχτή Πόλη» κατέθεσε ψήφισμα ζητώντας από τα υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις αλλά και την ελληνική νομοθεσία και να προστατέψουν το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, αναστέλλοντας τις αποχωρήσεις παιδιών από την δομή του Ελαιώνα τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, υποστηριζόμενο από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.

Η δημοτική αρχή, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα, αποποιήθηκε όποια ευθύνη και περιορίστηκε σε διαπιστώσεις, απέχοντας από την ψηφοφορία. «Προφανώς και πρέπει τα παιδιά να μετακινηθούν με τις οικογένειές τους μετά το κλείσιμο των σχολείων. Τα έχουμε πει και στο αρμόδιο υπουργείο», είπε ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, που επέμεινε «ότι είναι ορθή η απόφαση να κλείσει ο Ελαιώνας. Είναι μια δομή που έχει κλείσει τον κύκλο της».

Το κλείσιμο του Ελαιώνα, με δεδομένο και το τέλος του προγράμματος «Εστία» για τη φιλοξενία προσφύγων σε κατοικίες, σημαίνει ότι «αφήνονται 1.000 άνθρωποι χωρίς στέγη», τόνισε ο Π. Κωνσταντίνου από την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στον Δήμο Αθηναίων για την «εγκληματική διακοπή της φροντίδας κατατρεγμένων ανθρώπων, για να πάτε στην προεκλογική περίοδο με μια πολιτική “έξω οι πρόσφυγες από τις μεγάλες πόλεις”».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search